x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Sacrificări de criză

Sacrificări de criză

de Monica Iordache Apostol    |    13 Aug 2009   •   00:00
Sacrificări de criză
Sursa foto: Marin Raica/Jurnalul Naţional

Agenţia de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare, Inspecţia de Stat pentru Controlul Cazanelor şi Recipientelor sub Presiune sau Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor nu sunt denumirile unor instituţii comico-fantasmagorice, ci ale unor instituţii finanţate până acum din bugetul de stat. Membrii Cabinetului Boc au discutat ieri despre desfiinţarea a 119 agenţii guvernamentale. Unii miniştrii au găsit însă un subterfugiu, desfiinţând posturi care oricum nu erau ocupate.



Ministrul Economiei, Adrien Videanu, vrea să dea afară 5.400 de angajaţi ai companiilor din subordinea sa, până la sfârşitul lui 2009, în timp ce de la începutul anului şi până acum au mai fost disponibilizate 4.800 de persoane. Videanu a anunţat că Agenţia Naţională pentru Deşeuri Radioactive va intra în componenţa Agenţiei Nucleare, iar unităţile de management a proiectelor privind închiderea de mine şi dezvoltarea zonelor miniere vor intra în componenţa Agenţiei de Dezvoltarea Durabilă a Zonelor Industriale. De asemenea, Agenţia pentru Conservarea Energiei va fi inclusă în Agenţia Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei.

Videanu a anunţat şi reducerea cu 20% a personalului din cadrul Biroului Român de Metrologie şi din Inspecţia de Stat pentru Controlul Cazanelor şi Recipientelor sub Presiune. În plus, cele 14 institute de cercetare din subordinea ministerului nu vor mai avea, din 2010, finanţare de stat.

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Dan Nica, a anunţat neocuparea a 1.225 de posturi din structura ministerului şi trecerea Agenţiei Naţionale Antidrog, a Agenţiei împotriva Traficului de Persoane şi a Centrului de Cooperare Poliţienească la Inspectoratul General al Poliţiei. Dan Nica a anunţat că Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici se comasează cu Institutul Naţional de Administraţie, iar Inspectoratul Naţional pentru Evidenţa Persoanei se comasează cu Centrul Naţional pentru Evidenţa Persoanei.

Ministrul Dezvoltării regionale, Vasile Blaga, a anunţat că 271 de posturi ar urma să dispară în urma comasării a trei dintre cele şase structuri din subordinea ministerului. Centrul de Documentare pentru Construcţii, Arhitectură, Urbanism şi Amenajarea Teritoriului CDCAS, Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Urbanism şi Amenjarea Teritoriului - URBANPROIECT Bucureşti şi Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Constructii şi Economia Construcţiilor INCERC Bucureşti se desfiinţează, luând fiinţă Institutul Naţional de Cercetare în Construcţii, Urbanism şi Dezvoltare Durabilă, cu 330 de posturi, a explicat Blaga. O altă modificare anunţată de Blaga vizează Centrul Naţional pentru Reducerea Riscului Seismic, care va avea 17 posturi.

NEMIRSCHI TAIE CE NU EXISTĂ
Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, a calculat reducerea a 627 de posturi. Astfel, Agenţia de Sănătate Publică a Ministerului Transporturilor se va desfiinţa, Agenţia Română de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare va fi preluată de Compania Naţională a Porturilor Maritime, iar Compania Naţională de Administrare a Porturilor Fluviale va fi şi ea desfiinţată, porturile fluviale putând fi predate consiilor locale spre administrare.

Ministerul pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Comerţ şi Mediu de Afaceri va restructura 260 de posturi, prin cumularea Centrului Român pentru Promovarea Comerţului cu Agenţia Română pentru Investiţii Străine şi prin reducerea de zece posturi din structura Agenţiei pentru Implementarea Proiectelor şi Programelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii. De asemenea, de la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor vor fi reduse 40 de posturi, iar de la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci 63 de locuri de muncă.

Ministrul Tineretului şi Sportului a găsit aceeaşi soluţie ca ministrul Nemirschi: să taie din schemă posturile neocupate. Astfel, din cele 401 de posturi din minister 88 sunt vacante. În urma restructurărilor în minister vor mai rămâne 212 de angajaţi.

