x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Război total. Trei fronturi deschise în prima zi a sesiunii parlamentare aruncă în aer guvernul de coaliție

Război total. Trei fronturi deschise în prima zi a sesiunii parlamentare aruncă în aer guvernul de coaliție

02 Sep 2021   •   07:00
 Război total. Trei fronturi deschise în prima zi a sesiunii parlamentare aruncă în aer guvernul de coaliție

Noua sesiune parlamentară, începută ieri, pare a fi și finalul actualului guvern PNL – USR-PLUS – UDMR. Progresiștii au părăsit, ieri, ședința de Guvern, pe motiv că Florin Cîțu a pus pe ordinea de zi proiectul „Anghel Saligny”, privind finanțarea proiectelor de dezvoltare locală, fără avizele de la Ministerul Justiției și de la Ministerul Transporturilor. Ulterior, USR a amenințat cu ieșirea de la guvernare, iar la ora închiderii ediției, miniștrii acestei formațiuni urmau să reintre în ședința de Guvern, cu demisiile pe masă. În schimb, liberalii au fost ocupați să se „ciomăgească” politic între ei. Florin Cîțu a reușit să-și impună oamenii în funcțiile de conducere ale celor două Camere ale Parlamentului, dându-i la o parte de parlamentarii PNL care îl susțin pe Ludovic Orban. Aseară, președintele României, Klaus Iohannis, era așteptat să iasă cu declarații pentru detensionarea situației. 

 

Ședința de ieri a Guvernului a fost suspendată din cauza intenției premierului Florin Cîțu de a introduce pe ordinea de zi suplimentară programul „Anghel Saligny”, în ciuda opoziției reprezentanților USR-PLUS. Ședința urma să se reia, aseară, la ora 19.00. Dan Barna și Stelian Ion l-au acuzat pe premier că a introdus acest proiect fără să conțină avizele de la Ministerul Justiției și de la Ministerul Transporturilor. În replică, Florin Cîțu l-a amenințat pe Stelian Ion cu o plângere la Parchet și cu trimiterea Corpului de Control al Guvernului la instituția condusă de USR-ist.

Dan Barna s-a dezlănțuit, ulterior, la adresa lui Cîțu, pe care îl acuză de faptul că nu respectă programul de guvernare. Criticile aduse sunt acest „PNDL 3”, respectiv proiectul „Anghel Saligny”,  pe care îl consideră o risipă de bani în favoarea „baronilor locali”, dar care este, de fapt, și asul din mâneca lui Cîțu, pentru a beneficia de susținerea organizațiilor județene la congresul PNL din 25 septembrie. USR sare la gâtul premierului și pentru tergiversarea desființării SIIJ.

Barna a anunțat că USR-PLUS este gata să iasă de la guvernare, dacă amendamentele lor nu vor fi acceptate. De altfel, era de așteptat ca la reluarea ședinței de guvern, miniștrii USR-PLUS să se prezinte cu demisiile la ei.

Cu o oră înainte de reîntrunirea Cabinetului, președintele Klaus Iohannis era așteptat să iasă cu declarații de presă la Palatul Cotroceni. Iar după ședința de Guvern, USR-PLUS urma să aibă o nouă ședință, în cadrul căreia, așa cum a precizat Dan Barna, se vor afla pe masă toate variantele. Inclusiv ieșirea de la guvernare și susținerea unei moțiuni de cenzură împotriva propriului guvern.

 

Liberalii aveau treabă să se ciomăgească la Parlament

 

În acest timp însă, atât premierul Cîțu, cât și PNL, era ocupați cu bătăliile interne. Ieri, liberalii și-au ales în funcții de conducere alți membri, atât la Senat, cât și la Camera Deputaților. Este vorba despre funcțiile de vicepreședinte, dar și de lideri de grup. Debutul noii sesiuni parlamentare a însemnat, astfel, și „mazilirea” parlamentarilor care îi susțin lui Ludovic Orban candidatura la congresul din 25 septembrie. 

Astfel, Florin Roman, susţinut de premierul Cîţu în competiţia internă din PNL pentru funcţia de vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, a câştigat la limită în faţa lui Laurenţiu Leoreanu, susţinut de Ludovic Orban, competiţia internă din cadrul grupului. Premierul s-a impus și în lupta pentru Senat. Alina Gorghiu și Nicolae Neagu, candidații propuși de tabăra Cîțu, au fost votați vicepreședinți. Mai mult, senatorul Virgil Guran nu mai este șeful senatorilor PNL.

La finalul acestor decizii, președintele în exercițiu al PNL, Ludovic Orban, a declarat că victoria lui Florin Cîțu este „o victorie a la Pirus” și că, ieri, echilibrul din partid a fost rupt. „Avem de-a face cu epurări politice”, acuză Orban.

 

 

Ruperea coaliției schimbă componența politică a Guvernului. Este necesar un nou vot de încredere

 

La aceste două fronturi deschise în interiorul coaliției și al partidelor de la putere, se adaugă al treilea. Președintele PSD, Marcel Ciolacu, îi invită pe progresiști să iasă de la guvernare sau să semneze moțiunea de cenzură ce va fi inițiată de Opoziție.

De altfel, UDMR, prin vocea președintelui Kelemen Hunor, s-a poziționat de partea lui Florin Cîțu, în ceea ce privește proiectul „Anghel Saligny”, acuzându-i pe cei de la USR-PLUS că nu sunt interesați de dezvoltarea comunităților locale. Iar în ceea ce privește desființarea SIIJ, maghiarii au o cu totul altă opinie decât USR-PLUS. Semnalul de forță dat de premier, ieri, în Parlament, prin „mazilirea” oamenilor lui Ludovic Orban reprezintă, așadar, un teren fertil pentru succesul unei moțiuni de cenzură. Așa cum „Jurnalul” a arătat, în edițiile precedente, aripa Orban are 36 de senatori și deputați care, la o adică, ar putea contribui la dărâmarea guvernului.

O posibilă ieșire a USR-PLUS de la guvernare ar face inutilă depunerea unei moțiuni de cenzură, întrucât, prin această decizie, s-ar schimba componența politică a Executivului. Ceea ce îl obligă pe premier să se prezinte cu noua sa echipă, din nou, în fața Parlamentului, pentru a obține un nou vot de încredere. Dacă nu-l obține, guvernul este demis.  

Toate variantele erau posibile aseară, la închiderea ediției. Iar ieșirea USR-PLUS de la guvernare a făcut obiectul unor negocieri dure între progresiști, liberali și președintele României. Surse politice afirmă însă că, în fapt, obiectul real al conflictului ar fi nerespectarea de către gruparea Cîțu a promisiunii ca, în cazul în care Ludovic Orban va pierde alegerile din PNL, să fie înlocuit la șefia Camerei Deputaților cu Dan Barna. Lucrurile se aflau în plină desfășurare la ora redactării acestui articol.

×
Subiecte în articol: florin citu Stelian Ion