x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Regretele Puterii

Regretele Puterii

de Oana Stancu Zamfir    |    Lavinia Dimancea    |    07 Apr 2006   •   00:00
Regretele Puterii

Presedintele Traian Bases-cu si-a marturisit la "Ma-rius Tuca Show" regretul de a-l fi desemnat pe Ca-lin Popescu Tariceanu premier. Premierul mimea-za surprinderea, dupa ce si liberalii si-au aratat re-gretul ca Basescu a ajuns presedinte. Chiar si asa, A-lianta trebuie sa se tarasca pana la sfarsitul anului, du-pa care bate vant de anticipate.

Premierul Calin Popescu Tariceanu considera "suprinzatoare si nepotrivita" declaratia presedintelui Basescu cum ca regreta sincer ca l-a pus prim-ministru. Regretul pare sa fie starea de spirit a Puterii, pudoa-rea lui Tariceanu manifestandu-se dupa ce lideri ai PNL au dat tonul la regrete ca a ajuns Basescu presedinte.

Calin Constantin Anton Popescu Tariceanu a mimat ieri surprinderea la auzul vestii ca presedintele regreta ca l-a pus in functie si s-a scuzat ca are o tara de condus. "Nu ma asteptam la altceva din partea presedintelui. Acest gen de afirmatii a devenit deja moneda curenta. Eu ma concentrez pe aceste subiecte, restul mi se par chestiuni care tin de lipsa de preocupari majore", a ridiculizat el declaratia lui Basescu la "Marius Tuca Show", pe care o considera si "nepotrivita" avand in vedere summit-ul CEFTA si prezenta lui Ollie Rehn la Bucuresti.

ACUZATII. El l-a acuzat pe presedinte nu doar ca nu are lucruri mai importante de facut, ci si de iresponsabilitate. "Cred ca, din aceasta perspectiva, permanenta agitatie politica, fluturarea acestor idei cu alegerile anticipate dovedesc lipsa de maturitate politica si, in final, o anumita iresponsabilitate. Din perspectiva mea, ar fi o demonstratie totala de neseriozitate daca am arata ca noi ne-am abtinut de la aceste comportamente politice care dovedesc lipsa de maturitate numai ca sa intram in UE si, dupa ce ne-am vazut obiectivul implinit, revenim la vechiul comportament", a tinut sa sublinieze premierul.

IPOCRIZIE. Stupefactia premierului succede insa unei serii intregi de declaratii facute de liberali la adresa sefului statului, incepute chiar cu regretul lui Crin Antonescu ca Basescu a ajuns presedinte. "Eu, personal, m-am pomenit cu Traian Basescu candidat al meu, sustinut de mine la Presedintie, peste noapte. O situatie de natura medicala a facut sa ma culc stiind ca am un candidat si sa ma trezesc, inlacrimat si eu, ca am un altul. L-am sustinut pe Traian Basescu si inca nu regret cu totul acest lucru", a declarat Antonescu saptamana trecuta. Acelasi lider liberal, pe care Basescu si-a varsat focul aratand ca isi vopseste parul si ca are nume de floare, si-a descarcat zilele trecute munitia impotriva presedintelui, acuzand ca in spatele lui "troneaza ranjetul eternei si neasemuitei Securitati" sau ca lupta lui anticoruptie este un sir de aspecte "populiste si false".

Cat despre anticipate, chiar un liberal, Ludovic Orban, ameninta cu ele la sedinta organizatiei de Prahova. "Va doresc sa va pregatiti de campanie, sa va pregatiti de alegeri, pentru ca, dupa momentul iunie, vom fi obligati sa acceptam alegerile anticipate", declara el.

RAZBOI CU "SECURISTUL". Spiritele intre liberali si Basescu s-au incins in ultimele doua saptamani pe fondul scandalului din CNSAS. Daca Basescu a rabufnit miercuri seara, cat timp a fost plecat in China si dinspre PNL a plouat cu declaratii de razboi.

Ludovic Orban l-a acuzat pe presedinte ca este "un continuator a ceea ce a reprezentat regimul Iliescu in Romania", precizand ca "Securitatea este cea care a condus Romania in ultimii 16 ani". El a cerut sa fie facut public dosarul lui Basescu de colaborator al Securitatii, "daca el exista", la fel si al lui Tariceanu.

