Asociaţia Decanilor Facultăţilor de Medicină din România reclamă adoptarea ordonanţei pentru modificarea şi completarea Legii 95/ 2006 privind reforma în domeniul sănătăţii şi consideră că acest lucru "încalcă grav principiile democratice", deontologice şi academice care stau la baza învăţământului universitar şi postuniversitar, dar şi a activităţii medicale din România.
"Prin această OUG se ignoră total faptul că profesorii universitari şi celelalte cadre universitare nu se ocupă doar de actul educaţional, aceştia având un dublu rol - fiind totodată formatori de opinii medicale pentru formarea unor principii terapeutice, care îi vizează direct pe pacienţi", afirmă prof. dr. Cătălin Cârstoiu, vicepreşedinte al ADFMR, decanul Facultăţii de Medicină a UMF "Carol Davila" din Bucureşti, într-un comunicat remis joi AGERPRES.
Potrivit acestuia, învăţământul medical nu poate fi separat de practica medicală curentă, deoarece şeful secţiei medicale este şi formator de şcoală medicală, dar şi cel care asigură şi supervizează un tratament corect.
Cătălin Cârstoiu precizează că o rezoluţie adoptată în unanimitate la sfârşitul lunii octombrie de Asociaţia Decanilor Facultăţilor de Medicină din România, în consens cu Rezoluţia Consiliului Naţional al Rectorilor, a fost "ignorată în totalitate" de autorităţi.
La rândul său, decanul Facultăţii de Medicină a UMF "Iuliu Haţieganu" din Cluj-Napoca şi preşedinte al Asociaţiei Decanilor Facultăţilor de Medicină din România, Anca Dana Buzoianu, subliniază că actualul pachet de măsuri legislative creează "riscul unei necorelări" între activitatea didactică aplicativ formativă şi funcţionarea sistemului de sănătate.
"Cele două componente - educaţională şi de furnizare de servicii medicale în cadrul unui spital universitar - trebuie complet şi permanent corelate, astfel încât activitatea medicală să se suprapună cu procesul de învăţământ, acestea neputând fi separate. Ca să folosesc o metaforă, este ca şi cum am încerca să separăm bătăile inimii de respiraţie într-un organism viu. Desigur că există multe aspecte care pot fi îmbunătăţite în actualul sistem. Este bine să nu se confunde procesul de management administrativ cu cel al managementului decizional medical, care trebuie făcut de specialiştii cu cel mai ridicat nivel de înţelegere al ştiinţei medicale, pentru binele pacienţilor", afirmă Anca Dana Buzoianu.
ADFMR solicită respectarea rolului universităţilor/ facultăţilor de Medicină în coordonarea procesului didactic, medical, curativ şi decizional în cadrul unităţilor spitaliceşti cu activitate academică, consultarea Asociaţiei în orice proiect legislativ care afectează statutul, organizarea şi funcţionarea unităţilor clinice.
Conform comunicatului de presă, disocierea administrativă a activităţii medicale şi didactice duce la separarea formării şi exercitării profesionale, "periclitând dreptul la recunoaştere automată a statutului profesiei, reglementat nu numai naţional, ci şi sectorial, la nivelul comunităţii europene", ceea ce afectează colaborările internaţionale ale Şcolii Medicale Româneşti.
Guvernul a adoptat miercuri o ordonanţă de urgenţă care prevede atât deschiderea funcţiilor de manager în spitale pentru toţi cei care au competenţe, cât şi faptul că managerii de spitale nu mai pot deţine funcţii în partide politice, a anunţat ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu.