După întâlnirea de sâmbătă dintre PD-L şi PNL, ieri a venit rândul
PSD+PC să intre în joc. Dimineaţă, social-democraţii şi conservatorii
s-au întâlnit cu liberalii, iar după prânz cu democrat-liberalii,
ambele întrevederi având loc la Senat, în biroul preşedintelui acestei
instituţii.
Deşi întâlnirile au părut destul de consistente, nici după seria de întrevederi oficiale de ieri nu se conturase o schiţă a unei eventuale majorităţi guvernamentale. A rămas ca toată lumea să discute în continuare cu toată lumea, iar liderul PD-L, Emil Boc, a cerut o nouă intervenţie a preşedintelui Băsescu, singurul, în opinia lui, capabil să salveze situaţia. Cele două întâlniri ale PSD cu reprezentanţii PNL şi PD-L au ţinut în jur de două ore fiecare. Cota unică şi funcţia de premier au fost cele două puncte fierbinţi din discuţia partidelor.
LIBERALII, MAI FLEXIBILI ÎN PRIVINŢA FUNCŢIEI DE PREMIER
Întâlnirea dintre PSD şi PNL a părut ceva mai limpede în ochii celor două formaţiuni, ele arătând din nou, dacă mai era nevoie, că au un dialog cursiv, bazat pe colaborarea tacită din ultimii doi ani. De aceea, la finalul discuţiei, cele două părţi au venit cu elemente concrete. Liberalii "nu discută" cota unică de impozitare, iar social-democraţii vor ca funcţia de premier să aparţină obligatoriu formaţiunii cu cele mai multe mandate parlamentare. De altfel, liberalii nici nu au mai adus vorba de condiţia la care se părea că nu vor renunţa, şi anume ca funcţia de premier să le aparţină. În rest, cele două partide au constatat că "este posibilă compatibilizarea programelor celor două partide pentru a putea guverna împreună". Premierul Tăriceanu a declarat că "discuţiile s-au purtat în jurul programelor de combatere a efectelor actualei crize şi de creştere economică". "Noi am insistat foarte mult pe elementele definitorii ale programului nostru şi ale elementelor cu care ne-am prezentat în faţa alegătorilor în campania electorală", a mai spus premierul. El a adăugat că s-a discutat şi despre schimbarea legii electorale. "Actualul sistem electoral şi-a demonstrat neajunsurile pe care presa le-a comentat îndelung. Suntem de acord să facem o modificare, să rectificăm aceste erori ale legii electorale, dar păstrând un element fundamental, acela al reprezentării proporţionale a voturilor cetăţenilor în viitorul Parlament, în aşa fel, încât Parlamentul să redevină o instituţie credibilă, în care să putem spune că avem o totală reprezentativitate a tuturor opţiunilor politice din România, deci pe baza unui vot proporţional", a menţionat Tăriceanu. La rândul său, liderul PSD, Mircea Geoană, a arătat că s-au discutat şi "paşii instituţionali şi cei constituţionali ce trebuie întreprinşi în eventualitatea unei guvernări PSD-PNL". El a adăugat că "există elemente de convergenţă între viziunile celor două formaţiuni asupra planului anticriză", dar că PSD a insistat asupra lucrurilor pe care le consideră "obligatorii" pentru o guvernare, şi anume "continuarea creşterii salariilor mici şi a pensiilor şi aplicarea unor măsuri fiscale pentru sprijinirea acestor majorări". În aceste condiţii, PSD nu este dispus să renunţe la introducerea cotei de impozitare diferenţiată.
