Preşedintele Senatului, Nicolae Văcăroiu, a declarat, marţi, după ce a plecat de la şedinţa Biroului Permanent al PSD, că pe ordinea de zi a Senatului de marţi s-ar afla Ordonanţa nr. 25/2007, despre care a susţinut că se referă la reorganizarea Guvernului.
Preşedintele Senatului, Nicolae Văcăroiu, a declarat, marţi, după ce a plecat de la şedinţa Biroului Permanent al PSD, că pe ordinea de zi a Senatului de marţi s-ar afla Ordonanţa nr. 25/2007, despre care a susţinut că se referă la reorganizarea Guvernului.
Văcăroiu afirmat că PSD nu a luat o decizie cu privire la votul din Senat asupra Ordonanţei 25/2007, despre care a spus că se referă la reorganizarea Guvernului prin restructurarea, comasarea şi infiinţarea unor ministere.
Intrebat dacă pe ordinea de zi a Senatului de marţi se află Ordonanţa de Guvern referitoare la reorganizarea aparatului de lucru al Executivului şi nu cea referitoare la reorganizarea Guvernului, Văcăroiu a spus că senatorii vor da, marţi, votul asupra Ordonanţei 25/2007, referitoare la reorganizarea Guvernului.
Preşedintele Senatului a evitat să dea un pronostic asupra votului din Senat, care, potrivit ordinii de zi, ar trebui să se exercite asupra Ordonanţei 25/2007, care se referă la reorganizarea aparatului de lucru al Guvernului şi nu la restructurarea ministerelor.
El a spus că, in astfel de cazuri, cănd in Senat se dezbat legi organice, prezenţa este foarte importantă.
Văcăroiu a mai apreciat că, dacă Ordonanţa de Urgenţă referitoare la reorganizarea ministerelor (care nu se află pe ordinea de zi a Senatului de marţi - n.r.) va fi respinsă, atunci Guvernul va trebui să propună o altă Ordonanţă pentru a menţine actuala formă de organizare.
Ordonanţa de Urgenţă Guvernului 25/2007 se referă la stabilirea unor măsuri pentru reorganizarea aparatului de lucru al Guvernului, respectiv Cancelaria primului-ministru, Secretariatul General al Guvernului, Departamentul pentru Relaţia cu Parlamentul, Departamentul de Afaceri Europene, Departamentul de Control al Guvernului, Departamentul pentru Relaţii Interetnice. De asemenea, mai reglementează şi activitatea unor autorităţi aflate in subordinea premierului.
Cea care se referă la restructurarea Cabinetului şi la actuala formulă a Guvernului este Ordonanţa de Urgenţă 24?2007, care nu se află incă pe ordinea de zi a Senatului.
Această ordonanţă de urgenţă stabileşte că "se infiinţează Ministerul Economiei şi Finanţelor prin reorganizarea Ministerului Finanţelor Publice şi prin preluarea activităţii in domeniul economiei de la Ministerul Economiei şi Comerţului, care isi incetează activitatea", că "se infiinţează Ministerul Internelor şi Reformei Administrative prin reorganizarea Ministerului Administraţiei şi Internelor, care işi incetează activitatea", că "se infiinţează Ministerul Transporturilor prin reorganizarea Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului, care işi incetează activitatea".
Prevederi similare există şi in cazurile Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului, rezultat prin reorganizarea Ministerului Educaţiei şi Cercetării, a Ministerului Muncii, Familiei şi Egalităţii de Sanse, provenit din Ministerul Muncii, Solidarităţii Sociale şi Familiei, al Ministerului pentru IMM, Comerţ, Turism şi Profesii liberale, a Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, a Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor sau a Ministerului Mediului şi Dezvoltării Durabile.
Senatorii vor dezbate, marţi, Ordonanţa de Urgenţă nr.25/2007 privind aprobarea restructurării Guvernului, care ar putea fi respinsă prin votul social-democraţilor, Executivul susţinănd insă că o asemenea decizie nu ar duce la căderea Cabinetului Tăriceanu.
Potrivit unor surse parlamentare, această ordonanţă - care se află la Senat din data de 25 mai - a reprezentat una dintre temele de negociere dintre PNL şi PSD, social-democraţii ameninţăndu-i pe liberali că vor respinge ordonanţa, iar Guvernul Tăriceanu II va intra in ilegalitate.
In schimb, secretarul de stat pentru relaţia cu Parlamentul, Cristina Pocora, a declarat, pentru MEDIAFAX, că, indiferent de votul senatorilor, Guvernul Tăriceanu va rămăne in funcţie, aşa cum a fost investit de Parlament, "cu o foarte largă majoritate", in urmă cu cinci luni şi jumătate.
"Ordonanţa de Urgenţă nr. 25/2007 vizează doar organizarea şi eficientizarea aparatului de lucru al Guvernului şi nu se referă la structura ministerială şi componenţa Executivului. Ordonanţa reglementează niveluri inferioare ale activităţii Guvernului, operănd reaşezări doar la nivel de Secretariat General al Guvernului, Cancelaria Primului Ministru, agenţii şi departamente guvernamentale. Cu siguranţă, votul Parlamentului pe această Ordonanţă nu trebuie minimalizat. O decizie de respingere a actului normativ ar bulversa buna funcţionare a aparatului de lucru al Executivului", a susţinut Pocora.
De asemenea, in Senat se află şi Ordonanţa 24/2007 care nu a fost incă trecută pe ordinea de zi şi care vizează transpunerea hotărării Parlamentului nr.19/3 aprilie 2007 de investitură a noului Guvern.
Şi in cazul acestei ordonanţe, secretarul de stat liberal a subliniat că este "nefiresc" ca o decizie "zdrobitoare" a plenului reunit al celor două Camere să fie invalidată de Senat.
Ministrul delegat pentru Relaţia cu Parlamentul, liberalul Mihai Voicu, a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, că Executivul nu a luat nicio decizie cu privire la consecinţele unui posibil vot negativ al senatorilor la Ordonanţa 25/2007 privind restructurarea aparatului de lucru al Guvernului.
"Guvernul nu a luat nicio decizie cu privire la consecinţele unui eventual vot negativ al Senatului la Ordonanţa 25/2007. Orice fel de decizie va fi luată numai după rezultatul votului, indiferent care va fi acesta", a declarat Voicu.
Intrebat care sunt variantele Guvernului in cazul in care Ordonanţa pică in Senat, ministrul liberal nu a precizat care sunt acestea, menţionănd doar că "variantele sunt in analiza Guvernului".
Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat luni, la Ploieşti, că ordonanţa care reglementează organizarea şi funcţionarea Guvernului şi care va fi dezbătută, marţi, in Senat, are toate şansele să nu fie votată şi că, in consecinţă, Executivul nu va mai avea nicio bază juridică şi legală.
"Nu vă ascund faptul că, prin faptul că in Senat Ordonanţa care reprezintă legea de organizare şi funcţionare a Guvernului are toate şansele să cadă, incepănd de măine (marţi, n.r.) vom avea un Guvern care nu mai are niciun fel de fundament şi bază juridică şi legală", a afirmat liderul social-democrat,
Citește pe Antena3.ro