x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică SALARIILE PROFESORILOR - Amânarea pică, moţiunea se amână

SALARIILE PROFESORILOR - Amânarea pică, moţiunea se amână

de Aniela Nine    |    Dana Piciu    |    11 Noi 2008   •   00:00
SALARIILE PROFESORILOR - Amânarea pică, moţiunea se amână

Educaţie pe toată linia ieri în Parlament. Senatorii au dat primii startul, trântind hotărât ordonanţa de urgenţă împotriva măririi salariilor profesorilor. Deşi au dat astfel un avertisment Executivului, totuşi aleşii nu au vrut să-l şi pună pe liber printr-un vot favorabil la moţiunea de cenzură, preferând să amâne dezbaterea.

În timp ce în faţa Parlamentului, puţin înainte de prânz, aproape 100 de sindicalişti din învăţământ protestau în tăcere, senatorii au reuşit o prezenţă – record, 105, la şedinţa de plen şi, în ciuda eforturilor liberalilor de a amâna în vreun fel votul, au respins ordonanţa anti-mărirea salariilor profesorilor. Prezent la dezbateri, ministrul Varujan Vosganian a făcut eforturi să îi convingă pe senatori de justeţea deciziei Guvernului de a proroga măririle salariale pentru aprilie 2009, “fluturându-le” efortul financiar pe care ar trebui să îl suporte anul viitor bugetul de stat în cazul aplicării legii de mărire a salariilor profesorilor: nu mai puţin de 4,2 miliarde de lei. În afara PNL şi UDMR, după cum era normal, ceilalţi senatori au rămas insensibili la argumentele prezentate de Vosganian şi ulterior şi de fostul ministru al Muncii, Paul Păcuraru. Liberalii au mai încercat şi în timpul unei pauze de consultări să îi convingă pe ceilalţi lideri de grup să amâne votul asupra OUG 136/2008, pentru o sesiune următoare, dar eforturile lor au eşuat. Ca atare, supusă la vot, OUG 136/2008, care proroga aplicarea măririlor salariale pentru profesori, a fost respinsă ferm: 79 de voturi pentru respingerea ordonanţei de prorogare şi numai 13 pentru adoptarea OUG şi 2 abţineri.

MINGEA, ÎN TERENUL CAMEREI
Cum Senatul a fost prima cameră sesizată cu dezbaterea Ordonanţei de Urgenţă 136/2008, problema se pasează acum la Camera Deputaţilor. Conform Regulamentului, dacă în termen de 3 zile legea de respingere a OUG 136/2008 nu va fi contestată la Curtea Constituţională, atunci actul normativ va fi trimis Camerei Deputaţilor pentru a intra în dezbaterea comisiilor şi apoi a plenului. Cum Camera Deputaţilor nu mai lucrează, pentru a evita amânarea pentru sesiunea viitoare a acestei legi, grupul PD-L de la Cameră a cerut procedură de urgenţă pentru actul normativ. PSD a adoptat o poziţie şi mai fermă şi a anunţat că, dacă Camera Deputaţilor nu va discuta legea de respingere a OUG 136/2008 cât mai curând, partidul va iniţia o moţiune de cenzură.

CHIUL LA MOŢIUNE
A urmat şedinţa comună a Parlamentului, în care trebuia să se dezbată şi să se voteze moţiunea de cenzură iniţiată de PD-L –”Educaţia rămâne. Guvernul pleacă”. Şedinţa a ţinut însă câteva secunde, fiind suspendată din lipsă de cvorum. 

Discuţiile pe moţiune vor fi reluate într-o altă şedinţă, la o dată incertă, “atunci când va fi cvorum”, după cum a spus preşedintele de şedinţă, liberalul Bogdan Olteanu. În condiţiile în care cei de la Alianţa PSD+PC anunţaseră cu câteva ore înainte că nu vor participa la dezbateri, în sală au fost prezenţi doar 121 de deputaţi şi senatori, cvorumul necesar fiind de 232 de parlamentari. Olteanu a explicat că urmează ca Birourile

Permanente ale celor două Camere să se reunească atunci “când vor putea” pentru a stabili o nouă şedinţă de plen comună în care să se dea o soluţie pentru moţiune. El a mai spus că există doar un termen minimal pentru dezbaterea şi votarea moţiunii, adică după trei zile de la citirea în plen.

Extrem de nemulţumit de situaţia creată s-a arătat preşedintele PD-L, Emil Boc, cu toate că din partidul pe care îl conduce şi a iniţiat moţiunea au lipsit 11 deputaţi. Pedeliştii au cerut reluarea şedinţei în după-amiaza zilei de ieri, dar au fost refuzaţi. Liderul deputaţilor PD-L, Cristian Rădulescu, a explicat şi cum au fost refuzaţi: “La ora trei fără un sfert, preşedintele Camerei, Bogdan Olteanu, a plecat din biroul său. La ora trei, când am vrut să depunem cererea, uşile biroului lui erau încuiate. Şi la Biroul Permanent am fost refuzaţi, aşa că am depus cererea la Secretariatul General”. Întrebat de ce nu a protestat şi nu a solicitat imediat apel nominal când a auzit că Olteanu a suspendat şedinţa comună, Rădulescu a recunoscut că nu era prezent în sala de plen şi că participa în acel moment la o emisiune televizată. Nici ceilalţi susţinători ai moţiunii, parlamentarii PRM, nu au fost toţi prezenţi la şedinţă, iar premierul Tăriceanu a fost şi el absent.

