x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Renegocieri - Alianta D.A. spune NU conservatorilor

Renegocieri - Alianta D.A. spune NU conservatorilor

de Oana Stancu Zamfir    |    Dana Piciu    |    27 Iun 2006   •   00:00
Renegocieri - Alianta D.A. spune NU conservatorilor

Dupa sedinte separate la nivelul conducerii celor doua partide, liberalii si democratii au ajuns la concluzia ca nu e nevoie de renegocierea protocolului Coalitiei, asa cum au cerut conservatorii in rezolutia adoptata duminica de Consiliul National al PC.

Reprezentantii PNL sunt impotriva renegocierii protocolului Coalitiei. Purtatorul de cuvant al PNL, Eugen Nicolaescu, a declarat ieri, dupa sedinta Comitetului executiv al partidului, ca ar fi nevoie, mai degraba, ca toate partidele componente ale Coalitiei sa respecte "cu si mai multa fermitate si cu mai multa convingere" protocolul, pentru ca numai asa "Coalitia isi poate realiza obiectivele". El a refuzat sa nominalizeze partidele care nu respecta protocolul, aratand ca analize pe acest subiect nu se pot face decat in cadrul CNC-ului Coalitiei si numai dupa aceea vor fi facute declaratii publice. Liberalii nu au insa nimic impotriva lui Bogdan Pascu, nominalizat de PC la functia de vicepremier, parerea lor nefiind ceruta in cazul propunerilor altor partide. "Propunerea vicepremierului este atributul exclusiv al PC, iar prim-ministrul ia act de aceasta solicitare si, desigur, va indeplini toate procedurile legale si constitutionale pentru realizarea unui asemenea obiectiv", a mai precizat Nicolaescu.

FARA ULTIMATURI. La randul sau, presedintele democrat Emil Boc a sustinut ca "PD considera inacceptabil ca un partid al Coalitiei sa puna conditii sau sa dea ultimaturi". Boc a declarat, dupa sedinta Biroului Permanent al PD, ca "Romania are un ultimatum de la UE pentru a se integra" si ca ideea de ultimatum nu poate fi acceptata intre partenerii de Coalitie. "Nu le-a cerut nimeni sa plece. Si-au creat un subiect pentru a avea ce sa discute", a conchis Boc. La randul sau, secretarul general al PD, Vasile Blaga, a declarat ca doar in cazul in care solicitarile PC se regasesc "in vreo pagina" a Programului de guvernare vor fi acceptate. "Daca ceea ce cer domniile lor (conservatorii, n.r.) citim in vreo pagina din Programul de guvernare, este in regula. Daca nu, nu", a precizat Blaga. Ieri in Biroul Permanent al PD insa s-a discutat despre slabirea PC prin racolarea parlamentarilor acestei formatiuni. Propunerea, spun surse din partid, i-ar fi apartinut vicepresedintelui Cezar Preda si nu ar fi fost contracarata de nimeni din conducerea PD.

REACTIE. In replica la reactiile liberalilor si democratilor la decizia conservatorilor, purtatorul de cuvant al PC, Bogdan Ciuca, a declarat ca acest "subiect" trebuie discutat la urmatoarea intalnire a conducerii Coalitiei. "Daca vom discuta fiecare, prin declaratii, probabil ca nu vom ajunge nici sa fie respectat si nici renegociat acest protocol", a afirmat deputatul PC. Conservatorii acuza, potrivit lui Ciuca, "blocarea" protocoalelor de la nivel local si a celui semnat la centru, lipsa sustinerii pentru "initiativele importante ale PC", dar si lipsa de eficienta in functionarea Coalitiei.

×
Subiecte în articol: politic coalitiei