x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Răsturnare de situație în privința stării de alertă. Parlamentul nu o mai poate vota. Legislativul cere explicații

Răsturnare de situație în privința stării de alertă. Parlamentul nu o mai poate vota. Legislativul cere explicații

17 Iun 2020   •   12:07
Răsturnare de situație în privința stării de alertă. Parlamentul nu o mai poate vota. Legislativul cere explicații
Sursa foto: Lucian Alecu

Birourile permanente reunite ale Parlamentului au decis, miercuri dimineață, că, deocamdată, nu va fi dat vot pe hotărârea cu privire la prelungirea stării de alertă. Guvernul specifică faptul că a fost transmisă ”spre informare”.

”Scrisoarea de la Guvern cu hotărârea a fost pentru înștiințarea Parlamentului, nu pentru încuviințare, pentru că Guvernul spune ca nu e nevoie de vot pentru prelungire, ci doar pentru instituire”, au precizat pentru Mediafax surse parlamentare.

Potrivit unor surse liberale, Guvernul se folosește de faptul că legea 55/2020 prevede votul Parlamentului doar pentru instituirea stării de alertă, nu și pentru prelungirea acesteia.

O scăpare din Legea 55/2020, care arată la articolul 4 (alineatul 1) că ”Starea de alertă poate fi prelungită, pentru motive temeinice, pentru cel mult 30 de zile, prin hotărâre a Guvernului, la propunerea ministrului Afacerilor Interne”. Cu alte cuvinte, legea votată chiar de PSD-iști îi lasă fără instrumentul necesar pentru a modifica decizia Guvernului deoarece nu prevede expres că este nevoie de încuviințarea Parlamentului și pentru prelungirea stării de alertă.

Potrivit surselor parlamentare, conducerea Legislativului a decis, în schimb, să trimită o scrisoare premierului Ludovic Orban în care să îi atragă atenţia că această hotărâre trebuie votată de Parlament, iar prelungirea stării de alertă trebuie încuviinţată de parlamentari şi nu doar să fie transmisă spre informare. Parlamentarii îi cer, de asemenea, premierului ”să mai citească o dată legea”.

 

×