x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Reactii - "Basescu a vrut sa sparga presa"

Reactii - "Basescu a vrut sa sparga presa"

21 Oct 2004   •   00:00

POLITIC

"Traian Basescu ne face de ras", "Basescu a vrut sa sparga presa". Sunt reactii pe care le-au generat afirmatiile lui Basescu, potrivit carora delegatia franceza condusa de premierul Jean Pierre Raffarin a venit la Bucuresti pentru a-si lua "tainul". Premierul Adrian Nastase considera "incalificabil" gestul lui Traian Basescu de a trimite o scrisoare Ambasadei Frantei vizandu-l pe premierul francez si apreciaza ca liderul PD dovedeste ca "nu are stofa de presedinte" si ca "ne face de ras".

Declaratiile liderului PD la adresa premierului francez, comentate de Ion Cristoiu - "Basescu a vrut sa sparga presa"

GABRIELA ANTONIU

ATAC. Traian Basescu a afirmat ca delegatia condusa de premierul francez a venit la Bucuresti ca sa-si ia "tainul"
Presedintele PD, Traian Basescu, i-a transmis marti o scrisoare ambasadorului Frantei la Bucuresti, Philippe Etienne, in care isi manifesta regretul ca in discutiile cu premierul francez, nu a fost informat despre semnarea unui contract fara licitatie publica pentru construirea unui tronson de autostrada intre Comarnic si Brasov, se arata intr-un comunicat al Aliantei PNL-PD. Intr-o declaratie aparuta tot marti intr-un cotidian central, liderul PD aprecia ca delegatia franceza condusa de Raffarin a sosit la Bucuresti "pentru a-si lua tainul" - facand aluzie la contractele semnate cu acest prilej la sediul Guvernului.

"PANTOFI PREA MARI". "Poate ca e bun ca primar sau ca si comandant de nava, dar e incalificabil ca, intr-o perioada in care avem nevoie de sprijinul tarilor mari, membre UE, sa consideram ca Silvio Berlusconi se ocupa de trafic de copii, ca Romano Prodi e implicat in programul de adoptie, ca Gerhard Schroeder e garant in programul EADS", a declarat premierul Nastase, citat de Mediafax. Seful Executivului a apreciat ca atacurile lui Basescu la adresa premierului francez, Jean Pierre Raffarin, dovedesc ca liderul PD "incearca sa intre in niste pantofi cu o masura prea mare pentru el". "E jenant si in loc sa capitalizam, in loc sa beneficiem de pe urma vizitei exceptionale, cu sprijin politic deosebit, iata ca Traian Basescu ne face de ris", a mai spus Nastase. O opinie similara a avut si ministrul de Externe, Mircea Geoana.

"INSULTA GRAVA". "Sa acuzi un lider de guvern strain ca a venit sa ia tainul este o insulta grava fara precedent, care denota ca pe Traian Basescu l-a orbit campania electorala si ca acesta nu cunoaste limita si decenta atunci cand vine vorba despre interesul national. Este absolut indecent sa folosesti, in dezbaterea electorala, interesul national si prietenia romano-franceza", a spus Geoana. In opinia ministrului de Externe, diferenta fata de declaratiile similare ale lui Basescu, prezentate in trecut, la adresa unor alti lideri politici, precum Romano Prodi si Silvio Berlusconi este ca afirmatiile la adresa lui Raffarin au fost rostite de un candidat la Presedintia Romaniei, functie care presupune echilibru, intelepciune si apararea interesului national.

