
„Nu cred că se pune această problemă", a declarat, vineri seara, la Antena 3 CNN, Antonescu.
Întrebarea jurnalistului era legată de declarațiile vicepreședintelui SUA, JD Vance, care a invocat „dovezi șubrede” pentru anularea alegerilor din România.
Antonescu a sugerat că autoritățile române ar trebui să prezinte dovezi consistente pentru a demonstra că motivul anulării alegerilor este mai complex decât simpla folosire a unor fonduri pentru publicitate electorală.
George Simion, liderul AUR, și-a exprimat susținerea totală pentru discursul vicepreședintelui american JD Vance de la München și a insistat că alegerile prezidențiale din România trebuie reluate de la turul doi.
Washingtonul nu a avut un interlocutor oficial al României, avertizează Crin Antonescu
Crin Antonescu atrage atenția că România se află într-o situație delicată în relația cu SUA, după ce vicepreședintele JD Vance a menționat situația din țara noastră în discursul său de la München: Bolojan trebuie să contacteze la vârf administrația americană și să explice situația din România.
„Ați văzut că JD Vance face referire la situația din România, învocând o declarație a fostului comisar european Thierry Breton, că nu a avut până acum un interlocutor oficial din România, cineva din România. Trebuia să o facă Klaus Iohannis, în acest moment trebuie să o facă Ilie Bolojan. Trebuie să contacteze la vârf administrația americană și să explice foarte clar care este situația în România, de ce s-au anulat alegerile și cum nu există niciun dubiu că în România vor fi alegeri democratice și acele valori care sunt la baza alianței dintre noi și americani nu sunt în pericol și vor fi respectate”, a spus Crin Antonescu la Antena 3 CNN.

Acesta a subliniat că România nu are niciun motiv de panică: „Suntem membri NATO, suntem membri ai Uniunii Europene”.
Antonescu susține că ceea ce spune vicepreședintele SUA este „absolut justificat” și că trebuie întărite valorile democrației: „Are dreptate. Indiferent care sunt dovezile, cât de puternic a fost atacul sau nu (la adresa alegerilor din România - n.r.), democrația sau instituțiile de apărare a democrației s-au dovedit slabe. S-au dovedit slabe pentru că acest atac a putut fi posibil. În al doilea rând, sigur că cineva ar fi trebuit sau ar trebui să prezinte toate dovezile care există, să-l convingă pe vicepreședintele american că nu sunt chiar atât de șubrede, că nu e vorba doar de câteva sute de mii de dolari băgate în reclame electorale, ci de mai mulți, adică de lucruri licite”.
Fondul temeiului de optimism al României în raport cu noua administrație americană este tocmai acel „share democratic values”, pentru că, „într-adevăr, pentru o ureche americană, anularea unor alegeri este un lucru strident și trebuie să aibă explicații foarte solide”.
„Nu trebuie să dăm aceste explicații pentru că le-a cerut domnul Vance, chiar dacă este vicepreședinte al Statelor Unite. Trebuie să le dăm, în primul rând, opiniei publice românești", a explicat Antonescu.
El a subliniat că România trebuie să-și apere și să-și întărească democrația nu la presiunea partenerilor internaționali, ci pentru că acest lucru este esențial pentru țară și cetățenii ei: „Nu o facem pentru că ne-o cer puternicii lumii sau partenerii noștri, ci pentru noi, care suntem cei mai dedicați propriei noastre democrații”.
(sursa: Mediafax)