x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Reforma politică, educaţia şi demografia, priorităţile lui Tăriceanu dacă ajunge preşedinte

Reforma politică, educaţia şi demografia, priorităţile lui Tăriceanu dacă ajunge preşedinte

de Agerpres    |    26 Sep 2014   •   19:21
Reforma politică, educaţia şi demografia, priorităţile lui Tăriceanu dacă ajunge preşedinte
Sursa foto: Bogdan Chesaru/Intact Images

Călin Popescu Tăriceanu, candidat independent la alegerile prezidenţiale, a declarat vineri că proiectul său de ţară se bazează pe trei piloni esenţiali: reforma politică şi administrativă profundă, promovarea educaţiei şi culturii naţionale şi perspectivele demografice ale societăţii.

"Eu sunt inginer constructor şi îmi place uneori să vorbesc metaforic folosind termeni din meseria mea. Ca preşedinte, am intenţia să deschid trei şantiere naţionale în care să reconstruim părţi importante ale vieţii politice şi sociale a României. Primul va fi dedicat reformei politice şi administrative profunde, al doilea va fi dedicat promovării educaţiei şi culturii naţionale şi al treilea dedicat perspectivelor demografice ale societăţii", a spus Tăriceanu la lansarea candidaturii sale care a avut loc la Palatul Parlamentului.

În ce priveşte primul pilon, Tăriceanu a spus că o reformă politică şi administrativă profundă trebuie să schimbe din rădăcini "modul putred" în care funcţionează astăzi prea multe instituţii.

"Sunt partizanul unor modificări constituţionale care să clarifice rolul instituţiilor statului în ceea ce priveşte atribuţiile lor fundamentale şi care să întărească cele trei puteri ale statului în paralel cu clarificarea modului în care ele interacţionează", a precizat preşedintele PLR.

Despre al doilea "şantier", privind promovarea educaţiei şi culturii naţionale, el a spus că pariul României cu viitorul ar trebui să fie: "Învăţământ, cercetare, inovare".

"Cred cu tărie că dezvoltarea societăţii se poate baza doar pe o singură resursă fundamentală, cea umană. Nu pe petrol, nu pe gaze, nu pe aur. Vom avea o şcoală românească tot mai competitivă şi înalt performantă cu cât vom avea profesori mai bine calificaţi, şi nu doar mai mulţi metri pătraţi de geamuri termopan", a afirmat Tăriceanu.

El a adăugat că în al treilea rând îl preocupă perspectivele demografice ale societăţii.

"Proiecţiile şi prognozele sunt pesimiste, există o scădere demografică în întreaga Uniune Europeană. România se supune acestor tendinţe, dar se luptă cu un factor de risc suplimentar, migraţia a aproape trei milioane de români către ţările europene mai dezvoltate economic. Avem nevoie să îi încurajăm pe aceştia să vină acasă. (...) Alături de readucerea acasă a românilor şi de implicarea lor în proiecte de dezvoltare a României, avem nevoie de creşterea natalităţii. Avem nevoie de un pact naţional pe politici demografice care să pună problema natalităţii, a speranţei de viaţă extrem de redusă în România comparativ cu media europeană, dar şi a emigraţiei şi imigraţiei. Dacă nu facem acest lucru, România nu va putea să se dezvolte singură în viitor, pentru că nu va avea suficientă resursă umană calificată", a mai arătat Tăriceanu.

×
Subiecte în articol: calin popescu tariceanu