ANTIOCCIDENTAL. "Este o retorica populista si antioccidentala, care ma face sa declar ca Basescu pur si simplu este neprezidentiabil, ca nu este pregatit si ca rolul de presedinte al Romaniei reprezinta o caciula prea mare pentru primarul Bucurestiului. Daca Basescu vrea sa discutam in contradictoriu, in spirit electoral, despre contracte sau adoptii externe, sa o facem", a spus Geoana, aratand ca, in perioada de guvernare a Conventiei Democratice, au fost inregistrate 10.000 cazuri de adoptii internationale. Semnarea unor astfel de documente reprezinta, potrivit ministrului de Externe, un fapt firesc ca si procesul de atragere a investitiilor straine in Romania. Geoana a aratat ca premierul francez, care a vizitat Romania pentru a consolida din nou relatiile de prietenie dintre cele doua tari, a luat in considerare si sensibilitatile firesti ale perioadei preelectorale, intalnindu-se si cu liderii Aliantei PNL-PD.

REACTII PRO SI CONTRA

PRO. Copresedintele Aliantei PNL-PD, Calin Popescu-Tariceanu, l-a sustinut ieri pe Traian Basescu, dupa ce acesta a declarat ca premierul francez, Jean Perre Raffarin, a venit in Romania "sa isi ia tainul", el considerand ca Guvernul roman incearca sa castige bunavointa guvernelor europene. "Ceea ce se intampla acum este dovada ca Romania incearca sa castige bunavointa guvernelor europene, acordand contracte fara licitatie firmelor care provin din tari de la care se spera obtinerea sprijinului pentru integrare", a sustinut Tariceanu.

Radu F. Alexandru, senator PNL, membru al Grupului pentru prietenie romano-francez, considera ca Traian Basescu nu face altceva decat sa exprime un "adevar dureros" pentru actuala Romanie, care are "o pozitie de totala umilinta in fata partenerilor europeni". El considera ca Basescu nu s-a referit la un castig personal al lui Raffarin, ci la un "castig clar" al Frantei in detrimentul intereselor Romaniei: "Nu ca un plic care intra in buzunarele premierului, ci ca o relatie care s-a perfectat in interesul exclusiv al Frantei".

Fost ministru de Externe, vicepresedintele PNL, Teodor Melescanu, a sustinut ca Basescu a avut o reactie normala, atunci cand a declarat ca premierul Raffarin a venit "sa isi ia tainul" din Romania. "A fost reactia unui om care nu stia nimic si care a fost intrebat de presa despre aceste contracte", l-a aparat vicepresedintele PNL pe Basescu.

CONTRA. Partidul condus de C.V. Tudor considera ca "atacul rudimentar" lansat de Traian Basescu la adresa premierului francez reprezinta "o grava eroare politica". "Demonstrand calitati diplomatice specifice serviciului de ecarisaj, domnul Basescu l-a acuzat pe Jean Pierre Raffarin ca a venit in Romania sa-si ia "tainul". (…) Insultandu-l grav pe primul-ministru francez, Traian Basescu ar putea periclita relatiile Romaniei cu Franta, implicit cu UE. Din fericire, in acest moment initiatorul impardonabil nu reprezinta statul roman, fiind doar liderul unei aliante electorale compromise. Insa, daca prin absurd domnul Basescu ar deveni presedintele Romaniei, lipsa acuta de prestanta si vocabularul sau pestrit ar afecta grav imaginea externa a natiunii romane", se arata intr-un comunicat al PRM. (Monica Iordache, Aniela Nine)

"NU E UN BECHTEL MASCAT"

Ambasadorul Frantei la Bucuresti, Philippe Etienne, a declarat ieri, intr-un interviu acordat Mediafax, ca la intalnirea dintre premierul Raffarin si cei doi copresedinti ai Aliantei D.A. s-a discutat despre investitiile franceze in Romania. Intrebat despre scrisoarea deschisa pe care i-a trimis-o Basescu, Etienne a ocolit raspunsul si a spus ca intalnirea lui Raffarin cu liderii Aliantei D.A. a fost "foarte interesanta, pozitiva", care a confirmat ca parteneriatul privilegiat Franta-Romania "nu este contestat", este rezultatul unui "adevarat consens" in ambele tari, cu toate partidele democratice.

