x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică S-A GĂSIT SOLUŢIA/Alianţa PSD+PC şi PD-L vor face Guvernul

S-A GĂSIT SOLUŢIA/Alianţa PSD+PC şi PD-L vor face Guvernul

de Aniela Nine    |    14 Dec 2008   •   00:00
S-A GĂSIT SOLUŢIA/Alianţa PSD+PC şi PD-L vor face Guvernul

Ultimul hop a fost depăşit aseară în negocierile dintre PSD+PC şi PDL: UDMR i se vor oferi câteva posturi de secretar de stat, dar nu va fi reprezentată la nivel ministerial. Noul Guvern va fi făcut de Alianţa PSD+PC şi PDL. Marko Bela a refuzat însă oferta şi anunţă că Uniunea merge în opoziţie.



O săptămână şi cinci runde de negocieri le-au trebuit reprezentanţilor PSD+PC şi PDL pentru a se pune de acord asupra prevederilor programului de guvernare cu care noul Executiv se va prezenta în Parlament peste o săptămână. Negocieri care au fost îngreunate şi de condiţia pusă de PSD+PC ca UDMR să nu facă parte din coaliţia de guvernare. Aseară, la finalul acestor negocieri, liderii celor două formaţiuni politice au anunţat că s-a găsit soluţia pentru formarea Guvernului: UDMR i se va oferi posibilitatea să susţină Executivul din plan parlamentar, fără a face parte însă din coaliţia de guvernare. În compensare, Uniunea va primi câteva posturi de secretar de stat. "Aproape am finalizat «Parteneriatul pentru România» şi există şanse ca el să fie semnat mâine (n.r. – azi). Reprezentarea politică va fi între PDL şi PSD în viitorul Guvern. Am soluţionat problema UDMR, astfel încât fiecare partid a rămas în mandatul său: UDMR nu va avea reprezentare la nivel de vârf în Guvern, vom discuta cu ei şi vor avea reprezentare la nivel de secretari de stat", a anunţat aseară târziu la finalul negocierilor liderul PDL, Emil Boc.

MOMENT ISTORIC. La rândul său, liderul PSD Mircea Geoană a apreciat că este vorba de un moment istoric pentru România, având în vedere că două forţe situate teoretic pe poziţii ireconciliabile au reuşit să depăşească interesele proprii şi să aibă în vedere interesul naţional. Geoană a explicat că cerinţa PSD ca UDMR să nu facă parte din formula de guvernare nu a însemnat o atitudine împotriva maghiarilor din România, ci a reprezentat o necesitate a reprezentării paritare pentru cele două formaţiuni care au câştigat alegerile. El a explicat că dacă viitorul Executiv va avea de adoptat politici publice care vor viza maghiarii, PSD nu va avea nici o problemă şi a reamintit că UDMR a reuşit să rezolve o serie de pro-bleme importante pentru comunitatea maghiară în timpul guvernării Năstase, când a susţinut parlamentar Cabinetul.

PARITATE. Cât priveşte împărţirea portofoliilor din viitorul Executiv, atât Emil Boc, cât şi Mircea Geoană au spus că se va face pe principiul parităţii. Alianţa PSD+PC va avea însă şi un post de vicepremier, "cu atribuţii consistente", după cum a spus Geoană, ca o contrapondere la postul de premier deţinut de PD. În privinţa persoanei care va ocupa acest post, Geoană a precizat că decizia va fi luată "în forurile de conducere" ale PSD în această săptămână. Întrebat ce post va ocupa el, Mircea Geoană a spus că opţiunea sa se îndreaptă mai degrabă către un post în Stat precizând că există "o anumită construcţie la nivelul Parlamentului şi al CSAT" pentru el.

PARTENERIAT. Emil Boc a vorbit şi despre priorităţile care au fost incluse în "Parteneriatul pentru România", document care va fi semnat azi de cele două formaţiuni. Printre obiectivele cuprinse se numără menţinerea locurilor de muncă existente, a puterii de cumpărare, continuarea demersurilor pentru o justiţie independentă şi menţinerea cotei unice cu protejarea celor cu venituri reduse.


Marko Bela: UDMR merge în opoziţie

Imediat după declaraţia lui Emil Boc, liderul UDMR Marko Bela a anunţat că Uniunea nu acceptă oferta PSD şi PDL şi va merge în opoziţie. "Nu e o variantă, e o invenţie care nu poate exista. Noi am spus că ori mergem la guvernare ca parteneri egali, ori mergem în opoziţie. A fi în guvernare înseamnă răspundere ministerială, nu să susţinem programele de guvernare elaborate de alţii. Nu vom accepta, pentru că funcţiile de secretar de stat înseamnă executanţi, răspunderea e a miniştrilor. Nu avem ce face cu această variantă. Deci vom merge în opoziţie", a declarat Marko pentru Antena 3. Întrebat dacă va susţine totuşi în plan parlamentar politicile Executivului, Marko a declarat că Uniunea va susţine orice măsură de reformă şi orice plan care va urmări binele societăţii româneşti, dar că nu se va angaja la o susţinere necondiţionată a unei coaliţii de guvernare din care face parte un partid care a impus excluderea UDMR. Liderul UDMR a mai spus că va avea "probabil" azi nişte discuţii şi cu liderii PDL, pentru ca aceştia să le explice de ce nu au reuşit să-şi menţină propunerea de parteneriat. "Trebuie să constatăm că, din păcate, PDL a câştigat alegerile, dar a pierdut negocierile cu PSD. PDL a încercat să păstreze şi capra şi varza, ori aşa ceva nu e cu putinţă", a conchis Marko.

×
Subiecte în articol: politic psd udmr guvernare