x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică REDUCERI PE HĂRTIE/Prosteală pe faţă la Palatul Victoria

REDUCERI PE HĂRTIE/Prosteală pe faţă la Palatul Victoria

de Gabriela Antoniu    |    13 Feb 2009   •   00:00
REDUCERI PE HĂRTIE/Prosteală pe faţă la Palatul Victoria

Cătălin Baba, şeful Cancelariei premie­rului Boc, recunoaşte că bugetul pe anul în curs alocat cazării angajaţilor aduşi din provincie a crescut cu peste 500%, faţă de bugetul propus la sfârşitul anului trecut de ex-premierul Tăriceanu.



Într-o intervenţie telefonică directă miercuri seară, la emisiunea Sinteza Zilei de pe Antena 3, după îndelungi insistenţe ale invitaţilor din platou, Cătălin Baba a recunoscut majorarea bugetului pentru cazarea angajaţilor Cancelariei în 2009. "Deci, ceea ce înseamnă locuinţa de serviciu în conformitate cu bugetul respectiv, era vorba de 28.000 RON şi acum vorbim despre 150.000 RON. Împărţiţi vă rog frumos 150.000 la 4 şi o să vedeţi despre câţi bani vorbim", a explicat într-un sfârşit Cătălin Baba, ţinând totuşi să precizeze că bugetul alocat Cancelariei premierului a scă­zut comparativ cu suma prevăzută în pro­iectul de buget al Cabinetului Tăriceanu, de la 142 de milioane la 98 de milioane RON. Or fi scăzut însă cheltuielile Cancelariei prim-ministrului, dar economiile făcute în acest caz se duc pe cazare, fondul de chirii crescând cu 500% (la 30.000 de euro). "Adică această echipă formată din oameni care vin nu numai de la Cluj, vin şi din Iaşi, din Constanţa, din Craiova, a făcut o economie de 10 mi­lioane de euro, de 400 de miliarde şi dumneavoastră spuneţi că o creştere de la 10.000 de euro la 30.000 de euro a dat peste cap bu­getul Cancelariei?", a sărit Cătălin Baba când i s-a pus în faţă acest adevăr. Încolţit de Victor Ciutacu, Liviu Voinea şi Mihai Gâdea, Cătălin Baba a recunoscut în final că marea reducere a bugetului Cancela­riei este raportată nu la bugetul din 2008, ci la bugetul propus pe 2009 de Guvernul Tăriceanu. Cu alte cuvinte, o reducere doar pe hârtie, faţă de o propunere şi nu faţă de execuţie. Practic, Cancelaria premierului Tăriceanu a cheltuit anul trecut 104.965 RON, iar Cancelaria premierului Boc va cheltui 98 de milioane, deci cu vreo 7 milioane mai puţin şi nicidecum de 400 de miliarde, cum susţine Baba.

În cadrul emisiunii, el a ţinut să se laude cu reducerea numă­rului de angajaţi la Cancelaria premierului, de la 313 la 167, decisă miercuri, zi în care premierul Boc îşi mai numea încă un consilier personal, tot de la Cluj: Iuliu Păcurariu.

CRITERIILE LUI BOC
Dacă trierea angajaţilor Cancelariei se face pe baza unor ordine şi note date de Cătălin Baba, mai sus, intră în funcţiune criteriile lui Boc. Iar acestea sunt bunul renume şi încrederea premierului, plus un angajament de loialitate. OUG de mo­dificare a unor acte normative privind or­ganizarea şi funcţionarea unor structuri din aparatul de lucru al Guvernului, pu­blicată în Monitorul Oficial 84 din 11 fe­bruarie, consfinţeşte posibilitatea anga­jării funcţionarilor "numai pe baza în­cre­derii acordate de premier şi cu condiţia sem­nării unui angajament de loialitate", ches­tiune fără precedent într-o instituţie guvernamentală. Criteriile lui Boc se apli­că angajaţilor Departamentului de Control al Guvernului, care va fi reorganizat în Corpul de Control şi Departamentul de Luptă Antifraudă, desfiinţat şi reînfiinţat printr-o ordonanţă de urgenţă, un posibil scop fiind acela de a elimina o parte a angajaţilor din structură. De altfel, persoanele care nu îndeplinesc criteriile amintite vor fi concediate.

Concedirile din Corpul de control, "un abuz”

Concedierea angajaţilor din Corpul de Control al Guvernului este un abuz, pentru că în Codul Muncii nu se vorbeşte de încredere, a declarat, joi seară, pentru Mediafax, preşedintele Alianţei "Sed Lex", Vasile Marica, precizând că nu îi poate ajuta pe cei vizaţi întrucât nu sunt membri de sindicat. 26 de angajaţi din Corpul de Control al premierului au fost anunţaţi că nu au primit "încrederea" primului-ministru ca să rămână în post. "Domnul Alăzăroaie (şeful Corpului de Control - n.r.) ne-a anunţat că ne cheamă la o şedinţă. Când m-am dus, erau prezente 12 persoane. Dânsul ne-a spus că azi (joi-n.r.) a apărut în Monitorul Oficial o ordonanţă de urgenţă prin care se reorganizează Departamentul de Control al Guvernului şi că de la Palatul Victoria i-a fost trimisă o listă cu 21 de persoane care nu au primit încrederea primului-ministru. Apoi a citit mai multe nume, printre care şi al meu, şi a cerut să ne predăm lucrările pe care le aveam, laptopurile şi telefoanele celulare. De asemenea, ne-a avertizat că s-ar putea ca de mâine (vineri-n.r.) să nu mai avem acces în instituţie", a declarat, pentru Mediafax, un angajat al instituţiei. Persoanele anunţate că sunt date afară i-au cerut lui Sorin Alăzăroaie să li se spună în baza cărui document li se desface contractul de muncă, dar au fost îndrumaţi către departamentul de resurse umane al Secretariatului General al Guvernului. Sursele citate au mai declarat că angajaţii aflaţi în concediu medical, de odihnă sau pentru îngrijirea copilului au fost înştiinţaţi telefonic să se prezinte de urgenţă la sediul instituţiei, pentru a preda la rândul lor telefoanele, laptopurile şi dosarele cu lucrări. Printre aceste persoane se numără Emanoil Neguţ, fostul şef al Departamentului de Control în Guvernul Tăriceanu, Mihaela Petrescu, fost director general în DCG, Gheorghe Rusu, care a lucrat şi în postul de comisar general al Gărzii de Mediu, şi Marius Gogescu, detaşat pentru o perioadă la conducerea Agenţiei Naţionale de Reglementare şi Monitorizare a Achiziţiilor Publice.


Bugetul funcţionar-cancelarie în 2009, comparativ cu 2008

- numărul de funcţionari în anul 2008 = 313
- buget total alocat în anul 2008 = 142.000.000 lei
- buget alocat/funcţionar = 453.674 lei (reprezintă 100%)
- numărul de funcţionari în anul 2009 =167
- bugetul total alocat în anul 2009 = 98.000.000 lei
- buget alocat/funcţionar = 586.826 lei (reprezintă 129,35%)
Concluzii:
- bugetul/funcţionar creşte în anul 2009 faţă de anul 2008 cu 29,35%

×
Subiecte în articol: politic anul control