x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Restructurare - Tariceanu ramane fara Cancelarie

Restructurare - Tariceanu ramane fara Cancelarie

de Aniela Nine    |    09 Aug 2006   •   00:00
Restructurare - Tariceanu ramane fara Cancelarie

Restructurarea guvernamentala a fost decisa ieri. Prima tinta: Cancelaria premierului. Pe locul doi, reducerea numarului secretarilor de stat de la 82 la 52. Reducerea numarului agentiilor din subordinea Executivului va incepe insa abia in septembrie.

Consiliul de Coordonare al Coalitiei, intrunit ieri-dimineata la Palatul Victoria, a decis ca mult trambitata restructurare guvernamentala sa fie pusa in aplicare. Intr-o prima faza, Cancelaria premierului, structura infiintata de Adrian Nastase, va fi desfiintata, urmand ca anumite autoritati sa fie transfe-rate in coordonarea ministerelor sau a Parlamentului. In cadrul cancelariei premierului, pe langa cabinetul acestuia functioneaza alte 21 de structuri. "Este foarte posibil ca aceasta Cancelarie sa se desfiinteze. Vor mai fi o serie de structuri care vor functiona in subordinea prim-ministrului, intr-un aparat suplu, simplu si eficient. Vreau ca exemplul personal sa serveasca tuturor colegilor de cabinet, pentru a trece peste considerente de ordin subiectiv si a continua restructurarea prin descentralizare", a declarat Tariceanu pentru Mediafax. Pe de alta parte, societatile comerciale din subordinea ministerelor vor fi trecute in portofoliul AVAS, pentru a putea fi privatizate. "Nu vad de ce societatile comerciale trebuie sa ramana in continuare la nivelul ministerelor, pentru ca ministerele trebuie sa elaboreze politici, nu sa fie structuri de gestiune economica", a afirmat premierul.

UNIFICARE. Ulterior, seful Cancelariei, Aleodor Francu, a anuntat ca Secretariatul General al Guvernului (SGG) si Cancelaria premierului vor fi reorganizate si unificate intr-o singura structura, fiind eliminate in acest fel o serie de suprapuneri de atributii si responsabilitati. Astfel, Cancelaria premierului va reduce la jumatate numarul posturilor de secretari de stat, de la sase la trei posturi. Secretarii de stat Marian Petrache (PNL), Ion-Mircea Plangu si Emanoil Negut (apolitic) isi vor pastra actualul statut, in timp ce Tudor Chiuariu (PNL), Cristian Carausu (apolitic) si Dan Petrescu (apolitic) isi vor pierde calitatea de secretar de stat, dar vor continua activitatea in cadrul departamentelor, cu alte functii. La nivelul SGG, numarul posturilor de secretari si subsecretari de stat va fi, de asemenea, redus de la sase la trei locuri.

SECRETARI DE STAT. De altfel, reprezentantii Coalitiei au decis ieri reducerea numarului secretarilor de stat din intregul aparat ministerial de la 82 la 52, precum si eliminarea celor patru posturi de subsecretari de stat. In urma acestei restructurari, PNL va ramane cu 19 posturi de secretari de stat, PD cu 14, UDMR cu sapte si PC cu sase.

PNL FACE JURAMINTE PD
PNL nu va face nici cel mai mic gest de rupere sau de tradare a Aliantei si spera ca nici PD sa nu recurga la un astfel de gest, a sustinut seful liberalilor, intrebat despre functionarea Aliantei in prezent. Tariceanu a admis insa ca functionarea Aliantei este perturbata "uneori" de declaratii contradictorii sau de concurenta pentru imagine, dar a insistat asupra dorintei "lipsite de echivoc" a PNL de a face eforturi pentru functionarea structurii de coordonare a celor doua partide. "Avem un mandat, un angajament electoral si cer colegilor mei democrati si liberali sa isi asume acest mandat.
E pacat ca toata aceasta tendinta, aceasta atractie pe care Romania o reprezinta pentru investitii sa se piarda din cauza unor jocuri politice si a unei instabilitati", le transmite premierul colegilor de Alianta.

DELIMITARE DE PATRICIU
Premierul Tariceanu spune ca declaratiile lui Dinu Patriciu referitoare la o alianta PNL-PSD nu reprezinta punctul de vedere al PNL, omul de afaceri fiind un simplu membru de partid. El a precizat ca asteapta aceeasi atitudine de delimitare si din partea PD fata de democratii care au lansat afirmatii similare celor ale lui Patriciu, de la un nivel politic mai inalt, privind retragerea din Alianta si constituirea unei noi majoritati, in conditiile in care o astfel de majoritate nu poate fi realizata decat cu ajutorul PSD. "Din pacate, nu am sesizat la PD delimitare de aceste declaratii, ceea ce imi ridica anumite semne de intrebare", a spus Tariceanu. Patriciu a reluat luni seara, intr-o emisiune tv, ideea unei aliante PNL-PSD. El a spus ca, sustinand alianta cu PSD, si-a "dat cu parerea" in calitate de persoana privata. "Eu consider ca le fac un mare serviciu (conducerii PNL - n.r.), pentru ca altfel se aliaza PSD cu PD, mai devreme sau mai tarziu", a mai spus Patriciu.
×
Subiecte în articol: politic pnl stat