"LIPSĂ DE ÎNCREDERE" ÎNTRE PNL ŞI PSD
După negocierile cu reprezentanţii Alianţei PSD+PC, coordonatorul politic al campaniei electorale a PNL, Bogdan Olteanu, a declarat la Antena 3 că "din păcate, între PNL şi PSD în acest moment există o stare de serioasă lipsă de convingere şi încredere în capacitatea celuilalt partid de a susţine o soluţie comună. Şi asta e de câteva luni. (...) Există o mică problemă cu PSD, care nu a câştigat alegerile. PSD poate îşi doreşte ca toate lucrurile în acest moment să graviteze în jurul său. Dacă rezultatul ar fi fost cel din exit-poll-uri, fără îndoială PSD, şi o spun cu toată sportivitatea, ar fi fost partidul în jurul căruia gravitează toate". El a menţionat că PNL va forma o majoritate cu PSD în momentul în care va dovedi că e unit. "Cu care PSD să formăm majoritatea? Cu acel PSD care se duce la restaurant cu cei de la PD-L, cu acel PSD care s-a dus de două ori la Palatul Cotroceni în această săptămână, cu acei lideri foarte puternici şi foarte respectabili, care spun că ei se duc cu PD-L. PNL şi PSD formează o majoritate numeric vorbind doar în condiţiile în care PSD e unit. Şi PSD încă nu a arătat nici PNL-ului şi cred nici PD-L-ului că este unit. Partidul care se va prezenta dezbinat este cel mai uşor de jucat politic", a mai comentat Olteanu. El a mai spus că, "în acest moment, PSD şi PD-L se află practic la egalitate, cu un avantaj enorm pentru PD-L, dat de faptul că preşedintele Traian Băsescu îl susţine".
AU VORBIT ACELAŞI LUCRU
Bogdan Olteanu a tras concluzia că liberalii au vorbit şi cu PD-L, şi cu PSD acelaşi lucru şi că delegaţia PNL a ieşit foarte mulţumită de la negocierile cu PSD: "Le-am propus nişte teme. Am ieşit foarte mulţumiţi de la întâlnirea cu PSD, pentru că avem speranţa că şi dânşii s-ar putea să fie de acord cu cota unică şi ajungem la o formulă în care cele trei mari partide sunt de acord pe o temă publică importantă".
APRECIERI DESPRE MODĂ ŞI CRAVATE
Întâlnirea PSD cu PNL a debutat extrem de relaxat, negociatorii ambelor partide glumind pe seama cravatelor pe care le-au purtat la gât. Crin Antonescu a remarcat primul cravata lui Adrian Năstase: "Roşul acesta cu nuanţă de portocaliu începe să îmi placă". "Şi Călin (Tăriceanu – n.r.) are cravată roşie", a sărit Mircea Geoană în apărarea colegului său de partid. "Ca să facă contrastul cu albastrul", a explicat Antonescu, premierul purtând o cămaşă în dungi alb-albastre. Geoană a spus că el şi-a pus o cravată "mai vişinie", "de la guvernarea trecută, făcută pe vremea când era Adrian (Năstase – n.r.) prim-ministru". Făcând trimitere la numărul mare de participanţi la întâlnire (16 de la PSD+PC, 6 de la PNL), Mircea Geoană a remarcat: "La câţi suntem aici, facem de o majoritate". Viorel Hrebenciuc l-a tachinat şi el pe Eugen Nicolăescu, ministrul Sănătăţii, care a sosit cu câteva minute întârziere. "Ai venit cu SMURD-ul, cu Salvarea?", l-a întrebat acesta pe ministru. Din delegaţia PNL au făcut parte Călin Popescu Tăriceanu, Crin Antonescu, Eugen Nicolăescu, Dan Radu Ruşanu, Dan Motreanu şi Bogdan Olteanu, iar din cea PSD+PC, Mircea Geoană, Adrian Năstase, Ilie Sârbu, Dan Nica, Liviu Dragnea, Gheorghe Nechita, Titus Corlăţean, Marian Oprişan, Radu Mazăre, Viorel Hrebenciuc, Miron Mitrea, Marian Vanghelie, Daniela Popa, Bogdan Ciucă.
