Desi spune ca si-a "ameliorat" proiectul de lege privind protectia vietii private, deputatul PSD Ionel Olteanu se afla intr-o postura demna de piesele lui Caragiale. Desi s-a apucat sa-l "revizuiasca", Olteanu nu s-a indurat sa schimbe nimic.
MONICA IORDACHE
Prima tentativa a lui Ionel Olteanu de a promova reglementari care sa protejeze secretele demnitarilor a avut loc la sfarsitul anului 2003, cand, impreuna cu colegul sau Ovi-diu Cameliu Petrescu, tot deputat PSD, a depus la Parlament un proiect de lege privind protectia "drepturilor personale nepatrimoniale". Inainte de a concepe proiectul, cei doi initiatori nu s-au consultat nici cu colegii din grupul parlamentar, pentru a le obtine suportul, nici cu reprezentantii mass-media, desi presa era cea impotriva careia s-ar fi intors prevede-rile legii. Pe scurt, sub pretextul protectiei vietii private, presa nu ar mai putea difuza informatii legate de viata privata a demnitarilor, de afacerile lor si chiar de domicilii, chiar daca sunt vile construite prin mijloace care ocolesc legea. Mai mult, un litigiu intre un demnitar care considera ca i-a fost lezat dreptul la viata privata si un ziarist care ar divulga asemenea informatii ar fi judecat de instanta "fara publicitate", adica cu usile inchise.
A DOUA VARIANTA. Desi a fost nevoit sa isi retraga prima varianta a proiectului pentru ca a fost prost primita de opinia publica, Olteanu a recidivat si a elaborat o varianta "ameliorata" a propunerii legislative. Singura diferenta dintre cele doua proiecte este insa titlul. Al doilea proiect, care va ajunge pe masa Comisiei de la Venetia, se refera la "protectia vietii private a persoanei, a numelui, imaginii, domiciliului si corespondentei acesteia". In schimb, articolele care vizeaza direct activitatea presei sunt identice in ambele variante. Pentru faptul ca presa este vizata de aceasta initiativa sta dovada expunerea de motive a proiectului, in care Olteanu spune ca scopul actului normativ ar fi "mentinerea unui echilibru intre dreptul persoanei la intimitate, pe de o parte, si libertatea de exprimare si dreptul la informatie, pe de alta parte".
PREVEDERI
Citește pe Antena3.ro
a) interceptarea, inregistrarea, pastrarea, utilizarea sau divulgarea unei conversatii sau a altei comunicari telefonice sau electronice;
b) captarea, fotografierea, filmarea, pastrarea sau divulgarea imaginii unei persoane, a unor obiecte sau spatii private apartinand acesteia ori a unor documente cu caracter intim si privat;
c) urmarirea, observarea si ascultarea pe ascuns a unei persoane care se afla intr-un loc privat ori care se gaseste intr-un loc public si desfasoara o activitate privata;
d) divulgarea de informatii care pot fi considerate in mod rezonabil ca apartin vietii intime si private a persoanei;
e) insusirea numelui sau imaginii unei persoane;
f) publicarea de informatii, imagini sau documente cu caracter privat despre o persoana intr-un mod care denatureaza realitatea.
PERMISIUNE
Aplicarea prevederilor unei asemenea legi ar priva presa de una dintre tehnicile cele mai folosite pentru dezv`luirea unor acte de corup]ie sau delicte: reportajele incognito. Proiectul de lege al lui Olteanu arat` c` nu constituie nc`lcare a dreptului la respectarea vie]ii private a persoanei imixtiunile n exerci]iul acestui drept, care sunt realizate cu consim]`m~ntul persoanei titulare a dreptului. Cu alte cuvinte, dezv`luirea poate fi f`cut` doar cu acordul celui n cauz`. Ziari[tii ar primi din partea ini]iatorului permisiunea de a se âamesteca" n via]a demnitarilor, doar dac` dovedesc c` desf`[oar` cu bun` credin]` o activitate profesional` ntemeiat` pe un interes public legitim [i pertinent.