 

Greva profesorilor se joacă la Curtea Constituţională

Profesorii vor renunţa la greva generală anunţată pentru săptămâna viitoare, în cazul în care Ordonanţa Guvernului de amânare a aplicării majorărilor salariale pentru dascăli va fi declarată neconstituţională astăzi. Sindicaliştii consideră neconstituţională ordonanţa dată de Guvern, pentru că s-au stabilit unele măsuri privind salarizarea personalului din învăţământ în 2008, iar o serie de dispoziţii din lege au fost abrogate, respectiv creşterea salarială a fost amânată până la 1 aprilie 2009. Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) a cerut săptămâna trecută Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituţională cu privire la “neconstituţionalitatea prevederilor 1, 2 şi 4 din ordonanţă”. Dascălii apreciază că Legea de aprobare a OG 15/2008, privind creşterile salariale ce se vor acorda în 2008, a făcut obiectul controlului de constituţionalitate înainte de promulgarea acesteia de către preşedinte. “Dacă ordonanţa va fi declarată neconstituţională, nu vom mai face grevă de la 18 noiembrie”, a declarat Aurel Cornea, preşedintele FSLI. Cadrele didactice au fost ieri în grevă de avertisment timp de două ore, între 12:00 şi 14:00. Deşi cele patru federaţii din educaţie – FSLI, Federaţia “Spiru Haret”, FEN şi Federaţia “Alma Mater” – au anunţat că aproximativ 350.000 de dascăli vor protesta, aproape în fiecare judeţ s-au găsit spărgători de grevă. Profesorii clujeni afiliaţi celor trei sindicate existente în judeţ au ales să nu intre toţi în greva de avertisment. Numai 70% dintre ei s-au solidarizat în acţiunea de protest. În Argeş, dintr-un total de aproximativ 11.000 de cadre didactice, s-au aflat ieri în grevă peste 80% dintre acestea. Liderii sindicali au recunoscut însă că au fost destui profesori care au preferat să ţină cursurile. Cei care au spart greva vor fi plătiţi pentru ziua de luni.

  • Eugenia Mihalcea, Lacrima Andreica, Elly Cristea

 

Salariile profesorilor, majorate gradual cu 28% în 2009

Guvernul a decis ieri, prin ordonanţă de urgenţă, ca salariile profesorilor să fie majorate gradual, în funcţie de venituri, cu 28%, de această creştere urmând să beneficieze în principal cadrele didactice cu venituri reduse, a anunţat aseară premierul Tăriceanu. Majorarea salarială va fi efectuată în două etape, respectiv de la 1 martie şi 1 septembrie 2009. “Aceasta este cea mai potrivită soluţie pe care bugetul o poate suporta. Decizia noastră se vrea şi o invitaţie la dialog pentru sindicate”, a afirmat Tăriceanu. El a precizat că sistemul de majorare diferenţiată a salariilor va fi aplicat şi în alte sectoare bugetare, precum Sănătatea şi Justiţia. Tăriceanu a mai spus că media creşterilor salariale de 10% prevăzută în proiectul de buget pe 2009 înaintat Parlamentului nu va fi depăşită, astfel încât echilibrele macroeconomice să fie menţinute. Sindicaliştii din educaţie au respins aseară propunerea premierului Tăriceanu şi spun că nu renunţă la grevă, dacă nu primesc majorarea salarială de 50%. “Nu vrem decât respectarea legii adoptată de Parlament şi promulgată de preşedinte, prin care salariile cadrelor didactice trebuie să fie majorate cu 50%”, a declarat Aurel Cornea, liderul FSLI. Şi liderul Federaţiei “Spiru Haret”, Gheorghe Isvoranu, a precizat că soluţia primului ministru este o glumă şi l-a numit pe acesta “papagal”, pentru că se repetă cu aceste propuneri.

  • Eugenia Mihalcea

 

Dan Voiculescu:”Dreapta a adus haos şi sărăcie”

Dan Voiculescu, preşedintele fondator al PC, a declarat ieri că Alianţa D.A. a demonstrat în patru ani că nu are capacitatea de a asigura stabilitatea Guvernului şi nici gestionarea problemelor economice. Referindu-se la declaraţiile premierului vizând legea-cadru a salarizării bugetarilor, preşedintele fondator al PC a declarat că “reacţia premierului încearcă să acopere respingerea în Senat a ordonanţei de urgenţă prin care se amână salariile profesorilor”. “Şeful Guvernului pare că află pentru prima dată cât câştigă un profesor debutant, un medic sau un funcţionar public care abia a absolvit. Primul-ministru flutură legea salarizării unice a bugetarilor pentru a distrage atenţia de la faptul că Guvernul a răspuns cu aroganţă solicitărilor salariale ale dascălilor. Ameninţarea cu creşterea preţului pâinii este penibilă, în condiţiile în care primul-ministru patronează o armată de funcţionari care au salarii exorbitante şi care au fost instalaţi în funcţie chiar de PNL şi cât timp Guvernul pune la cale achiziţii publice care implică sume colosale”, a declarat Dan Voiculescu. “De 4 ani, dreapta nu a produs decât scandal şi sărăcie. PSD-PC trebuie să securizeze nivelul de trai al categoriilor sociale cu venituri mici şi să readucă stabilitatea politică şi economică. Alianţa D.A. a demonstrat în 4 ani că nu are capacitatea de a asigura stabilitatea Guvernului şi nici gestionarea problemelor economice, iar asta se vede nu numai din evaluările pe care agenţiile de raiting le fac de luni bune, ci şi din indicatorii vizând traiul de zi cu zi al oamenilor. