x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică România agravează tensiunile peste Prut

România agravează tensiunile peste Prut

de Mihaela Matachita    |    16 Mai 2009   •   00:00

Ambasadorul rus la UE, Vladimir Cijov, a acuzat Bucureştiul de agravarea tensiunilor din Republica Moldova, exprimându-şi nemulţumirea faţă de iniţiativa preşedintelui Băsescu "de a acorda cetăţenie în masă moldovenilor de origine română", a relatat EurActiv.com



"Nu am putut să nu remarcăm o serie de declaraţii publice venite dinspre Bucureşti, referitoare la cine locuieşte de cealaltă parte a râului (Prut - n.r.) şi referirile la frontieră ca fiind o linie temporară şi refuzul României, timp de ani, de a semna un tratat la frontieră cu Republica Moldova", a spus Cijov înaintea summit-ului UE-Rusia din 21-22 mai, de la Habarovsk.

Totodată, el şi-a exprimat nemulţumirea faţă de iniţiativa preşedintelui Băsescu de a acorda cetăţenie pe scară largă moldovenilor de origine română. Ieri, la Forumul Autorităţilor Locale din România şi R. Moldova, Traian Băsescu a considerat "inutilă" semnarea unui tratat de frontieră cu Chişinăul: "Cine îşi poate imagina că un şef al statului român va semna un tratat prin care să consfinţească Pactul Ribbentrop-Molotov?".

Băsescu a adăugat că acordarea cetăţeniei române este un proces "pe care nu îl negociem cu nimeni şi care îşi va creşte viteza de la săptămână la săptămână". Numărul solicitărilor de programare pentru redobândirea cetăţeniei la Ambasada României de la Chişinău a ajuns la câteva mii pe zi.

×
Subiecte în articol: politic