Preţul pâinii a scăzut în perioada septembrie 2013 - iulie 2014 cu 10,25%, iar evaziunea fiscală s-a redus cu circa 300 de milioane de lei, după introducerea TVA de 9% la pâine, a declarat, azi. vicepremierul Daniel Constantin, ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, într-o conferinţă de presă.
"După un de zile de la reducerea TVA de la 24% la 9% la pâine, vorbim de un mediu de afaceri mult mai sănătos pentru că nu s-au mai înregistrat insolvenţe sau falimente în sectorul de morărit şi panificaţie şi datorită producţiei fiscalizate avem şi o hrană mai sigură pentru populaţie. Preţul pâinii în perioada septembrie 2013 - iulie 2014 s-a diminuat cu 10,25%, iar puterea de cumpărare a cunoscut o creştere semnificativă în condiţiile în care la sfârşitul anului trecut aveam o inflaţie de 1,55%", a spus Constantin.
Ministrul a precizat că evaziunea fiscală în sectorul de morărit şi panificaţie s-a redus cu circa 300 de milioane de lei, iar producţia fiscalizată a crescut cu 16% la făină şi cu 18% la pâine. Potrivit unui studiu de evaluare a efectelor reducerii TVA arată că măsura a condus la reducerea evaziunii fiscale cu 20% şi a generat la consumatori economii de 136 milioane de euro. În plus, producţia de pâine a crescut cu 20%, de la 862.000 tone la 1,026 milioane tone.
Premierul Victor Ponta a spus că reducerea TVA a fost "un proiect de succes".
"Au fost esenţiale trei lucruri: calculele, curajul de a lua acestă măsură şi parteneriatul cu mediul privat. Trebuie să le mulţumim tuturor celor din mediul privat: mai mulţi angajaţi, producţie mai mare, incasari mai mari la buget, ce putem să ne dorim mai mult. Asta ma face să mă gândesc că şi alte măsuri, cum ar fi reducerea CAS vor avea succes", a declarat Victor Ponta.
"Pe baza acestui succes trebuie să mergem mai departe. Trebuie să reducem TVE şi ala alte categorii: la carne, legume şi fructe. Trebuie să avem răbdare pentru că în primele luni am avut scăderi, dar apoi au apărut încasările", a mai spus Ponta.