"In comisia de la Cotroceni pentru cercetarea comunismului se afla, pe langa Sorin Antohi, inca un fost informator si posibili agenti ai unor servicii", sustine coordonatorul Asociatiei Civic Media.
Victor Roncea, coordonatorul Asociatiei Civic Media, ii avertizeaza pe formatorii de opinie care nu au curajul sa se deconspire singuri ca fosti colaboratori ai Securitatii ca va folosi toate metodele pentru ca adevarul sa iasa la iveala. Jurnalul National: Domnule Roncea, Asociatia Civic Media a trimis la CNSAS, pentru a verifica daca au colaborat cu Securitatea, numele unor formatori de opinie. De ce ati inceput cu ei, si nu cu demnitarii?
Victor Roncea: Listele depuse de noi pana acum - "Voci curate" I si II - intrunesc peste 400 de formatori de opinie din presa centrala si peste 600 de editori din presa locala. Mi
s-a parut normal ca sa incepem curatenia - in sfarsit, dupa atatia ani! - cu randurile noastre. Plus ca am considerat ca demnitarii trebuiau cercetati de CNSAS, demult chiar, din oficiu. Presedintele Romaniei, parlamentari, membrii Guvernului - articolul 2, literele a, b si c din Legea CNSAS. Sunt persoane in Cabinetul Tariceanu - ca sa nu mai vorbesc de intreaga administratie guvernamentala - cu umbre adanci, ca sa zic asa, in trecutul lor. Din pacate, nici pana acum, cu toate desecretizarile CSAT, opinia publica nu a aflat nici macar trecutul actualilor ministri: 15 la numar. Pentru ca nu se poate? Nu! Pentru ca nu se vrea. Avem 20 de luni de "guvernare oranj" fara sa stim inca adevarul despre cine sunt in realitate cei care ne guverneaza. De abia dupa ce am starnit valul cercetarilor, deconspirarilor si confesiunilor, prin actiunea noastra - contestata nervos in urma cu doua luni - , adevarul a inceput sa iasa la lumina. Sunt oameni, ca Mona Musca sau Justin Marchis, care au incercat pana in ultima clipa sa minta. Din punctul meu de vedere, formatorii sunt mai importanti decat politicienii: ei sunt cei care modeleaza constiinte, care determina alegerea alesilor, adica a "politicienilor". Nu trebuie minimalizate responsabilitatea acestora si, totodata, vina lor ingrozitoare in cazul in care se dovedesc a fi impostori, cum este ultimul caz, al profesorului Sorin Antohi, un informator ordinar care nu a ezitat sa accepte pozitia de membru al Comisiei prezidentiale pentru analizarea comunismului. Si nu este singurul informator din acea comisie! Credem ca spatiul public si spatiul universitar sunt cele in care s-au inghesuit nu numai colaboratorii Securitatii, ci si, mai ales, ai serviciilor interesate in captarea, deturnarea si manipularea inteligentelor romanesti. Si ma refer in mod special la fostul KGB.
Aveti suspiciuni ca unii dintre formatorii de opinie au colaborat cu Securitatea?
Da, sigur ca am. Daca CNSAS isi va face datoria pana la ultima fila din arhivele SRI, SIE, Justitiei, MApN, PCR, cel putin o treime din persoanele aflate pe lista noastra vor fi dovedite drept colaborationiste ale regimului comunist, prin intermediul Securitatii sau al conducerii de PCR. Avem si dovezi - unele
le-am depus deja la CNSAS - , avem si marturii, avem si informatii convergente. Important este ca CNSAS
sa-si faca treaba, fara influente si presiuni externe, dar si interne. Pentru ca avem informatii certe privind activitatea subterana a unor membri ai CNSAS.
Despre cine este vorba?
Lideri de opinie extrem de cunoscuti. Daca ati observat, confesiunea lui Sorin Antohi n-a survenit intamplator tocmai acum. De ce acum? El s-a autodevoalat, pentru ca ii era frica sa nu il demascam noi inainte. Este surprinzator faptul ca atat Antohi, cat si Marchis si-au dat demisia din GDS, insa nu si din alte pozitii in care se aflau. Gestul lui Antohi a venit in urma unei scrisori deschise pe care am adresat-o presedintelui, primului-ministru si Parchetului General, in care avertizam ca, pe langa un binecunoscut informator al Securitatii, in comisiile pentru cercetarea comunismului se afla cel putin alti doi informatori si posibili agenti de influenta si informatii ai unor servicii. Multora le lipseste certificatul ORNISS si, cu toate acestea, rascolesc prin arhivele Romaniei. Le-am cerut, daca tot vorbim de supremul demers moral al actualului regim - condamnarea comunismului - sa publice dosarele membrilor comisiilor pe site-urile Presedintiei si Guvernului. A urmat prima confesiune. Dupa cum v-am spus, mai este cel putin inca un informator, de al carui nume este legata o persoana extrem de activa de la varful societatii civile institutionalizate.
