"Este normal ca cei care au greşit să plătească. (...) Eu ştiu foarte clar că sunt nevinovată, că lucrurile, din punct de vedere legal, au fost corecte." Sunt afirmaţiile făcute ieri de ministrul Monica Iacob Ridzi la comisia de anchetă în cazul evenimentelor organizate pentru 1 şi 2 mai.
Ministrul Ridzi a decis ieri, în urma discuţiilor din comisie, să analizeze cu direcţia juridică a ministerului posibilitatea acţionării în instanţă a celor două firme cu care MTS a încheiat contractele pentru organizarea evenimentelor de Ziua Tineretului, Artisan şi Mark. Motivul pentru care aceste firme ar putea fi date în judecată îl reprezintă încălcarea unui punct din contract care prevedea că, dacă Artisan şi Mark decid să subcontracteze, sunt obligaţi să anunţe ministerul şi să ceară acordul.
"Nu e corect ca altcineva să răspundă pentru ceea ce aceste firme ar trebui să răspundă", a susţinut Ridzi în faţa deputaţilor. Ea a adăugat că a sesizat şi Garda Financiară, pentru a verifica modul în care cele două firme au gestionat banii primiţi de la minister prin contract. Membrii comisiei de anchetă i-au atras însă atenţia ministrului că semnarea fără obiecţii a proceselor-verbale de recepţie de către reprezentanţii ministerului a însemnat validarea îndeplinirii tuturor obligaţiilor contractuale de către cele două firme şi şi-au exprimat îndoiala faţă de reuşita recuperării unor sume de bani de la Artisan sau Mark.
După ce a pasat responsabilitatea către firmele contractante, ministrul Ridzi a indicat şi alţi posibili vinovaţi ai neregulilor: angajaţii MTS implicaţi în derularea contractelor cu Artisan şi Mark, adică reprezentanţii Direcţiei achiziţii, care au decis modalitatea de selecţie - cerere de oferte, şi cei din Comisia de evaluare sau de atribuire a contractelor, care aveau responsabilitatea verificării documentelor aduse de firme, din care reieşea că e vorba de aceiaşi acţionari în ambele cazuri. Pentru eventuala sancţionare a acestora însă Ridzi aşteaptă concluziile auditului intern.
BANII CHELTUIŢI
În faţa comisiei, ministrul a prezentat şi sumele complete care au fost cheltuite de minister pentru evenimentele de la 1 şi 2 mai. Astfel, cele trei contracte atribuite Artisan şi Mark au fost în valoare de 1.173.161,5 lei primul, 513.627,8 lei al doilea şi 1.381.174,6 lei (tva inclus) pentru cel de al treilea, per total 730.467 euro. Cât priveşte sumele alocate direcţiilor judeţene de tineret şi sport pentru a organiza în teritoriu evenimente, acestea se ridică la 245.000 lei; Ridzi a precizat însă că această sumă nu a fost cheltuită în totalitate, neputând însă să precizeze exact câţi bani au mai rămas.
Audierea ministrului Ridzi a fost marcată şi de momente tensionate, generate de atitudinea sa. Încă de la început, Ridzi le-a cerut deputaţilor să pună întrebări la obiect, motivând timpul de numai 2 ore pe care îl avea la dispoziţie, având în vedere că urma şedinţa de Guvern, şi a cerut cu nonşalanţă alte întrebări atunci când, neprimind răspunsuri ferme, deputaţii au repetat insistent întrebările. În plus, Ridzi le-a cerut repetat deputaţilor să insiste în invitarea la audieri a firmelor contractante, pentru a o "ajuta" astfel şi pe ea să afle adevărul despre modul în care au fost cheltuiţi banii.
Atitudinea ministrului a generat nemulţumirea deputatului Robert Negoiţă, care i-a cerut lui Ridzi să nu le mai dea ordine, căci membrii comisiei nu sunt angajaţii MTS, iar firmele trebuiau verificate de minister înainte de a le da banii.
AVOCATUL LUI BĂSESCU, PREZENT
O prezenţă inedită şi foarte discretă la audiere a fost avocatul lui Traian Băsescu în dosarul "Flota", Cristian Ene, care a luat notiţe din declaraţiile ministrului. Ene nu a spus în ce calitate era prezent.
Audiat şi Nemirschi
Comisia parlamentară de anchetă în cazul contractului de 500.000 de euro atribuit de Ministerul Mediului pentru promovarea unui program specific l-a audiat ieri pe ministrul Nicolae Nemirschi. El le-a explicat parlamentarilor că nu a organizat licitaţie pentru contractul de publicitate, întrucât s-ar fi amânat realizarea lui, lucru nepermis de Comisia Europeană (CE), cofinanţator al programului.
Deputaţii PD-L au vrut să ştie în ce condiţii s-a desfăşurat negocierea cu firma ARS Advertising, căreia i s-a încredinţat contractul de publicitate. "Aţi acceptat preţul ofertantului, ceea ce arată că nu s-a purtat nici o negociere", a atacat Petru Călian. Ministrul i-a replicat că nu a fost în comisia de negociere, dar a justificat graba cu care s-a încheiat contractul şi printr-o solicitare a CE ca promovarea proiectului să nu se suprapună campaniei electorale.
• Monica Iordache Apostol
Citește pe Antena3.ro