x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Războiul muşchilor Guvern - Cotroceni

Războiul muşchilor Guvern - Cotroceni

de Monica Iordache Apostol    |    23 Oct 2007   •   00:00
Războiul muşchilor Guvern  -  Cotroceni
Sursa foto: Bogdan Iurascu/

Liberalii şi preşedintele Traian Băsescu au inceput ieri să tragă de căte o ciozvărtă a votului uninominal. PNL a decis ca Guvernul să-şi asume răspunderea pe proiect, iar şeful statului a anunţat că va face oricum referendum.

UNINOMINAL - PNL a decis ca Guvernul să-şi asume răspunderea


Liberalii şi preşedintele Traian Băsescu au inceput ieri să tragă de căte o ciozvărtă a votului uninominal. PNL a decis ca Guvernul să-şi asume răspunderea pe proiect, iar şeful statului a anunţat că va face oricum referendum. Ingrijoraţi de soarta Executivului au fost "naşii" informali ai miniştrilor, Relu Fenechiu şi Dan Radu Ruşanu.

Biroul Politic al PNL a decis ieri ca Guvernul să-şi asume răspunderea pe proiectul de lege privind votul uninominal. Decizia a fost luată cu 16 voturi pentru, trei impotrivă şi o abţinere. Impotrivă au votat deputaţii Relu Fenechiu şi Dan Radu Ruşanu şi primarul oraşului Deva, Mircia Muntean. Cel care este considerat "naşul" actualului Executiv, pentru că miniştri precum Cristian Adomniţei, Cristian David şi Tudor Chiuariu ii sunt apropiaţi, a susţinut că Guvernul se va expune astfel inutil riscului de a fi demis printr-o moţiune de cenzură. Punctul lui de vedere a fost susţinut şi de Dan Radu Ruşanu, un alt liberal cu mare influenţă, care a reuşit să-şi plaseze apropiaţii in structura Executivului. Ruşanu a mai spus că mai profitabil pentru PNL ar fi să se menţină la putere pănă in momentul alegerilor locale şi parlamentare, pe care să le organizeze actualul Executiv. Mai mult, Ruşanu, dar şi senatorul Puiu Haşotti, care s-a abţinut la vot, au invocat faptul că Guvernul ar fi trebuit să se consulte cu celelalte partide inainte de a lua decizia asumării răspunderii. De partea cealaltă, premierul Tăriceanu a replicat că nu avea ce să mai discute, pentru că proiectul de vot uninominal promovat de Asociaţia ProDemocraţia, cel pe care il va susţine şi Guvernul, a fost semnat de toate partidele şi că oricum nu există pericolul ca o nouă moţiune de cenzură să fie adoptată.

UNINOMINAL CU COMPENSARE. La finalul şedinţei, vicepreşedintele Crin Antonescu a declarat că Executivul işi va angaja răspunderea pe formula de proiect ieşită din Comisia pentru elaborarea codului electoral, pentru care există deja un consens.

Guvernul ar trebui să adopte in şedinţa de măine proiectul de lege, urmănd ca apoi să anunţe Parlamentul. Antonescu a justificat decizia liberalilor prin faptul că electoratul doreşte un alt sistem de vot, că PNL a susţinut din start proiectul ProDemocraţia, care vizează un sistem uninominal cu compensare, şi că in dezbaterile parlamentare s-au inregistrat intărzieri prea mari. Varianta ProDemocraţia, adoptată de Comisia parlamentară pentru elaborarea codului electoral, prevede că doar jumătate din mandatele de parlamentari sunt obţinute de candidaţii clasaţi pe primul loc la numărul de voturi, in circumscripţiile lor, urmănd ca restul mandatelor să fie distribuite partidelor, in funcţie de voturile obţinute. Liberalii se bat insă aici cu şeful statului, care susţine varianta pură a uninominalului, adică mandatele sunt impărţite doar după principiul "Căştigătorul ia tot".

monica.iordache@jurnalul.ro

Â

Băsescu nu renunţă la referendum

Preşedintele Băsescu a dat ieri asigurări, la lansarea candidaţilor PD pentru PE, că referendumul privind votul uninominal va avea loc. "Astăzi aflăm că peste noapte Comisia de cod electoral a dat aviz, deci proiectul de lege poate merge in cele două Camere, ba aflăm că parlamentari furioşi cer primului-ministru să-şi asume răspunderea. Nimeni nu mă poate păcăli pe mine şi pe romăni.

Vă asigur că va fi referendum", a spus Băsescu. El a adăugat că nu vede de ce, cu ocazia euroalegerilor, romănii nu se vor pronunţa şi asupra votului uninominal, garantănd "o variantă fără compromisuri". Căt priveşte partidele, PC va susţine in Parlament introducerea votului uninominal, indiferent de forma in care va fi adoptat proiectul de lege, rezervăndu-şi dreptul de a depune amendamente sau modificări ulterioare ale legii. Liderul PSD, Mircea Geoană, a spus insă că pentru adoptarea uninominalului nu este nevoie nici de asumarea răspunderii Guvernului, nici de referendum, intrucăt ambele "scot din jocul democratic" Parlamentul.

Asigurări

"Astăzi aflăm că peste noapte Comisia de cod electoral a dat aviz, deci proiectul de lege poate merge in cele două Camere, ba aflăm că parlamentari furioşi cer primului ministru să-şi asume răspunderea. Nimeni nu mă poate păcăli pe mine şi pe romăni. Vă asigur că va fi referendum"

Traian Băsescu preşedintele Romăniei

×
Subiecte în articol: politic uninominal guvernul proiectul