Consilierul lui Tariceanu, Marius Oprea, l-a "felicitat" pe seful statului pentru reusita din CNSAS, subliniind ca "lucratura a fost la nivelul de sus". "Se vede treaba ca avea o problema in ceea ce priveste deconspirarea fostei Securitati daca s-au intreprins atatea eforturi pentru a deturna sensul legii", a declarat Oprea. Lor li s-au adaugat reprezentantii PNL in CNSAS, Mircea Dinescu acuzand ca lui Basescu "ii este frica de Ticu Dumitrescu, pentru ca, daca se merge pana la capat cu cercetarea, s-ar putea sa sufere nu neaparat domnul presedinte - desi nu se stie niciodata - , dar chiar oameni din jurul lui". Tot Dinescu mai spunea ca seful statului e bagat "sub plapuma serviciilor secrete".

ALIANTA DEFUNCTA. In contextul ilustrat mai sus, Traian Basescu a facut miercuri seara la "Marius Tuca Show", si calendarul evenimentelor politice viitoare: anticipate dupa 1 ianuarie 2007, pentru ca "alianta nu prea mai are un viitor comun".

Presedintele a aratat ca PD nu va iesi de la guvernare, pentru ca nu are "comportament de partid iresponsabil", alianta fiind obligata sa "reziste" pana ce Romania se va integra in UE. "Important este ca avem un singur comandament fundamental: sa tina Alianta pana la integrarea in UE, la 1 ianuarie 2007. Taras-grapis trebuie sa mergem cu ea sa asiguram stabilitatea politica. Pe urma putem sa gandim orice alte solutii", a spus Basescu, subliniind ca este "exclus" sa avem anticipate pana la 31.12.2006.

NEPOTRIVIRE. Printre motivele pentru care alianta va sucomba, a aratat Basescu, este si acela ca oamenii care o conduc azi vor indrepta PNL spre PSD: "Grupul cu care s-a construit alianta a fost scos si dupa alegeri a venit un grup de oameni noi, care impartasesc punctul de vedere exprimat inainte de alegeri de dl Patriciu - si corect a facut - ca nu trebuie facuta alianta cu PD, ci cu PSD (...)", a sustinut Traian Basescu. .

DIRECTIA PNL
"Optiunea mai devreme sau mai tarziu a acestui grup va fi sa indrepte PNL catre o solutie pe care o vor considera potrivita probabil cu PSD sau cu cine vor dori"

STABILITATE
"Important este ca avem un singur comandament fundamental: sa tina Alianta pana la integrarea in UE, la 1 ianuarie 2007. Taras-grapis trebuie sa mergem cu ea sa asiguram stabilitatea politica"

SEPARARE
"Exista un punct fundamental in care drumurile se despart: acela al smecheriei. Aceasta alianta a castigat afirmand fara rezerve doua lucruri: vom face sa functioneze institutiile statului, vom lupta impotriva coruptiei"

DECORATIE
"Stiti ca, pentru a rezolva o astfel de problema, trebuie sa iesi din demagogie, in primul rand. M-am intrebat si cum pozam ca sfinti ai luptei anticomuniste, dar am construit, cu Ordinul Muncii Clasa a III-a, socialismul"

NECESITATE
"Sunt de acord ca trebuie facuta o Lege a lustratiei, s-a intarziat prea mult. Dar pentru ca o astfel de Lege sa fie credibila, ea trebuie sa-si poata atinge obiectivul. (...) Cred ca o Lege a lustratiei, in paralel cu desecretizarea dosarelor de informator, este necesara."

DOSARE
"Cred ca nu poti sa ai pretentia sa faci politica si sa dai lectii natiunii, sa hotarasti destinul natiunii cand esti santajabil. Atat timp cat un astfel de dosar exista undeva, la CNSAS sau in arhivele SRI, esti un om santajabil" - Traian Basescu presedintele Romaniei

