x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Refren obsedant - Anticipate pe ritm de Ba Da, Ba Nu

Refren obsedant - Anticipate pe ritm de Ba Da, Ba Nu

de Monica Iordache Apostol    |    15 Dec 2005   •   00:00
Refren obsedant - Anticipate pe ritm de Ba Da, Ba Nu

Uite-o! Nu e! Acum apare! Hai ca nu e! Un an intreg s-au jucat guvernantii cu amenintarea anticipatelor. Ultima variatiune pe acest refren: in 2007, dupa integrarea Romaniei in UE.

Uite-o! Nu e! Acum apare! Hai ca nu e! Care-i cartea castigatoare?! Alianta PNL-PD n-a gasit cartea castigatoare a anticipatelor. Cand a vrut Traian Basescu, n-a vrut Alianta, cand a vrut PD, n-a vrut PNL, cand a vrut si PNL, n-a mai vrut Tariceanu sa demisioneze.

Un an intreg s-au jucat guvernantii cu amenintarea anticipatelor. Subiectul aparea obsedant la aproape fiecare iesire publica a presedintelui Traian Basescu si era urmat de un lung sir de aprobari, negari sau avansari de termene care mai de care mai indepartate, dupa caz, din partea politicienilor. Cand parea ca nu mai e loc de intors si Romania e inscrisa pe drumul catre un nou scrutin, premierul Tariceanu s-a razgandit si n-a mai vrut sa-si dea demisia, necesara pentru declansarea procedurilor. Acum, amenintarea forte a presedintelui Basescu, privind "intoarcerea la popor", s-a demonetizat atat de tare, ca numeni nu mai crede ca guvernantii vor renunta vreodata la scaune inainte de terminarea mandatului.

6 ianuarie. Presedintele Traian Basescu arunca bomba: este adeptul alegerilor anticipate pentru a scapa de "solutia imorala numita PUR". Pomeneste insa de eventualitatea unei situatii de criza, ca pretext pentru un nou scrutin.

11 ianuarie. "Nici Tariceanu, nici un ministru nu se va crampona de functia de ministru, daca vor constata ca nu pot indeplini programul Aliantei." (Traian Basescu)

15 februarie. "Mi se pare ca inainte de 1 ianuarie 2007 nu ar fi oportun pentru Romania sa se organizeze alegeri anticipate." (Calin Popescu Tariceanu)

17 februarie. "Anticipatele ar trebui sa aiba loc cel mai tarziu inainte de vara acestui an: mai-iunie." (Traian Basescu)

2 martie. "Luna septembrie, prielnica pentru anticipate." (Emil Boc)

7 martie. "Domnul Stolojan s-a refacut. Alianta are oricand un excelent port-drapel, element pe care eu il am in vedere cand vorbesc de anticipate." (Traian Basescu)

9 martie. Liderii liberali si democrati anunta ca alegerile anticipate "nu se afla pe agenda Aliantei PNL-PD".

13 aprilie. "Nu vedem de ce am discuta despre alegeri anticipate in conditiile in care treburile merg bine, cel putin in acest moment, in Romania." (Emil Boc)

5 mai. "Cred ca aceste zvonuri privind anticipatele provin de la cei care sunt specialisti in asa ceva. Acest lucru provine din partea PSD." (Eugen Nicolaescu)

8 mai. "Daca nu am fi avut aceste constrangeri de parcurs si raportul de monitorizare din toamna al Comisiei Europene, nu as fi stat deloc pe ganduri in privinta anticipatelor." (Calin Popescu Tariceanu)

1 iunie. "Conducerea PNL considera ca tema alegerilor anticipate nu se afla nici pe agenda populatiei si nici pe cea a formatiunii liberale." (Eugen Nicolaescu)

6 iulie. Curtea Constitutionala respinge o serie de prevederi din pachetul de legi pentru reforma in Justitie.

7 iulie. Ora 1:00. "Avem o serie de alte probleme mult mai importante de rezolvat si cred ca in aceasta perioada nu este deloc oportun sa discutam despre alegerile anticipate." (Calin Popescu Tariceanu). Ora 12:00. Premierul Tariceanu si presedintele Ba-sescu discuta la Cotroceni. Ora 16:00. "I-am anuntat pe membrii Cabinetului ca eu consider ca actualul Executiv trebuie sa-si incheie misiunea, sa angajam procedurile necesare pentru declansarea alegerilor anticipate." (Calin Popescu Tariceanu). Ora 18:00. Conducerea PNL se pronunta in favoarea alegerilor anticipate.

