Deputaţii comisiei de anchetă nu au slăbit-o mai deloc pe ministrul Tineretului, Monica Iacob Ridzi, convocată pentru a doua oară la audieri pe tema sumelor cheltuite pentru organizarea zilei Tineretului. Deputaţii i-au reproşat astăzi ministrului că nu a trimis toate documentele cerute, în special metodologia care a stat la baza achiziiţiilor făcute de Ziua Tineretului.
Cum audierile recente ale unor subcontractori au relevat faptul că sumele cerute de firmele contractante au fost mult mai mari decât cele existente pe piaţă, membrii comisiei i-au cerut lui Ridzi explicaţii pentru nota de fundamentare care nu preciza nici o obligativitate a unei evaluări comparative a ofertelor primite din partea firmelor beneficiare. Ministrul s-a apărat, pasând reponsabilitatea în seama comisiei de evaluare şi a direcţiei economice a MTS, afirmând că nu era în competenţa unui ministru să facă sau să ceară astfel de calcule, relatează antena3.ro.
Intrată la audienţe cu braţele încărcate demonstrativ cu documente, Monica Iacob Ridzi şi-a cerut scuze pentru întârzierea cu care au ajuns la Parlament actele solicitate de comisia de anchetă. Ea a sugerat că însăşi comisia a îngreunat procesul de adunare şi trimitere a documentelor necesare prin afluxul de funcţionari ai MTS chemaţi la audieri în zilele trecute. "Dacă consideraţi că este nevoie şi de alte documente, îmi spuneţi şi le vom trimite", a adăugat Ridzi, apreciind că ar fi trimis toate documentele nercesare.
"Au trecut două săptămâni şi nici până în ziua de astăzi nu am reuşit să primim metodologia privind achiziţionarea de servicii recreative şi servicii care este baza întregii achiziţii. Noi am cerut întregul dosar care conform legii conţine alte piese şi se găseşte la dumneavoastră. Nu înţeleg de ce nu putem avea toate piesele dosarului respectiv" i-a atras atenţia deputatul UDMR, Peter Lakatos.
Ridzi s-a arătat foarte mirată la auzul acestei omisiuni, dar a promis membrilor comisiei că vor primi documentul în cursul acestei zile.
"Mie mi s-a comunicat că s-au pus la dispoziţie toate documentele. Dacă acest lucru nu a fost trimis vă asigur că va fi trimis în cel mai scurt timp posibil. Sunteţi sigur că s-a solicitat metodologia? Nu e nici o rea intenţie, metodologia era primul lucru pe care trebuie să- l aveţi probabil că e o omisiune" a afirmat ministrul Tineretului.
Ridzi a precizat că a solicitat firmelor contractante să trimită o listă cu toţi subcontractanţii şi cu tarifele percepute de acestea, în timp ce, în paralel, a cerut Gărzii Financiare să verifice firmele beneficiare ale contractelor încheiate de MTS pentru festivităţile dedicate Zilei Tineretului.
Întrebată de liberalul Bogdan Olteanu dacă a făcut o evaluare a costurilor, înainte de a aproba nota de fundamentare pentru achiziţiile de servicii, Ridzi a recunoscut că nu, dar a pasat responsabilitatea în spinarea comisiei de evaluare şi a direcţiei economice a ministerului.
"Comisia de atribuire a contractelor verifică în mod obligatoriu dacă sumele angrenate pentru diferite servicii depăşesc în total sumele alocate pentru evenimentul respectiv. Evaluarea sumelor cade direct în sarcina aceleaşi comisii împreună cu direcţia economică. Cei din cele două dirtecţii ale ministerului s-au ocupat de evaluarea acestor sume. Nu cade în sarcina unei alte direcţii sau a unui ministru să facă calculul sau să ceară acest lucru" s-a apărat Ridzi.
Ministrul Tineretului a recunoscut că nu a operat nici o modificare în nota de fundamentare elaborată de respctiva direcţie deoarece a avut încredere în persoanele desemnate de ea special pentru coordonarea acestui eveniment.
"Nu am considerat că trebuie să resping acea notă de fundamentare pornind de la ideea că mi-am dorit să se organizeze în dată de 2 mai o serie de evenimente. În total, de 2 mai au fost organizate 427 de evenimente în toată ţara" a mai subliniat Ridzi.
Referindu-se la hotărârea de guvern care a fost publicată după ziua de 2 mai în Monitorul Oficial şi care abilita ministerul să organizeze şi să susţină financiar şi material evenimentele culturale şi sportive, Ridzi a ţinut să explice că respctivul act normativ a fost emis pentru alte evenimente dedicate studenţilor şi altor manifestări sportive din vara-toamna acestui an şi nu pentru Ziua Tineretului, care reprezintă o obligaţie prin legea 425/2004.
"Ne-am propus ca pe anul acesta să nu organizăm ca în anii trecuţi câte un eveniment două pe lună, ci un singur mare evniment dedicat Zilei Naţionale a Tineretului pe data de 2 mai, pe care eram obligţi prin lege să-l organizăm conform legii 425/2004. În ceea ce priveşte Hotărârea de Guvern publicată în 7 mai, nu aveam o prevedere foarte clară pentru evenimentele carea urmaeză să le organizăm pe timpul verii şi toamnei, precum cele studenţeşti şi sportive. Am vrut să facem aceea clarificare prin HG care nu are nici o legătură cu organizarea evinimentului din 2 mai care este obligaţie prin lege" a explicat Ridzi.
Citește pe Antena3.ro