Ministrul Economiei, Adriean Videanu, nu s-a sfiit să vorbească despre penalul democrat Ionel Manţog ca despre un bun specialist în minerit şi energie pe care-l aşteaptă din nou în echipă. În schimb, fostului director al Complexului Energetic Rovinari, Laurenţiu Ciurel, Videanu i-a transmis "să stea cuminte", altfel s-ar putea să dea cu subsemnatul la Parchet.
Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a dorit ca sâmbătă să viziteze entităţile energetice şi miniere din judeţul Gorj. După un periplu prin Complexurile Energetice Rovinari, Turceni şi Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, Adriean Videanu a concluzionat: "Manţog este un bun specialist pe care-l aştept în minister". Astfel, cele cinci dosare penale ale democratului Ionel Manţog, unul în care este deja trimis în judecată de procurorii anticorupţie, reprezintă "praf" în ochii opiniei publice. "Demisia lui Ionel Manţog din fruntea Complexului Energetic Turceni a fost un act personal, pentru care eu l-am admirat. Contez pe Ionel Manţog ca pe un specialist foarte bun, este un om cu viziune. Vă spun cu onestitate că Manţog cunoaşte foarte bine sistemul energetic din România. Este, de asemenea, un important membru al PD-L, un om politic puternic. Şi-ar putea găsi orice loc în cadrul Ministerului Economiei, oricând, dacă PD-L va avea nevoie de el. Este punctul meu de vedere şi cred că partidul are nevoie de Manţog", a spus Adriean Videanu sâmbătă la Târgu-Jiu.
Întrebat dacă-l va reprimi pe Ionel Manţog în postul de consilier personal, Videanu a răspuns: "Vom vedea dacă va reveni". Surse din cadrul Complexului Energetic Turceni susţin că Manţog s-ar întoarce în cadrul termocentralei pe un post de director de investiţii, iar afirmaţiile ministrului Videanu reprezintă o deschidere de drum.
La începutul acestui an, Ionel Manţog a fost consilier personal al ministrului Economiei, Adriean Videanu. La scurt timp de la numirea în funcţia de consilier, Videanu l-a numit pe Manţog director general al Complexului Energetic Turceni, funcţie din care a demisionat după nici două luni. Ionel Manţog a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie pentru folosirea de informaţii clasificate.
El este acuzat, alături de fosta conducere a SNLO, că a cumpărat pe bani de nimic case despre care ştiau că urmează să fie expropriate şi demolate, iar în schimbul cocioabelor au primit din partea SNLO vile de lux. La DNA mai este cercetat în alte patru cauze privind tranzacţiile cu energie şi investiţiile făcute fără licitaţie la SNLO.
LEGEA "OMERTA" SAU ANCHETA!
Tot la Târgu-Jiu, ministrul Videanu a ţinut să-i transmită fostului director de la Complexul Energetic Rovinari, Laurenţiu Ciurel, mesajul "să stea cuminte". "Transmiteţi-i domnului Ciurel să stea cuminte, pentru că la fărădelegile pe care le-a făcut, făcând licitaţii pentru investiţii fără finanţare, s-ar putea să dea cu subsemnatul la autorităţile în drept. Transmiteţi-i din partea mea acest lucru. Să nu mai dea sugestii actualilor directori. Era bine ca el să respecte legea în condiţiile în care a fost director la Rovinari", a spus ministrul Economiei. Mesajul sună mai degrabă a ameninţare. O dată ce s-au descoperit ilegalităţi într-o instituţie a statului, Adriean Videanu trebuia să anunţe organele penale, nu să condiţioneze o astfel de situaţie.
Ministrul Economiei a făcut aceste afirmaţii după ce Laurenţiu Ciurel a atacat dur, chiar cu o zi înainte, actuala conducere de la Rovinari. Acesta a spus că investiţia pe mediu, la care se referă acum Videanu, avea ca sursă de finanţare profitul pe următorii trei ani ai unităţii, susţinând că termocentrala a avut în perioada în care el s-a aflat la conducere profit de 100 de milioane de lei, bani care ar fi fost suficienţi pentru plata lucrărilor pe parcursul a trei ani, dacă rata profitului ar fi fost menţinută în continuare.
"ALEG SĂ DAU CU SUBSEMNATUL!"
Despre ameninţările ministrului, Ciurel susţine că a ales să dea cu subsemnatul: "Cer organelor în drept, oricare ar fi ele, să verifice situaţia. Vor constata că programele de investiţii ale anilor 2007 şi 2008 aveau surse de finanţare clar identificate. Reafirm cu tărie că lucrările de mediu, menţionate de Videanu ca fiind blocate datorită lipsei resursei financiare, s-ar fi putut finaliza fără probleme dacă s-ar fi continuat o politică energetică raţională cu o rată a profitabilităţii similară cu cea a anilor anteriori. Poate ar fi fost nimerită şi o analiză a faptului că, deşi CE Rovinari este cel mai ieftin producător de energie pe cărbune, la ora vizitei ministrului funcţiona sub 30% din capacitate, lucru care nu se întâmplă la alţi producători mai scumpi. Legat de afirmaţiile de a mă cuminţi, răspund că lucrez la Rovinari din 1984 şi nu o să stau cuminte atunci când văd că soarta acestei unităţi, de care depind direct 4.000 de oameni şi indirect un întreg judeţ, este pusă în pericol. Îi anunţ pe domnii Manţog şi Videanu că am lăsat la 11 luni un profit de peste 90 de milioane de lei noi, peste 30 de milioane în bănci, bani care nu s-au regăsit apoi în rapoartele prezentate la încheierea anului, fiind folosiţi în vederea unor achiziţii nepotrivite şi nejustificate la această oră. Cer, la rândul meu, organelor în drept să analizeze închiderea financiară a anului 2008 comparativ cu situaţia lăsată în momentul când am fost destituit de domnul Videanu", a declarat Ciurel.
Citește pe Antena3.ro