In privinta contractului cu firma Vinci, Etienne a spus ca aceasta a semnat un contract pentru partea cea mai dificila a autostrazii Bucuresti-Brasov - traversarea Carpatilor. "Este necesara construirea a zece tuneluri si poduri. Vinci a raspuns la aceasta oferta publica tocmai pentru ca are aceasta experienta", a explicat ambasadorul. El a sustinut ca nu este vorba de un "Bechtel mascat", pentru ca a fost vorba despre o oferta publica, publicata in noiembrie 2002 in Monitorul Oficial, in urma careia mai multe societati europene au cumparat caietul de licitatie. "In al doilea rand, oferta a fost facuta in conformitate cu legea romana, in timp ce in cazul Becthel era vorba despre o derogare de la legea romana privind achizitiile publice. A treia diferenta este ca acum este vorba despre o autostrada care se afla pe o retea transeuropeana, ceea ce nu era cazul cu Bechtel", a mai explicat Etienne.

Traian Basescu e inca la gradinita artei politice

ION CRISTOIU - analist politic

"Traian Basescu nu este la prima afirmatie pitoreasca in plan international. A mai reactionat la un scandal cu adoptiile internationale, acuzandu-l pe Adrian Nastase ca face trafic international cu copii, in contextul in care era vorba de indeplinirea unor rugaminti, ca sa zic asa, din partea unor inalti demnitari europeni. La o emisiune recenta a declarat textual ca domnia sa, cand va ajunge la Cotroceni, "nu va linge inghetata cu Berlusconi" si acum avem aceasta formulare pitoreasca in legatura cu tainul. Cred ca nu atat esenta problemei se poate discuta, chestiunea contractului cu portiunea de autostrada, ci apelul la aceste formule care nu apartin deloc limbajului diplomatic. Probabil ca Traian Basescu a vrut din nou sa iasa in evidenta, sa sparga media, presa, insa e un limbaj incompatibil cu cel diplomatic, exista un cod al dialogului diplomatic, un cod in care daca spui "imi exprim preocuparea", cealalta tara se pregateste de razboi pentru ca a inteles aluzia ta. Nu exista in relatiile internationale formulari din acestea drastice, pitoresti si sigur ca poti starni o mare nedumerire in legatura cu stapanirea acestui domeniu international", ne-a declarat Ion Cristoiu.

In opinia sa, "va fi afectata relatia domnului Basescu cu Franta. Este clar. Eu cred ca domnia sa stie, a fost initiat de catre consilieri ca tot ce spune pe teritoriul national in legatura cu oficialitati straine, se inregistreaza si sunt trimise in rapoartele diplomatilor de la ambasada de aici. Daca s-ar fi interesat cat de cat de istorie ar fi descoperit ca noi acum stim din arhive ca, de exemplu, intre ’45-’47 toate declaratiile politicienilor romani erau consemnate si trimise, comentate in capitalele din Occident. Asa se intampla si cu domnia sa si probabil ca risca sa afecteze relatiile cu Franta, cu Italia, deoarece dosarul domniei sale din cancelariile occidentale creste si s-ar putea ca domnul presedinte sa aiba unele probleme, in relatiile internationale contand si relatiile personale in ultima instanta. Scrisoarea trimisa ambasadorului Frantei la Bucuresti mi s-a parut o continuare a scandalului, ma asteptam ca scrisoarea sa fie de scuze sau sa apeleze la un truc politicianist, si anume ca i-au fost deformate afirmatiile, e un truc pe care l-a folosit mult Ion Iliescu, sau sa isi ceara scuze pentru aceasta. Printr-un asemenea moment de inceput al politicii la nivel inalt a trecut si Ion Iliescu, intre timp actualul presedinte s-a maturizat suficient pentru a nu mai face asemenea gafe. Probabil ca domnul Traian Basescu e inca la gradinita artei politice o data ce nici macar nu isi cere scuze pentru o formulare mai mult decat jignitoare la adresa unui oaspete strain. Normele de politete cer sa nu formulezi asemenea expresii jignitoare, ci putea spune si in alti termeni ceea ce a vrut sa spuna". (Aniela Nine)
×