Liderul grupului PDL din Camera Deputaţilor, Mircea Toader, a trimis Comisiei competente o propunere de modificare a Regulamentului acestei instituţiii, prin care toate atribuţiile Biroului Permanent (BP) ar trebui să fie preluate de preşedintele Camerei Deputaţilor, în cazul în care BP nu se întruneşte.
Biroul Camerei Deputaţilor nu şi-a mai ţinut şedinţele săptămânale de la mijlocul lunii septembrie, după adoptarea prin fraudă a Legii pensiilor, Opoziţia refuzând să mai vină la şedinţe în semn de protest. Pentru că PSD şi PNL au majoritate, Puterea nu poate întruni cvorumul de lucru. PSD şi PNL cer, în schimbul deblocării activităţii BP, demisia Robertei Anastase. Cum Anastase, susţinută direct de la Cotroceni şi de PDL, nu concepe să-şi dea demisia pentru că a fost aleasă "cu 70% din voturile deputaţilor", pedeliştii au plănuit o modalitate de a ocoli Biroul Permanent.
Astfel, luni au anunţat în plen că au o modificare a Regulamentului prin care comisiile permanente să fie sesizate de plen în legătură cu proiectele legislative depuse, atribuţie care aparţine de fapt Biroului Permanent. Liderul grupului PDL Mircea Toader a ascuns însă cel mai important articol al propunerii de modificare, şi anume faptul că toate atribuţiile BP vor fi preluate de preşedintele Camerei Deputaţilor, în cazul în care BP nu se întruneşte. Astfel, Roberta Anastase ar putea primi puteri discreţionare în instituţie pe care şi le-ar putea exercita nu numai în cazul grevei Opoziţiei, ci şi în cazul în care BP nu se poate întruni în mod accidental.
Astfel, pe lângă faptul că primeşte prerogativa de a propune direct plenului programul de lucru şi ordinea de zi a plenului, preşedintele Camerei va mai putea propune modificări de Regulament să prezinte Camerei Deputaţilor spre aprobare proiectul de buget al acesteia şi ar putea sesiza comisiile în legătură cu proiectele legislative. Mai mult, Roberta Anastase va putea rezolva "orice sesizare privind situaţia de incompatibilitate, vacantare, blocaj, obstrucţionare sau comportament abuziv din partea biroului comisiei sau a unui grup de deputaţi al unei comisii permanente, nerezolvată de comisia respectivă". De asemenea, va aviza "structura organizatorică, statul de funcţii şi regulamentul serviciilor Camerei Deputaţilor", va conduce şi controla serviciile Camerei Deputaţilor, va aproba regulamentul privind paza şi accesul persoanelor în sediul Camerei Deputaţilor şi va îndeplini "orice alte atribuţii prevăzute de prezentul regulament, alte dispoziţii legale sau însărcinări date de Camera Deputaţilor".
Propunerea a ajuns spre dezbatere în Comisia de Regulament, unde Puterea şi-a asigurat majoritatea incluzându-l şi pe UNPR-istul Eugen Nicolicea. Preşedintele comisiei, pedelistul Arghir Cionca, a declarat că aşteaptă "amendamentele" Opoziţiei la propunerea respectivă. Totodată, pedeliştii intenţionează eliminarea obligativităţii ca deciziile în BP să fie luate cu jumătate plus unu din voturi, astfel încât hotărârile să fie luate doar de doar cei prezenţi.
Pe de altă parte, preşedintele PNL, Crin Antonescu, i-a invitat miercuri, prin intermediul unei scrisori deschise, pe ceilalţi lideri ai partidelor parlamentare Victor Ponta (PSD), Emil Boc (PDL), Marko Bela (UDMR) şi pe Varujan Pambuccian (minorităţi) - la un dialog, prima întâlnire fiind programată pentru luni, 15 noiembrie.
"Atât eu, cât şi colegii mei din PNL considerăm că, în faţa realităţii crunte a României de astăzi, forţele politice trebuie să înceteze războiul politic, chiar dacă acesta le aduce câştiguri: puterii, pentru că se menţine la tabloul de control al banului public, opoziţiei, pentru că poate puncta electoral", a susţinut Antonescu în scrisoare.
Citește pe Antena3.ro