x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Reguli de campanie

Reguli de campanie

de Carmen Vintila    |    31 Oct 2007   •   00:00
Reguli de campanie
Sursa foto: Marin Raica/

Incepănd din 26 octombrie, Romănia se află in campanie electorală pentru alegerile europarlamentare din 25 noiembrie. Candidaţii la Parlamentul European trebuie să-şi convingă alegătorii să-i voteze pănă la 24 noiembrie, ora 7:00, data cănd se incheie oficial campania electorală.
Incepănd din 26 octombrie, Romănia se află in campanie electorală pentru alegerile europarlamentare din 25 noiembrie. Candidaţii la Parlamentul European trebuie să-şi convingă alegătorii să-i voteze pănă la 24 noiembrie, ora 7:00, data cănd se incheie oficial campania electorală.


Romănii sunt aşteptaţi la urne la 25 noiembrie să-i aleagă, pentru prima oară, pe cei 35 care ii vor reprezenta in Parlamentul European (PE). 551 de candidaţi işi vor disputa cele 35 de locuri, inscriindu-se in cursă reprezentanţii a 13 partide şi un singur candidat independent - episcopul reformat - Laszlo Tokes. 11 partide, respectiv Partidul Naţional Ţărănesc Creştin Democrat, Partidul Verde, Partidul Liberal Democrat, Partidul Naţional Liberal, Partidul Democrat, Partidul Noua Generaţie, Uniunea Democrată Maghiară din Romănia, Partidul Social Democrat, Partidul Romănia Mare, Partidul Conservator şi Partidul Alianţa Socialistă au căte 45 de candidaţi. PIN intră in cursă cu 35 de candidaţi, in timp ce Partida Romilor "PRO-EUROPA" are 20 de candidaţi. Potrivit BEC, pentru listele de candidaţi au fost depuse cinci contestaţii la Tribunalul Bucureşti, care au fost insă respinse. In urma tragerii la sorţi efectuate de BEC, prima formaţiune inscrisă pe buletinul de vot este PD.


INTERDICŢII. Potrivit reglementărilor in vigoare, candidaţii nu vor putea să-şi facă in campanie afişe electorale care combină culorile, astfel incăt acestea să evoce drapelul Romăniei, al unui alt stat sau al unei organizaţii internaţionale. Vor fi interzise, de asemenea, afişele care prin conţinutul lor ii calomniază pe ceilalţi candidaţi, partidele sau autorităţile publice. De asemenea, vor fi pedepsite cu amendă persoanele care vor murdări, deteriora sau acoperi listele electorale, precum şi afişele electorale. In timpul campaniei, candidaţii au dreptul să-şi exprime opiniile prin mitinguri autorizate, precum şi prin intermediul presei scrise şi a celei audiovizuale. Este interzis insă orice procedeu de publicitate comercială prin intermediul mass-media in scop de propagandă electorală. In perioada campaniei, candidaţii vor avea acces la posturile publice şi private de radio şi tv numai la emisiunile şi dezbaterile electorale. Acestora trebuie să li se asigure condiţii egale in ceea ce priveşte libertatea de exprimare, pluralismul opiniilor şi echidistanţa. In cadrul emisiunilor, candidaţii au obligaţia de a nu pune in pericol ordinea constituţională, de a nu face afirmaţii care pot aduce atingere demnităţii umane sau moralei publice. De asemenea, aceştia trebuie să probeze acuzaţiile cu incidenţă penală sau morală aduse unui alt candidat şi nu trebuie să incite la ură sau discriminare pe considerente de rasă, religie, naţionalitate. Realizatorii şi moderatorii emisiunilor sunt obligaţi să fie imparţiali, să formuleze clar intrebările, fără ca acestea să fie tendenţioase. Cu 48 de ore inainte de ziua votării sunt interzise prezentarea de sondaje de opinie sau difuzarea de emisiuni electorale, precum şi invitarea sau prezentarea candidaţilor in programe. In consecinţă, este interzisă continuarea propagandei electorale după ce campania s-a incheiat.