Mai mult divergenţe decât asemănări
La câteva minute după ce delegaţia PNL a plecat din biroul preşedintelui Senatului, a venit la discuţiile cu PSD delegaţia PD-L, compusă din Emil Boc, Theodor Stolojan, Adriean Videanu, Vasile Blaga, Gheorghe Flutur, Elena Udrea, Gheorghe Falcă, Florin Popescu. La finalul întâlnirii, Emil Boc a spus că cele două partide ar avea şi ceva puncte comune, dar a accentuat pe divergenţele în ce priveşte componenţa Guvernului, a politicilor sociale şi a cotei de impozitare. Cert este că nici unul dintre cele două partide nu a vrut să renunţe la funcţia de premier şi la ideea că Guvernul trebuie să se coaguleze în jurul său. Emil Boc a arătat şi că PNL a rămas preferata democrat-liberalilor şi a cerut ajutorul lui Băsescu. "Probabil va mai fi nevoie de o nouă intervenţie a şefului statului pentru a reuşi să coagulăm o majoritate. Şeful statului va avea un rol foarte important în coagularea acestor negocieri”, a spus Boc. "Este o premieră istorică în relaţia între PSD şi PD, actualmente PD-L. Este prima întâlnire oficială între cele două partide şi această discuţie a degajat câteva concluzii. În primul rând, ambele formaţiuni favorizează ideea unui guvern bazat pe o amplă majoritate parlamentară. Am avut o conversaţie prelungită cu privire la elementele de program de guvernare, de proiect de buget multianual şi de priorităţi într-o perioadă de criză pentru România. Accentul pus de PSD, în mod firesc, se îndreaptă către sprijinirea celor cu venituri mici, pensionarii de la CAP, dezvoltarea infrastructurii rurale şi continuarea creşterii salariilor mici din economie în sectorul bugetar, dar şi în sectorul economiei reale", a spus liderul PSD, Mircea Geoană.Geoană recunoaşte că "PSD a salvat PNL"
Împărţiţi între guvernare (PD-L sau PNL) şi Opoziţie, ziua de sâmbătă a însemnat aşteptare pentru PSD, iar la încheierea discuţiilor dintre PD-L şi PNL, liderii partidului au minimalizat rezultatul acestora. Preşedintele PSD Mircea Geoană a comentat că am asistat doar la "un joc de tatonare". "Întâlnirile de mâine (n.r. – ieri) vor fi decisive. Vom avea până luni o imagine mai clară asupra majorităţii care se degajă", a arătat Geoană.Înainte de negocierile de ieri, pesediştii au ieşit pe piaţă cu informaţii din culisele discuţiilor cu PNL, prin care practic le bat obrazul liberalilor în cazul în care decid să meargă la guvernare alături de PD-L şi UDMR. Astfel, Viorel Hrebenciuc a dezvăluit la Antena 3 că, în urmă cu doi ani, PNL a acceptat să susţină PSD dacă acesta va câştiga alegerile, dar că înţelegerea a căzut din cauza "unor jocuri" ale unor lideri PNL, care au insistat să pună ei premier. Mai mult, Hrebenciuc a arătat că scorul bun al PNL se datorează PSD, pentru că acesta a acceptat o variantă de uninominal care îi avantaja şi pe liberali. Mircea Geoană a recunoscut şi el ieri acest lucru, spunând că PSD a ajutat PNL să obţină multe locuri în Parlament, acceptând actuala variantă de uninominal. "A fost o decizie conştientă în acel moment de a păstra în viaţă partidele mici şi mijlocii", s-a explicat Geoană, adăugând că, dacă se introducea un sistem de vot uninominal pur, PNL "ar fi dispărut din Parlament". (L. Dimancea)
Triunghiul ofertelor PD-L, PSD şi PNL
Liderii PD-L le-au propus omologilor din PSD să formeze un guvern a cărui structură să fie decisă, prin negociere directă în afara funcţiei de premier, care să fie ocupată de un democrat-liberal, au declarat pentru Mediafax surse din PD-L. Acestea au arătat că democrat-liberalii vor să ofere PSD o posibilă unică funcţie de vicepremier al Guvernului. O altă variantă care ar putea fi acceptată de democrat-liberali ar fi înfiinţarea unei funcţii de prim-vicepremier, care să îi revină eventual lui Mircea Geoană, funcţie căreia să i se adauge doi vicepremieri, câte unul aparţinând fiecărei formaţiuni. În această variantă, prim-vicepremierul ar ocupa şi portofoliul Externelor. Liderii PD-L le mai propun omologilor din PSD şi preşedinţia Senatului, eventual pentru Miron Mitrea, sau alt lider PSD care nu va fi ministru, democrat-liberalilor revenindu-le şefia Camerei Deputaţilor. Pe de altă parte, surse din PSD au relatat că oferta PD-L către social-democraţi include portofoliul Justiţiei, cu condiţia ca acesta să fie ocupat de vicepreşedintele Cristian Diaconescu. Deocamdată, însă, PSD nu a dat un răspuns tranşant propunerilor avansate de PD-L. Pe de altă parte, surse social-democrate spun că liberalii ar fi încercat să afle de la liderii PSD cât de departe sunt dispuşi să meargă într-o eventuală dispută de natură constituţională cu şeful statului, în eventualitatea în care PSD şi PNL ar fi agreat să formeze majoritatea parlamentară, însă Traian Băsescu ar fi desemnat un candidat de premier din altă zonă politică. Surse participante la discuţii au arătat că răspunsul social-democraţilor prezenţi a fost mai mult decât ezitant.Lideri ai PD-L şi Valeriu Turcan, la Mc Moni’s