Cum apreciati comportamentul CNSAS in verificarea formatorilor de opinie? Acele scrisori semnate si trimise de domnul Secasiu unor formatori de opinie prin care erau invitati la audieri au starnit foarte multe controverse.
Nu cred ca trebuie sa se supere nici un jurnalist onest sau
membru al societatii civile. Datele pot fi furnizate inclusiv pe
e-mail, la adresa office@cnsas.ro . Dupa care, daca exista vreo suspiciune sau vreo fila de dosar cu referire la persoana respectiva, in urma verificarilor, aceasta este chemata la audieri. Am auzit ca si doamna Smaranda Enache de la Liga Pro Europa a fost solicitata saptamana trecuta si o sa faca o vizita pe la CNSAS.
Michelangelo a pictat o femeie bolnavă de cancer în Capela Sixtină. Experţii lansează o nouă teorie revoluţionară
Plangere penala impotriva lui Iorgulescu
Citește pe Antena3.ro
Daca nu veti obtine rezultatul scontat, prin campania Voci curate, ce veti face in continuare?
Vom dezvalui toate cartile prin metode jurnalistice si alte mijloace!
Va veti ralia interesului unor jurnalisti fata de existenta unui dosar de colaborator sau de informator al presedintelui Basescu?
Evident ca acesta trebuie cautat de CNSAS. Conform legii. In toate arhivele secrete. Insa, pana la proba contrarie, il cred pe presedinte, care a fost destul de raspicat si clar privind colaborarea sa cu politia politica.
Credeti ca exista un astfel de dosar al sefului statului?
Conform planurilor Alfa si Atlas ale Securitatii, toate persoanele care calatoreau in strainatate peste 90 de zile, mai ales in Occident, in interes de serviciu sau la burse, erau "de regula" colaboratoare ale organelor sau erau obligate sa dea rapoarte la sosire. Exista personalitati care au servit drept agenti de influenta ai regimului comunist - scriitori, bursieri, jurnalisti - pasari calatoare pe ogari cenusii americani, care sustin ca nu au colaborat. Ma indoiesc. La fel si in ceea ce priveste "inexistenta" dosarului presedintelui. Undeva exista, cel putin unul de urmarire informativa. Cred ca toate dosarele vor iesi la iveala la momentul potrivit.
Era o prioritate desecretizarea dosarelor preotilor si sportivilor, cum a cerut presedintele Basescu?
Procesul trebuia indeplinit oricum. Este de observat insa atacul la adresa Bisericii Ortodoxe. CNSAS a primit doar o lista cu ierarhi ai BOR - nu si ai altor culte - , iar Basescu le-a dat apa la moara anti-crestinilor, care au jubilat ca pot sa arunce cu noroi in Biserica. Aceeasi specie l-a consiliat gresit pe Basescu si in campania electorala, cand se impotrivea exagerat Catedralei Mantuirii si afirma ca 20% dintre romani sunt homosexuali. Poate ar trebui ca Basescu sa refaca Biserica din curtea Cotrocenilor, desacralizata de Iliescu, pentru a da posibilitatea consilierilor sai sa se mai spovedeasca nitel.
Recent, ati cerut autosesizarea Parchetului pentru scurgerea de informatii din CNSAS si audierea ministrului Culturii, Adrian Iorgulescu. Nu s-a intamplat nimic. Veti insista?
Daca Parchetul General nu binevoieste sa se autosesizeze, saptamana aceasta voi face in numele Asociatiei Civic Media o plangere penala impotriva ministrului Culturii si Cultelor. Sper ca Parchetul sa actioneze la fel de eficient ca in cazul ministrului Apararii.
PERSOANE CU UMBRE"Sunt persoane in Cabinetul Tariceanu - ca sa nu mai vorbesc de intreaga administratie guvernamentala - cu umbre adanci, ca sa zic asa, in trecutul lor. Din pacate, nici pana acum, cu toate desecretizarile CSAT, opinia publica nu a aflat nici macar trecutul actualilor ministri" AVERTISMENT
"In urma unei scrisori deschise, pe care am adresat-o presedintelui, primului-ministru si Parchetului General, avertizam ca, pe langa un binecunoscut informator al Securitatii, in comisiile pentru cercetarea comunismului se afla cel putin alti doi informatori si posibili agenti de influenta si informatii ai unor servicii" BANUIELI
"Credem ca spatiul public si spatiul universitar sunt cele in care s-au inghesuit nu numai colaboratorii Securitatii, ci si, mai ales, ai serviciilor interesate in captarea, deturnarea si manipularea inteligentelor romanesti. Si ma refer in mod special la fostul KGB" - Victor Roncea, coordonatorul Asociatiei Civic Media