x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Reuniune a Popularilor Europeni

Reuniune a Popularilor Europeni

26 Mai 2005   •   00:00

Grupul PEE din Parlamentul European va avea pentru prima data o intalnire la Bucuresti, in perioada 2-3 iunie, la care va fi analizata situatia politica din Romania, pregatirile pentru aderarea la UE, angajarea Guvernului in reformele sociale si economice si in domeniul afacerilor internationale.

LIDER. Hans-Gert Poettering va fi prezent la Bucuresti
PREZENTA. Potrivit unui comunicat al Grupului Partidului Popular European (crestin-democrat) si Democratilor Europeni (Grupul PPE - DE) din Parlamentul European, la reuniunea din Romania a membrilor celei mai mari familii politice europene vor fi prezenti Hans-Gert Poettering, liderul grupului, Wilfried Martens, presedintele PPE, si lideri ai "partidelor surori" ale PPE din Romania, UDMR si PPCD, Marko Bela si Gheorghe Ciuhandu. Comunicatul precizeaza ca la discutii vor participa si reprezentanti ai partidelor din coalitia de guvernare, ai Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, precum si membri ai societatii civile din Romania. In programul intalnirii, la prima sesiune, dedicata situatiei politice din Romania, alaturi de Hans-Gert Poettering, Marko Bela si Gheorghe Ciuhandu, figureaza cu discursuri liderul PD Emil Boc si cel al Partidului Conservator, Dan Voiculescu. Presa nu va participa insa la prima sesiune, ci la a doua, dedicata angajarii Guvernului in reformele sociale si economice.

PROGRAM. In prima zi, liderul grupului, Hans-Gert Poettering, va depune o coroana de flori la statuia lui Corneliu Coposu din Piata Palatului, membrii grupului fiind invitati sa viziteze Palatul Parlamentului, unde se vor intalni cu presedintele Camerei Deputatilor, Adrian Nastase, si cu vicepresedintii. Apoi, ei vor vizita Muzeul de Arta si vor avea un cocteil si cina in Sala Tronului din Palatul Regal.

Dezbaterile in cea de-a treia sesiune din a doua zi a reuniunii, vineri, 3 iunie, vor avea loc dimineata, in prezenta presei, iar concluziile intalnirii vor fi prezentate intr-o conferinta de presa.

Grupul PPE - DE este alcatuit din 268 de membri ai Parlamentului European, din 25 de state membre. In acest grup sunt cei mai multi critici in privinta aderarii Romaniei la UE, cum ar fi crestin-democratii germani.

MEMBRI SI ASPIRANTI
Partidele din Romania membre ale PPE sunt PPCD (fost PNTCD) si UDMR, dar si alte formatiuni doresc sa se afilieze la acest grup in perspectiva integrarii in UE. PPE s-a aratat deschis tuturor formatiunilor, cu exceptia celor nationaliste.

In ultima perioada, cateva partide romanesti si-au anuntat intentia de a adera la PPE, unele dintre ele schimbandu-si denumirea. PRM s-a transformat in Partidul Popular Romania Mare, fostul lider Corneliu Vadim Tudor lasandu-i conducerea formatiunii lui Corneliu Ciontu, iar PUR si-a luat denumirea de Partidul Conservator. PD ar putea deveni un partid popular daca o motiune populara ar avea castig de cauza la Conventia Nationala din 25 iunie. Actualul lider interimar al PD, Emil Boc, va candida la sefia partidului cu o motiune populara.
×
Subiecte în articol: politic