CONTRIBUŢII. Potrivit Legii 334/2006 privind finanţarea partidelor şi a campaniilor electorale, contribuţiile primite după deschiderea campaniei electorale de la persoanele fizice sau juridice din ţară, cu excepţia subvenţiilor de la bugetul de stat, pot fi folosite pentru campania electorală a unui partid numai dacă, in prealabil, sunt declarate Curţii de Conturi de mandatarul financiar. Este interzisă finanţarea campaniei electorale, in mod direct sau indirect, de persoane fizice sau juridice străine. Sumele astfel primite se confiscă şi se fac venit la bugetul statului. Se interzice finanţarea in orice mod a campaniei electorale a unui partid, a unei alianţe a acestora sau candidat independent de o autoritate publică, instituţie publică, regie autonomă, companie naţională, societate comercială sau societate bancară cu capital integral ori majoritar de stat sau de un sindicat ori o asociaţie sau fundaţie. Sumele astfel primite se confiscă şi se fac venit la bugetul de stat.


SONDAJE INTERZISE. Deputaţii au adoptat un amendament la OUG 1/2007 privind euroalegerile, formulat de pesedistul Florin Iordache, care interzice atăt prezentarea de televiziuni a sondajelor de opinie in timpul campaniei electorale pentru euroalegeri, căt şi prezentarea de sondaje la ieşirea de la urne, inainte de incheierea procesului de vot. Amendamentul a fost admis de Comisia de cod electoral şi adoptat apoi de plen. Camera Deputaţilor a fost cameră decizională in cazul ordonanţelor privind euroalegerile, dar acestea nu au fost incă promulgate de preşedintele Traian Băsescu. Aşadar, prevederea nu poate fi aplicată deocamdată. Potrivit lui Iordache, in cazul in care preşedintele va promulga ordonanţa respectivă, prevederile vor putea fi aplicate la trei zile după ce a fost publicată in Monitorul Oficial.



OBLIGAŢII
"Partidele şi alianţele politice, precum şi candidaţii independenţi sunt obligaţi să imprime pe toate afişele şi materialele de propagandă electorală denumirea partidului sau a alianţei care le-a editat, denumirea agentului economic care le-a tipărit şi să declare Curţii de Conturi, prin mandatar financiar, numărul de afişe electorale tipărite"
Legea 334/2003 privind finanţarea partidelor şi campaniilor electorale


CNA, dat peste cap de două campanii

Invitat recent la Antena 3, preşedintele CNA, Răsvan Popescu a recunoscut că suprapunerea campaniei pentru referendum cu campania pentru euroalegeri va ingreuna misiunea Consiliului: "E grea, că se fac două campanii o dată (...) şi una se desfăşoară pe Legea 33, care trimite mai departe la Legea 373, şi pe asta se desfăşoară alegerile pentru Parlamentul European şi, in paralel, se desfăşoară campania pentru referendum, care este pe Legea referendumului", a declarat Popescu. El a explicat că, in acest context, CNA a fost nevoit să caute formulele cele mai adecvate pentru aplicarea legii. Potrivit lui Popescu, CNA a decis ca aceia care sunt candidaţi in alegerile europarlamentare să participe numai la anumite tipuri de emisiuni electorale. "Şi acolo sunt nişte reguli după care se desfăşoară acestea... Plecănd de la reguli de timp de participare, la radioul şi televiziunea publică se impart timpii intr-un fel şi altfel la posturile private", a explicat şeful CNA, arătănd şi cum se impart aceşti timpi. La televiziunea publică şi la radioul public, patru cincimi din timp revin partidelor parlamentare şi o cincime celor neparlamentare şi independenţilor. La posturile private, raportul este 75% pentru parlamentare şi 25% pentru neparlamentare şi independenţi. "Vă spun că va fi foarte, foarte greu şi pentru CNA, şi noi incercăm să avem o abordare totuşi căt se poate de normală, de gazetărească şi de relaxată...", a conchis Popescu.
Â
Â
Â

Restricţii pentru Tăriceanu

Premierul Călin Popescu Tăriceanu a susţinut că Legea privind organizarea referendumului nu permite organizarea acestui scrutin in aceleaşi secţii de vot cu europarlamentarele. Tăriceanu i-a răspuns astfel şefului statului, care ceruse acest lucru cu o zi inainte. "Dacă ii solicitaţi Guvernului să incalce legea, pentru ca opinia publică să nu considere că preşedintele Romăniei solicită un referendum care presupune cheltuieli suplimentare, atunci vă pot spune de pe acum răspunsul meu: «Guvernul Romăniei nu incalcă legea !»", susţine Tăriceanu.

Â

×