Premierul Călin Popescu Tăriceanu a dat ieri asigurări de la Praga că, deşi economia mondială este afectată de criza imobiliară din SUA, în mediul de afaceri din România nu există îngrijorări în legătură cu situaţia din ţara noastră.
“Economia românească nu e afectată de probleme structurale. Avem un şomaj scăzut şi un ritm crescut de creştere economică. Economia este competitivă şi atrage investiţii”, a declarat premierul, după întâlnirea pe care a avut-o ieri, la Praga, cu omologul său ceh, Mirek Topolanek. “Economia mondială e afectată de criza imobiliară din SUA. România nu e izolată, anumite efecte nu pot să nu se facă simţite şi în România. Bursa a reacţionat, dar îşi va reveni când criza va fi depăşită”, a explicat Tăriceanu, adăugând că economia ţării noastre poate fi afectată de diferite crize externe, precum cea înregistrată în Statele Unite, dar nu şi de situaţia politică internă, care nu a reprezentat până în prezent un factor de descurajare a investitorilor străini.
AMINTIRI DIN TINEREŢE. Premierul a mai arătat că, din contactele pe care le-a avut cu investitorii cehi, nu a sesizat că ar exista din partea acestora vreo îngrijorare cu privire la investiţiile lor pe piaţa românească. La Forumul investitorilor români şi cehi, Tăriceanu a pledat pentru intensificarea relaţiilor comerciale între România şi Cehia, inclusiv cu produse tradiţionale, amintindu-şi că prima saltea pe care a dormit în cort şi prima motoretă, din tinereţe, erau produse în Cehos-lovacia. “Am avut prilejul ca prima motocicletă să fie tip Manet, primul mangnetofon la care am ascultat muzică să fie un Tesla, primul autobuz cu care m-am plimbat să fie un Skoda carosat, iar salteaua pe care dormeam în cort să fie tot de provenienţă cehoslovacă. Prestigiul produselor cehe în România este extraordinar”, a spus premierul.
RUSIA, MENAJATĂ. Tăriceanu a discutat cu premierul ceh despre planurile Cehiei la preluarea în 2009 a preşedinţiei UE, dar şi despre agenda Summitului NATO care va avea loc la Bucureşti în luna aprilie. Pe agendă s-a aflat şi problema extinderii scutului antirachetă în Europa, prin amplasarea lui în Cehia şi Polonia. Întrebat ce poziţie are România faţă de amplasarea scutului antirachetă, Tăriceanu a precizat că ţara noastră susţine fără rezerve extinderea acestui proiect, care ar urma să acopere şi România şi Bulgaria, ţări ce nu sunt protejate în acest moment decât în parte de infrastuctura antibalistică. “Extinderea acestui proiect nu trebuie realizată prin ostilizarea Rusiei, care trebuie să înţeleagă că poate fi un partener al UE şi NATO”, a adăugat premierul.
Monica Iordache Apostol, Praga
monica.iordache@jurnalul.ro