Prim-vicepreşedintele PD-L, Theodor Stolojan, s-a întâlnit ieri după-amiază cu peste 20 de reprezentanţi ai PD-L din teritoriu, discuţiile axându-se asupra negocierilor purtate de liderii democrat-liberali cu reprezentanţii celorlalte formaţiuni politice în vederea alcătuirii guvernului. După întrevederea care a durat circa o jumătate de oră, liderii PD-L au plecat să ia masa la Mc Moni’s, un local din apropierea sediului PD-L. La întâlnirea care a durat aproximativ o oră şi jumătate au participat Theodor Stolojan, Elena Udrea, Valeriu Stoica, Gheorghe Flutur, Anca Boagiu şi Raluca Turcan. Aceasta din urmă a fost luată de la restaurant de soţul ei, Valeriu Turcan, purtător de cuvânt al Preşedinţiei. Valeriu Turcan a rămas la cină aproximativ 20 de minute, după care a plecat împreună cu soţia (foto).
UDMR insistă pe cartea democrat-liberală
Relaxat, zâmbăreţ, cu o figură de om care s-a văzut cu sacii în căruţă. Aşa s-a prezentat sâmbătă în faţa presei preşedintele UDMR, Marko Bela, după o întâlnire cu toţi parlamentarii Uniunii, la o zi după ce aflase de la şeful statului că este de acord ca Uniunea să facă parte din viitorul Guvern. Ca şi atunci, Marko a ţinut să ne asigure că UDMR vrea o colaborare cu PD-L. "Grupul parlamentar al UDMR susţine continuarea negocierilor şi o colaborare cu PD-L în intenţia formării unei coaliţii. Am prefera o coaliţie PD-L – PNL – UDMR, dar, dacă această variantă nu este posibilă, putem concepe alte variante", a declarat Marko Bela. Totodată, el a admis că UDMR poate să aibă negocieri şi cu PSD, dar a precizat că până la acel moment nu primise o solicitare de la social-democraţi pentru o eventuală întâlnire. Indiferent în ce formulă va intra la guvernare, UDMR are o listă de priorităţi, iar pe primul loc se află lărgirea drepturilor minorităţilor şi descentralizarea. Prin urmare, a spus Marko Bela, prima lege a cărui modificare o vizează parlamentarii UDMR este cea a minorităţilor şi, dacă va fi cazul, vor vota şi pentru modificarea Constituţiei, dar "încă nu am discutat acest lucru". În final, Marko a atins şi subiectul autonomiei, declarând că "noi nu vorbim despre autonomie, ci acţionăm în direcţia autonomiei". "O descentralizare profundă, reală este benefică pentru toată ţara, dar contribuie şi la aspiraţiile de autonomie ale comunităţilor maghiare", a arătat liderul UDMR. (Raluca Creţ)PD-L şi PNL nu s-au înţeles la discuţiile de sâmbătă
Prima rundă de negocieri dintre PD-L şi PNL s-a soldat sâmbătă cu un eşec. Cele două partide nu au reuşit să ajungă la o înţelegere, fiecare ţinând cu dinţii de postul de prim-ministru.Doar o oră a durat întâlnirea dintre liberali şi democrat-liberali, desfăşurată acasă la PNL, la sediul din Aviatorilor, iar rezultatul a fost departe de a aduce un punct de vedere comun. De altfel, la finalul primelor negocieri formale (al căror mare absent a fost Theodor Stolojan, scuzat de Emil Boc că "nu a dorit să fie un element care să se considere o ofensă la adresa PNL"), liderii celor două partide nici măcar nu au ieşit împreună. Preşedintele liberalilor, Călin Popescu Tăriceanu, care a şi întârziat la discuţii, a ieşit primul în faţa jurnalişitlor, graba fiindu-i justificată de o vizită pe care urma să o facă în Polonia. "Într-o primă discuţie aş spune că lucrurile nu au mers foarte lin, pentru că fiecare partid are un mandat pe care în mod normal trebuie să şi-l respecte. În ceea ce priveşte PNL, a trebuit să mă refer în mod explicit la mandatul pe care l-a dat BPC şi care se articulează în jurul ideii creării unei ancore puternice pentru PNL în viitoarea guvernare, care este funcţia de prim-ministru", a spus Tăriceanu, punctând astfel că divergenţele dintre cele două partide sunt legate de postul de premier, fiecare revendicându-şi această funcţie.