SPRIJIN PENTRU JURNALUL
Presedintele Traian Basescu a promis la emisiunea Marius Tuca Show ca va sprijini initiativa Jurnalului National de modificare a Legii Arhivelor, astfel incat documentele emise de Comitetul Central al PCR, de CC al UTC, precum si de structurile centrale si teritoriale ale Securitatii statului pana in momentul desfiintarii acestor creatori de documente, cu exceptia celor prevazute a se inainta CNSAS, sa fie predate Arhivelor Nationale pana la 31 decembrie 2006. "Sunt absolut de acord cu dvs. Va pot spune ca in acest proces s-au facut cateva lucruri in 2005 care sunt nestiute, necuantificate, spre exemplu celebra arhiva comerciala de la Dunare a fost predata la Arhivele Statului. Arhiva Pactului de la Varsovia si CAER tot prin deciziile CSAT din 2005 sunt gata de predare. Discutam despre condamnarea comunismului." Arhivele CC sunt esentiale (...)"Va asigur ca veti primi sprijin. Sunt hotarat sa desecretizez toate arhivele la care ne uitam ca la altceva", a declarat seful statului. Proiectul de lege initiat de Jurnalul National a fost depus acum doua saptamani la Camera Deputatilor.

COMUNISM "TOXIC"
Presedintele Traian Basescu a mai spus miercuri seara la emisiunea Marius Tuca Show ca, pentru Romania, comunismul a fost un sistem toxic. Seful statului a declarat ca el nu doreste o invinuire a 3,5 milioane de membri ai fostului Partid Comunist, pentru ca acest lucru i s-ar parea nedrept. "Eu, spre exemplu, ma simt nevinovat. Mi s-ar parea nedrept ca eu sa condamn 3,5 milioane de membri de partid. Dar comunismul a facut crime, abuzuri. Dupa parerea mea, acestea trebuie condamnate", a spus Traian Basescu, amintind ca si grupul socialist din Parlamentul European a refuzat condamnarea comunismului. Seful statului a decis infiintarea unei comisii prezidentiale pentru analiza dictaturii comuniste din perioada anilor de comunism, organism care va fi condus de Vladimir Tismaneanu. Dupa cum a explicat Basescu, aceasta comisie va elabora o sinteza stiintifica privind crimele si abuzurile regimului comunist din Romania, de la infiintarea sa si pana la revolutia din decembrie 1989. "Eu inteleg sensibilitatea societatii civile legata de acest subiect si este o sensibilitate, daca vreti, si a familiei mele, si a mea, si a oricui. Eu sunt convins ca pentru Romania a fost toxic comunismul", a conchis Traian Basescu.

Eticheta "coruptie", "smecheria" liberala

Cel mai important lucru care desparte PNL si PD, a spus seful statului miercuri seara, ar fi "smecheria" PNL. "Exista un punct fundamental in care drumurile se despart: acela al smecheriei. Aceasta alianta a castigat afirmand fara rezerve doua lucruri: vom face sa functioneze institutiile statului, vom lupta impotriva coruptiei. Cand, intr-un vraf de 100 de ordonante de urgenta, la 22 decembrie se emite o ordonanta de urgenta care, discret, face ca 7% din Loterie sa poata fi insusite de Consiliul de Administratie si de sa-lariati... Acelasi lucru pentru Imprimeria Statului. Sau, daca te uiti la Consiliile de Administratie, sunt ca firul rosu: finul, nepotul, seful cancelariei, omul care va mai da telefoane: «Vedeti ca va dau pe surse, uite ce a facut Basescu»", a acuzat presedintele.

REPROSURI. El a aratat ca a avut cateva discutii cu premierul in care i-a spus: "Domnule prim-ministru, marea problema, dezastrul acestei Aliante, este unul singur: daca de ea se lipeste eticheta «corupt». Mare atentie!". "In conditiile acestea, nu poti nici sa-mi vii la Loterie sa spui «nu pot sa-l schimb pe director, ca ma da in judecata», cand este o intreaga campanie publica legata de neregulile de la Loterie. Si atunci, bineinteles ca pui mana pe telefon si spui: «Mai frate, trezeste-te, fa ce trebuie in 24 de ore»", a declarat Traian Basescu. Seful statului i-a reprosat din nou lui Tariceanu ca a renuntat la anticipate, aceasta fiind "prima si cea mai grava incalcare a deciziilor Aliantei", printre cele mai recente fiind cele legate de "privatizarea Loteriei, privatizarea Imprimeriei Statului, acel transfer de 20% catre Fondul Proprietatea".

MIROS DE PETROL. In ceea ce-l priveste, Basescu a reluat afirmatiile ca la Cotroceni nu sunt grupuri de interese, nefiind vorba decat de o campanie despre care a insinuat ca ar fi instrumentata de Dinu Patriciu. "Nu pot sa afirm, pentru ca va trebui sa probez, dar stiu ca sunt bani cu miros de petrol", a afirmat presedintele.

