x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Raspundere - Doua pachete intr-unul singur

Raspundere - Doua pachete intr-unul singur

11 Mai 2005   •   00:00

Pachetul de legi asupra caruia Guvernul isi asuma raspunderea cuprinde si legile proprietatii, dorite de PNL, dar si pe cele necesare reformei in Justitie, sustinute de PD.


  • de ARTHUR SUCIU
  • POLITIC
  • Purtatorul de cuvant al PNL, Eugen Nicolaescu, a anuntat ieri ca pachetul de legi asupra caruia Guvernul Tariceanu isi va asuma raspunderea in fata Parlamentului va cuprinde atat modificarile la trei legi privind proprietatea, cat si la trei legi privind reforma in Justitie.

    Actualul Executiv preia astfel si duce mai departe practica fostului Guvern Adrian Nastase de a-si asuma raspunderea pe un numar impresionant de legi din diverse domenii. Pe vremea cand era in opozitie, PNL critica dur aceasta metoda prin care este scurtcircuitata dezbaterea parlamentara. Un exemplu a fost pachetul anticoruptie, asumat de Guvernul Nastase, care cuprindea modificari la nu mai putin de 26 de legi, majoritatea foarte importante. Eugen Nicolaescu a spus ca, in cazul actualului Guvern, "nu este acelasi lucru", fiind vorba de urgente in raport cu aderarea la UE. Numai ca, acum doi ani, Guvernul Nastase venea cu aceeasi motivatie. Potrivit lui Nicolaescu, de aceasta data Alianta D.A. mai urmareste sa elimine "sistemul corupt implementat de PSD, iar acest lucru nu se poate face fara inlocuirea acelor conducatori de parchete si instante suspect de ineficiente". Decizia de asumare atat pe legile proprietatii, cat si pe reforma Justitiei a venit ca urmare a divergentelor aparute intre PNL si PD privind tema pachetului prioritar, de asumat in aceasta sesiune. Legislatia nu permite Guvernului sa-si asume raspunderea decat asupra unui singur program intr-o sesiune ordinara. Initial, PNL a propus legile proprietatii, iar PD, reforma Justitiei, dar pentru a rezolva problema s-a decis ca amandoua verzele sa fie puse in aceeasi oala.

    CONSTITUTIA. Potrivit articolului 114 din Constitutie, Guvernul isi poate angaja raspunderea in fata Parlamentului asupra unui program, a unei declaratii de politica generala sau a unui proiect de lege. Stipularea cuvantului "program" permite fortarea Constitutiei prin includerea, sub un titlu general (de exemplu: Pachet privind accelerarea reformei in vederea aderarii la UE), a unui pachet foarte larg, cuprinzand modificari ale unor acte normative din domenii mai mult sau mai putin diferite. Acelasi articol constitutional mai prevede ca Guvernul este demis daca o motiune de cenzura, depusa in trei zile de la prezentarea programului, a fost adoptata de Parlament. PSD a anuntat deja ca va initia o motiune de cenzura privind pachetul asumat de Guvern.

    ×
    Subiecte în articol: politic