âVa spun voua si popoarelor voastre: Bine ati venit in cadrul celei mai mari si mai de succes Aliante din istorie". Acesta a fost urarea adresata celor sapte noi state membre ale NATO.
Sapte state est-europene au devenit oficial membre ale NATO. Premierii noilor tari membre - Romănia, Bulgaria, Slovacia, Slovenia, Letonia, Estonia, Lituania - au depus la Washington instrumentele de ratificare a protocoalelor de aderare la Alianta Nord-Atlantica. La ceremonia desfasurata la Departamentul Trezoreriei a participat si secretarul de Stat american Colin Powell. âVa spun voua si popoarelor voastre: Bine ati venit in cadrul celei mai mari si mai de succes Aliante din istorie", s-a adresat Powell celor sapte sefi de guverne. Acestia au fost primiti apoi, la Casa Alba, de presedintele american George W. Bush. Premierii din Albania, Croatia si Macedonia, state candidate la aderarea la NATO, au fost si ei prezenti.CEREMONIE. A urmat ceremonia care a marcat intrarea efectiva in NATO a celor sapte state, desfasurata pe peluza de sud a Casei Albe, la care au asistat aproximativ trei mii de persoane: responsabili politici, diplomati, militari, dar si reprezentanti ai comunitatilor etnice. Masurile de securitate luate de Politia Metropolitana si serviciile speciale americane, cu ocazia ceremoniei de la Casa Alba, au fost extrem de severe. Delegatia Romăniei a fost condusa de premierul Adrian Nastase, din ea facand parte ministrul Apararii Nationale, Ioan Mircea Pascu, ministrul Afacerilor Externe, Mircea Geoana, purtatorul de cuvant al Presedintiei, Corina Cretu, si purtatorul de cuvant al Guvernului, Despina Neagoe.
DISCURS. In discursul sau, presedintele american, George W. Bush, a apreciat ca noii membri ai NATO au devenit âparteneri deplini si egali in marea Alianta". In opinia sa, âNATO este mai puternica prin primirea noilor membri", iar âEuropa, altadata sursa de conflict, este acum o forta a stabilitatii si pacii".George W. Bush a subliniat apoi ca principala misiune a NATO trebuie sa fie combaterea terorismului. âIn prezent, Alianta noastra se confrunta cu un nou inamic, care a provocat moartea nevinovatilor de la New York si Madrid (...). Teroristii urasc tot ceea ce reprezinta Alianta noastra, ei dispretuiesc libertatea noastra, se tem de unitatea noastra, vor sa ne desparta. Vor da gres. Nu ne vom lasa divizati. (...) Nu ne vom pleca niciodata in fata violentei unei minoritati. Vom lupta impotriva pericolului mortal al terorismului", a spus Bush.
Silviu Sergiu
Nastase: âNiciodata nu m-am simtit mai bine"
Premierul Adrian Nastase a declarat luni seara, la Washington, ca momentul aderarii Romăniei la NATO a fost cel in care s-a simtit cel mai bine, in intreaga perioada in care a desfasurat activitate politica. âCred ca niciodata nu m-am simtit mai bine in acesti ani, de cand fac politica. Am trecut prin momente grele, de umilinta. Mi-am adus aminte cand eram in 1991, ca ministru de Externe, la o reuniune a Consiliului de Securitate si am aflat ca premierul Petre Roman tocmai isi daduse demisia in urma vizitei la Bucuresti a minerilor. Eram intr-un moment care a fost extrem de penibil si discutam cu James Baker daca mai merita sa merg de la New York la Washington, pentru a vorbi cu reprezentantii din Parlament si din National Security Council", a spus Nastase. El a afirmat ca a comparat acele momente dificile cu evenimentele âde implinire" de la 29 martie 2004, cand Romănia a aderat efectiv la NATO, si ca s-a simtit mandru, ca apartinand unei natiuni care a luptat multi ani pentru a iesi âde sub umbrela" acordurilor de la Yalta.
Aderarea la NATO, inca un pas catre UE
Negociatorul-sef al Romăniei cu UE, Vasile Puscas, considera ca aderarea Romăniei la NATO este âun punct de sustinere si a procesului de aderare la UE". âPoate ca astazi, momentul aderarii Romăniei la NATO nu are efecte imediate si vizibile asupra cetateanului romăn. Pentru Romănia de azi si de maine, insa, este un pas urias inainte", apreciaza oficialul MIE intr-un comunicat de presa. Intrarea in Alianta Nord-Atlantica situeaza tara noastra intr-o zona de securitate si stabilitate, care conteaza si din punctul de vedere al Uniunii Europene, pentru ca intre criteriile de aderare la NATO si UE exista complementaritate, precizeaza Puscas, adaugand ca primirea Romăniei in NATO demonstreaza ca au fost realizate progrese, âcare ne incurajeaza sa acceleram si procesul de pregatire a aderarii la UE". âSuntem convinsi ca aderarea Romăniei la NATO va avea efecte pozitive si asupra pregatirii interne pentru integrarea in Uniunea Europeana si pentru statutul Romăniei in viitoarea Europa Unita", a conchis Vasile Puscas.