REHN, DESPRE ANTICIPATE
Intrebat ieri daca organizarea de alegeri anticipate dupa Consiliul European din vara, ar putea determina amanarea integrarii Romaniei in UE, comisarul pentru extindere Olli Rehn (foto), a atras atentia ca, din punctul lui personal de vedere, ar fi pacat ca progresele tarii noastre sa fie puse in pericol de "o initiativa care nu ar fi tocmai inteleapta". "Nu vreau sa intervin in politica interna a Romaniei, dar ceea ce este foarte important pentru tara dumneavoastra este sa mentina stabilitatea politica, pentru ca aceasta faciliteaza concentrarea, atat a autoritatilor cat si a populatiei pe prioritatile reformei, pentru ca Romania mai are multe de facut", a declarat Rehn. (Florina Zainescu)

Legea lustratiei, necesara

Presedintele Traian Basescu a remarcat in cadrul emisiunii Marius Tuca Show ca, dupa alegerea lui Claudiu Secasiu presedinte al Colegiului CNSAS, valul de manifestari declansat atunci cand Corneliu Turianu a fost ales in aceasta functie s-a oprit: "Nu se mai intampla nimic. Manifestarile erau in numele si pentru Ticu Dumitrescu (foto). Deci nimic altceva nu era revendicat, decat instalarea simbolului moralitatii si al luptei impotriva comunismului si a Securitatii, Ticu Dumitrescu. Ei, nu au simbolul asta si totusi nu mai sunt inlantuiti".

TICU DECORAT. Seful statului a mai spus ca, la sedinta CNSAS, i-a pus intrebari lui Ticu Dumitrescu despre Ordinul Muncii Clasa a III-a, pe care acesta l-a primit pentru "devotament in constructia comunismului". "Am incercat sa inteleg atmosfera. Stiti ca, pentru a rezolva o astfel de problema, trebuie sa iesi din demagogie, in primul rand. M-am intrebat si cum pozam ca sfinti ai luptei anticomuniste, dar am construit, cu Ordinul Muncii Clasa a III-a, socialismul", a afirmat seful statului.

POLITICIENI PATATI. Seful statului a mai spus ca se pot face multe lucruri cu un dosar de informator, acesta fiind si motivul pentru care a existat o batalie politica pentru controlul CNSAS. Traian Basescu este de parere ca oamenii politici care au fost informatori ai Securitatii sau au facut politie politica "nu au calitatea morala de a face politica". "Cred ca nu poti sa ai pretentia sa faci politica si sa dai lectii natiunii, sa hotarasti destinul natiunii cand esti santajabil. Atat timp cat un astfel de dosar exista undeva, la CNSAS sau in arhivele SRI, esti un om santajabil. Din acest motiv, eu sustin fara rezerve deconspirarea celor care au facut politie politica", a mai spus presedintele. El a mentionat ca in legislaturile anterioare nu s-a facut mai nimic in acest sens. "Plecand de la considerentul ca trebuie deconspirati macar oamenii politici care au fost si sunt santajabili, am luat decizia, in februarie 2005, de transfer al unui mare numar de dosare la CNSAS. Pana atunci, se transferasera 9.200 de dosare, in timpul domnului Constantinescu si al domnului Iliescu. 9.200! In 2005, s-au transferat 1.350.000 de dosare si sunt convins ca noul CNSAS mai are de verificat, impreuna cu SRI, si dosarele ramase si vor mai fi transferate", a spus Basescu. El a mai spus in acest context, ca "in ’96-2000, PNL nu a avut niciodata ca obiectiv deconspirarea Securitatii".

LUSTRATIE. In cadrul aceleiasi emisiuni, presedintele Traian Basescu a sustinut necesitatea adoptarii unei Legi a lustratiei. "Da, sunt de acord ca trebuie facuta o Lege a lustratiei, s-a intarziat prea mult. Dar pentru ca o astfel de lege sa fie credibila, ea trebuie sa-si poata atinge obiectivul. Sunt foarte multi oameni... Noi vorbim de Securitate, dar Securitatea, partea politica a Securitatii, cea care a facut politia politica, nu a fost de capul ei, a fost condusa de partid, a fost subordonata partidului. Deci cred ca o Lege a lustratiei, in paralel cu desecretizarea dosarelor de informator, este necesara. Macar pentru linistea noastra", a spus seful statului. (Gabriela Antoniu)
×