CE-I MORAL
La câteva minute, liderul PD-L, Emil Boc, a anunţat şi el eşecul negocierilor, declarând că nu s-a putut ajunge la un acord în privinţa atribuirii funcţiei de prim-ministru. "A rămas un singur punct unde nu am putut cădea de acord: este vorba de primul-ministru. PD-L apreciază că are dreptul moral să pretindă funcţia de prim-ministru nu pentru că am câştigat competiţia cu PNL, ci şi cu PSD", a precizat Boc, adăugând că, în cadrul negocierilor, nu s-au avansat nume de premieri şi că s-a discutat doar care partid va da prim-ministrul. Cum Tăriceanu invocase o serie de probleme care trebuie lămurite, inclusiv aceea că PNL vrea să ştie dacă o eventuală coaliţie cu PD-L are "valabilitate limitată, până la alegerile prezidenţiale sau trece dincolo de alegerile prezidenţiale", Boc a arătat că democrat-liberalii negociază o guvernare completă, pe patru ani. "În rest, putem omogeniza absolut orice", a spus Boc, explicând astfel că PD-L este dispus să negocieze "absolut orice funcţie în Parlament", inclusiv posturile de preşedinţi ai Camerelor.
REFUZ
Dincolo de uşile închise, fiecare partid şi-a exprimat pretenţiile şi ofertele sale. Astfel, spun surse din cele două formaţiuni, citate de Mediafax, liberalii le-au cerut democrat-liberalilor funcţia de prim-ministru în schimbul susţinerii necondiţionate a lui Traian Băsescu ca şi candidat comun al PNL şi PD-L la prezidenţialele din 2009. Liderii PD-L au refuzat însă. "Le-am spus liberalilor că nu se pune problema. Nu negociem susţinere pentru Băsescu", afirmă surse democrat-liberale. În schimb, liderii PD-L le-au spus liberalilor că îşi pot alege preşedinţia unei Camere a Parlamentului şi le-au sugerat, atingând subiectul împărţirii posturilor în viitorul Guvern, că ar putea prelua funcţia de ministru al Justiţiei.
NEGOCIERILE CONTINUĂ
PD-L şi PNL vor continua negocierile, inclusiv cu celelalte partide. "L-am contactat deja pe domnul preşedinte Marko Bela, pentru a stabili pentru mâine (n.r. – ieri) sau luni o întâlnire, şi cu siguranţă vom avea în perioada următoare şi o întâlnire cu PSD", a anunţat sâmbătă Emil Boc. Liderul PD-L a precizat că democrat-liberalii nu au început negocierile cu PSD, pentru că după votul de la 30 noiembrie a declarat foarte clar că "românii au optat pentru o politică de dreapta în România, care să guverneze în perioada următoare". "Nu am făcut altceva decât să întreprindem nişte demersuri în consonanţă cu votul românilor. Vrem să punem deoparte lucrurile care ne-au separat în ultimii doi ani", a spus Boc.
Urmează întâlniri de culise
Mircea Geoană a anunţat după cele două întrevederi că în cursul zilei de ieri PSD urma să mai aibă şi alte discuţii cu PD-L şi PNL, neprecizând însă unde vor avea loc sau dacă acestea vor fi telefonice sau directe. Tot ieri, PSD şi-a stabilit o întâlnire a liderilor din teritoriu pe care delegaţia de negociatori să-i pună la curent cu discuţiile cu celelalte partide din ultimele zile. Astăzi, PSD va avea o şedinţă a conducerii partidului, în care se va hotărî cu ce partid colaborează în continuare. Şi Emil Boc (foto) a convocat pentru astăzi o şedinţă a Biroului Permanent Naţional, pentru a se discuta problema negocierii cu PNL şi PSD. El a precizat însă că, pe lângă decizia politică ce va fi luată la nivel de partid, un rol extrem de important în coagularea acestor negocieri îl va avea şeful statului.Citește pe Antena3.ro