x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Referendumul pentru Familie. Formularele pentru listele suplimentare, adoptate de AEP

Referendumul pentru Familie. Formularele pentru listele suplimentare, adoptate de AEP

de Ion Alexandru    |    24 Sep 2018   •   11:50
Referendumul pentru Familie. Formularele pentru listele suplimentare, adoptate de AEP
Sursa foto: Victor Stroe

Autoritatea Electorală Permanentă a aprobat modelele cu tabelele referitoare la listele suplimentare, pentru referendumul național care se va desfășura în datele de 6 și 7 octombrie 2018. Aceste tabele au fost deja publicate în Monitorul Oficial și vor fi folosite de birourile electorale ale secțiilor de votare atât de pe teritoriul României, cât și din străinătate, urmând ca, după completarea lor, să fie aplicată ștampila de control. Formularele vor fi utilizate și în situațiile în care se va decide folosirea urnelor mobile.

 

Autoritatea Electorală Permanentă a finalizat procedura de elaborare a formularelor pentru Referendului Familiei și a aprobat, la sfârșitul săptămânii trecute, o Hotărâre prin care au fost stabilite modelele de tabele pentru alegătorii care urmează să fie înscriși în listele electorale suplimentare. Astfel, în Monitorul Oficial al României a fost publicată deja Hotărârea AEP nr. 447 din 20 septembrie, prin care s-au adoptat trei tipuri de formulare. Unul se referă la listele electorale suplimentare care vor fi foloste la secțiile de votare din România. Altul se referă la listele electorale suplimentare care vor fi utilizate la secțiile de votare amenajate în străinătate, iar ultimul formular vizează modelul extraselor din listele electorale utilizate la referendumul național de peste două săptămâni

Tabelele sunt, practic, identice și conțin rubrici care trebuie completate cu numele, prenumele și semnătura președintelui biroului electoral al secției de votare, numele prenumele și semnăturile membrilor biroului electoral al secției de votare care au confirmat datele de identificare ale alegătorilor înscriși pe lista suplimentară, precum și semnătura, numele, prenumele, Codul Numeric Personal, domiciliul alegătorului din documentele de identitate, precum și seria și numărul actului de identitate ale alegătorului care votează pe listele suplimentare.

 

Obligațiile membrilor secțiilor de votare

Listele electorale suplimentare se semnează de către președintele secției de votare, precum și de membrii biroului electoral al secției de votare care au înscris alegători pe aceste liste, aceștia având obligația de a-și înscrie numele și prenumele la finalul fiecărei liste, în locul special destinat acestui scop, iar la finalul listei se aplică ștampila de control.

Hotărârea AEP se aplică și în cazul listelor suplimentare electorale pentru birourile de votare care flosesc urna mobilă.

 

Ce votăm pe 6 și 7 octombrie

Săptămâna trecută, Guvernul a aprobat Ordonanţa de Urgenţă privind organizarea referendumului pentru redefinirea familiei în Constituţie, costul total al organizării ridicându-se la aproape 164 de milioane de lei. Întrebarea la care vor răspunde alegătorii cu „da” sau „nu” este „Sunteţi de acord cu legea de revizuire a Constituţiei României în forma adoptată de Parlament?”, referendumul urmând să aibă loc pe parcursul a două zile, în 6 şi 7 octombrie.

Modifcarea adoptată de Parlament vizează faptul că “familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor”, așa cum se arată în propunerea de modificare a articolului 48 alineat 1 din Constituţia României. Mai mult, o altă modificare introduce la acelaşi articol un nou punct II, care prevede că "Revizuirea Constituţiei se supune aprobării prin referendum, organizat potrivit dispoziţiilor art. 151 alin. (3) din Consituţia României, republicată".

Modificarea Constituției, în sensul înlocuirii sintagmei “soți” cu “un bărbat și o femeie” este o inițiativă a Coaliției pentru Familie, care  a reușit să strângă, în acest sens, peste trei milioane de semnături

 

Cum se poziționează partidele politice

Din punct de vedere al susținerii politice a acestui Referendum, părerile sunt foarte împărțite, cum de altfel, tot împărțite, sunt și opiniile societății. Partidul Social Democrat și-a însușit pe de-a întregul acest demers și optează pentru ieșirea unui număr mai mare de oameni la vot, pentru ca acest referendum să întrunească cvorumul prevăzut de lege, pe de o parte, și, pe de altă parte, penru ca rezultatul să fie unul favorabil modificării propuse.

Partidul Național Liberal, pe de altă parte, susține, la rândul său, acest demers, însă anunță că va urmări procesul electoral, pentru a vedea dacă PSD nu va folosi acest referendum în scop politic propriu. Și reprezentanții UDMR au declarat că își îndeamnă membrii și simpatizanții să iasă la vot și să voteze conform propriei conștiințe.

USR se declară împotriva acestui referendum și cere boicotarea procesului electoral.

 

 

Liderul PMP atacă Guvernul

Eugen Tomac, președintele PMP, acuză Guvernul că a emis ilegal Ordonanța privind organizarea acestui referendum și că a sesizat Comisia de la Veneția cu faptul că doar partidele care au grupuri în ambele Camere ale Parlamentului pot avea reprezentanţi în secţiile de votare, deşi PMP a sesizat şi Avocatul Poporului.

"Guvernul a modificat un articol pe care nu avea voie să îl modifice, redefinind astfel statutul partidului parlamentar şi scoţând în mod flagrant în afara legii PMP. Faptul că PMP a fost scos din toate sectiile de votare de la referendum arată cât de debusolate şi speriate sunt nulităţile care au acaparat instituţiile statului şi care elimină, cu o brutalitate neimaîntâlnită, orice formă de opoziţie.

Tomac a amenițat că premierul Viorica Dăncilă va răspunde penal pentru această ilegalitate, pentru că a folosit această OUG ca "o formă de sancţionare a unui partid politic de opoziţie".

 

 

Întrebarea de pe buletinul de vot este dacă suntem de acord cu modificările propuse de Parlament. Acestea se referă la înlocuirea termenului de “soți” cu cel referitor la “un bărbat și la o femeie”, atunci când se forbepte despre familie, ca și căsătorie liber consimțită

×
Subiecte în articol: Referendumul pentru Familie