9 iulie. Membrii conducerii PD aproba, in unanimitate, declansarea procedurii pentru un nou scrutin. Lucrurile pareau decise. Dar...

O demisie anuntata si un daca


Pe cand premierul isi reafirma cu tarie intentia de a demisiona, ministrul de Externe, Traian Ungureanu, punea un premonitoriu "daca" in fata acestei posibilitati.

11 iulie. Liberalii si democratii se pregatesc sa modifice legislatia electorala, in perspectiva alegerilor anticipate.

11 iulie. Ora 16:00. La intrebarea unui jurnalist referitoare la demisia Guvernului, ministrul de Externe, Mihai Razvan Ungureanu, precizeaza: "Daca isi da demisia". Ora 18:00. "Decizia premierului Calin Popescu Tariceanu de a demisiona este ferma si irevocabila. Cetatenii si jurnalistii vor fi informati in timp util in legatura cu momentul in care aceasta va fi depusa." (comunicat al Guvernului)

12 iulie. Ora 15:00. "Decizia premierului de a demisiona este irevocabila." (purtatorul de cuvant al Guvernului, Oana Marinescu). Ora 20:30. "Prin discutia de la Cotroceni, s-au gasit solutii pentru evitarea demisiei Guvernului, astfel incat sa nu se ajunga la alegeri anticipate. Mi se pare normal si posibil sa nu facem anticipate. In aceste conditii, imi voi reconsidera demisia." (Calin Popescu Tariceanu, dupa o intalnire de "mediere" la Cotroceni)

13 iulie. Premierul Calin Popescu Tariceanu isi reafirma decizia de a demisiona.

14 iulie. PNL incepe sa discute despre listele electorale.

18 iulie. Premierul Calin Popescu Tariceanu declara la Bruxelles ca o decizie privind eventuala demisie a Guvernului in vederea organizarii alegerilor anticipate va fi anuntata la Bucuresti.

19 iulie. Ora 10:00. Premierul Tariceanu este asteptat cu demisia. Are o intalnire cu presedintele Traian Basescu. Ora 11:00. Calin Popescu Tariceanu evita sa dea un raspuns la intrebarile ziaristilor legate de demisia sa. Liderii Aliantei PNL-PD vin la Guvern. Ora 15:00. Calin Popescu Tariceanu anunta ca nu demisioneaza, din cauza inundatiilor, si ca se va prezenta in Parlament pentru a-si asuma raspunderea pentru o declaratie politica. "Cinci ore ne-am chinuit sa-l convingem sa demisioneze", devoala vicepresedintele PD Vasile Blaga calvarul discutiilor de la Guvern din ziua anterioara.

PUCIUL PNL
Deznodamantul crizei anticipatelor i-a zdruncinat lui Tariceanu pozitia in PNL. Valeriu Stoica s-a grabit sa il atace pentru ca strica imaginea partidului si a Guvernului cu razgandirile sale, fostul ministru al Culturii Mona Musca a demisionat, iar Theodor Stolojan parea decis sa-i ia locul lui Tariceanu la Palatul Victoria. Puciul a esuat insa.

ANTRENAMENT PENTRU 2007
"Erau bune anticipatele, daca nu erau inundatii." (Calin Popescu Tariceanu). Cu acest regret al premierului s-a fasait subiectul anticipatelor. Pana in luna noiembrie, cand, intr-o intalnire de taina intre liberali si democrati, tema ar fi fost rediscutata. Si inteleasa diferit. Daca democratii, sub protectia anonimatului, au informat presa ca s-a decis ca alegerile anticipate sa fie organizate in 2007, dupa integrarea Romaniei in UE, cand Guvernul si-ar spori capitalul de imagine, liberalii au fost mai rezervati si au spus ca abia atunci se mai poate "vorbi" despre asa ceva. Termenul, indepartat si iluzoriu, pare doar o solutie de forma, mai ales ca insasi asupra datei integrarii planeaza serioase semne de intrebare.
×