MAI PUŢINI AGENŢI FISCALI
Ministerul Finanţelor Publice va desfiinţa 50 de administraţii teritoriale de la nivel comunal şi orăşenesc, precum şi 477 de posturi bugetate.
"Am decis să reorganizăm activitatea ANAF. Vom desfiinţa 477 de posturi, dintre care 440 erau ocupate, şi vom desfiinţa 46 de administraţii teritoriale la nivel comunal, respectiv cele care nu au trezorerii. Totodată, vom desfiinţa 4 agenţii teritoriale orăşeneşti", a declarat ministrul Finanţelor.




Chiar şi ministrul Educaţiei a anunţat că va reduce 401 posturi prin comasarea unor agenţii şi centre naţionale subordonate Ministerului Educaţiei.

Ministerul Mediului va micşora numărul de agenţii din subordine de la
11 la 8 şi va reduce 444 de posturi, din care numai 31 sunt ocupate. Peste 1.300 de angajaţi vor fi disponibilizaţi şi în urma comasării a 10 structuri şi desfiinţării alteia, aflate în subordinea Ministerului Muncii, sigurele agenţii care nu vor fi afectate în urma restructurări fiind ANOFM şi Casa Naţională de Pensii, a anunţat şi ministrul Marian Sârbu.

La Ministerul Sănătăţii, se reduc 698 de posturi, dar cadrele medicale nu sunt afectate. Cele mai mari reduceri se vor face în cadrul direcţiilor de sănătate publică (304 posturi) şi al Agenţiei Naţionale a Medicamentului (151 de posturi). Din cadrul ministerului vor fi disponibilizaţi 29 de angajaţi, iar la Şcoala Naţională de Sănătate Publică şi Management Sanitar - 37. Ministerul comunicaţiilor a anunţat miercuri că 314 posturi vor fi reduse din structurile ministerului, iar Ministerul Agriculturii va restructura 1.200 de posturi de la unităţile din subordine.


Nu e lege pentru concediul forţat
Măsura trimiterii în concediu forţat a bugetarilor nu are nici o bază legală, iar miniştrii caută soluţii de avarie. Ministrul Muncii, Marian Sârbu, ar vrea să-i convingă pe bugetari să ceară singuri intrarea în concediu fără plată, în timp ce surse ministeriale au declarat pentru Mediafax că e posibil să fie promovat un proiect de lege tot prin asumarea răspunderii guvernamentale. "Guvernul va iniţia un act normativ prin care se va introduce obligativitatea personalului din sectorul bugetar de a lua concediu fără plată, 10 zile, în ultima parte a anului", au declarat surse ministeriale.


Salarii mai mici în legea nouă
Coeficienţii de ierarhizare din proiectul Legii unice de salarizare în sectorul bugetar au fost reduşi cu până la 25%. Vor fi afectaţi de această diminuare toţi bugetarii, inclusiv cei de la vârful ierarhiei, precum ambasadorii, preşedintele Înalţii Curţi de Justiţie şi Casaţie sau cel al CSM. De asemenea, coeficientul de ierarhizare pentru funcţia de premier va fi redus cu 11 procente, de la 14,50 la 12,95, cel pentru ministru de stat de la 13,85 la 11,10, iar cel pentru ministru şi ministru delegat de la 13,70 la 10,95.
Un consilier prezidenţial va avea 10,95 salarii minime pe economie, în loc de 13,70, iar consilierul de stat - 10,35, în loc de 12,95.



5.400 de posturi
desfiinţate la Ministerul Economiei

1.225 de posturi desfiinţate la Ministerul de Interne

271 de posturi
desfiinţate la Ministerul Dezvoltării

627 de posturi desfiinţate la Ministerul Transporturilor

260 de posturi desfiinţate la Ministerul pentru IMM-uri

401 de posturi desfiinţate la Ministerul Educaţiei

1.300 de posturi desfiinţate la Ministerul Muncii

698 de posturi desfiinţate la Ministerul Sănătăţii

×
Subiecte în articol: politic guvernul posturi desfiinţate