x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică S-a ales praful de reforma anticorupție promisă de Ponta

S-a ales praful de reforma anticorupție promisă de Ponta

de Diana Lazăr    |    13 Aug 2015   •   23:46
S-a ales praful de reforma anticorupție promisă de Ponta
Sursa foto: Adrian Manolache

Anunţată cu surle şi trâmbiţe, reforma anticorupţie din PSD a durat mai puţin de jumătate de an. Liviu Dragnea, Mircea Cosma, Gheorghe Nichita, Ioan Cindrea sunt câţiva dintre liderii partidului reveniţi în funcţiile de conducere după ce fuseseră traşi pe dreapta din cauza dosarelor penale. Social-democraţii nu vor renunţa nici la primarii cu probleme în justiţie şi anul viitor le vor susţine candidaturile, spun surse de la vârful PSD.

„Am înţeles votul din 16 noiembrie, am înţeles ce vor românii”. Aşa explica Victor Ponta reforma propusă în PSD la începutul acestui an, la câteva luni după pierderea alegerilor prezidenţiale. Atunci a introdus un amendament la statutul partidului, votat ulterior ca Rezolutie de sine statatoare In Consiliul National al PSD prin care membrii cu probleme în justiţie îşi pierdeau automat funcţiile de conducere din partid. Rând pe rând au căzut capete importante de la vârful PSD. Baronii decăzuţi din funcţii avertizau atunci că măsura Ponta-Dragnea este exagerată şi atrăgeau atenţia celor doi şefi de la Bucureşti că pot pica ei înşişi victime ale excesului de zel reformator. Ceea ce s-a şi întâmplat. La scurt timp după adoptarea rezoluţiei, Liviu Dragnea a demisionat din postul de ministru al Dezvoltarii si din cel de presedinte executiv al PSD ca urmare a condamanrii cu suspendare in dosarul Referendumului. Puterea exemplului a funcţionat însă bidirecţional.

Au suspendat autosuspendarea
Cum plecarea lui Dragnea i-a inspirat pe social-democraţi, tot aşa revenirea lui în cea mai înaltă funcţie din partid i-a determinat pe mulţi să facă acelaşi lucru. „Eu n-am nicio problemă cu justiţia”, a explicat noul şef inte-rimar al PSD, subliniind că el nu este acuzat de fapte de corupţie. Asta nu i-a convins însă pe colegii lui de partid să renunţe la a-şi cere funcţiile înapoi. Astfel, primarul suspendat al Iaşilor, Gheorghe Nichita, cercetat de DNA sub control judiciar, a revenit în postul de preşedinte al PSD Iaşi, după ce se autosuspen-dase din funcţie în luna mai. Nichita a motivat că a luat decizia din cauza disputelor apărute în organizaţie. „Acum văd că lucrurile s-au agravat şi încerc să fac tot ce-mi stă în putere să-i unesc şi să-i aduc la aceeaşi masă la discuţii. Asta mă interesează cel mai mult, pentru că am avut discuţii cu organizaţii întregi din zona judeţului şi am văzut că se creează o anumită scindare. Asta este rău pentru partid”, a afirmat Nichita, ci-tat de presa locală. Surse de la vârful PSD susţin că primarul suspendat al Iaşiului şi-ar fi anunţat colegii imediat după alegerea lui Dragnea că intenţionează să revină pe post. La rândul său, Mircea Cosma, preşedintele CJ Prahova, implicat în două dosare penale, a renunţat la autosuspendarea din funcţia de şef al filialei judeţene. El l-a contrazis pe Liviu Dragnea care anunţase că organizaţia PSD Prahova este condusă interimar de Codrin Ştefănescu. Cosma a precizat că Ştefănescu este de fapt coordo-nator până la alegerile interne, în timp ce el conduce de drept filiala. Un alt lider PSD suspendat şi revenit este Ioan Cindrea, preşe-dintele CJ Sibiu. Cindrea şi-a reluat activitatea la partid tot pe motiv de frământări interne.

Anticorupţie cu prezumţie de nevinovăţie
Rezoluţia anticorupţie ar trebui inclusă în Statut la Congresul PSD din noiembrie. Cel mai probabil, ea va fi îndulcită, astfel ca membrii cu probleme penale să beneficieze de prezumţia de nevinovăţie. Mai exact, liderilor politici şi celor din administraţia locală să nu li se aplice rezoluţia până la o condamnare finală. În plus, vor putea candida la alegerile locale de anul viitor inclusiv social-democraţii suspectaţi de fapte ilegale, au declarat surse din conducerea PSD pentru Jurnalul Naţional. Unul dintre beneficiarii acestor dispense ar fi Cristinel Bîgiu, preşedintele suspendat al CJ Buzău. Exclus din PSD din cauza problemelor penale, Bîgiu ar putea fi susţinut în 2016 pentru o nouă candidatură, susţin sursele citate. Asta deşi Dragnea a anunţat deja criteriile de selecţie a candidaturilor. „Până pe 15 octombrie fiecare organizaţie va transmite propunerile pentru funcţiile de primar, consilier local şi judeţean, dar fiecare propu-nere va fi însoţită de o fişă din care să reiasă argu-mentele organizaţiei pentru respectiva candidatură. De exemplu, sondaje de opinie, pregătire profe-sională, activitate politică, inexistenţa riscului de incompatibilitate, moralitate, integritate”, a anunţat Dragnea. Stabilirea unei liste provizorii de candidaţi se va face până la congres, când se va decide exact şi ce se va întâmpla cu rezoluţia anticorupţie. Ponta şi Dragnea au propus reforma anti- corupţie imediat după prezidenţiale. Social-democraţii erau siguri că au pierdut alegerile din cauza imaginii de partid al corupţilor
 

×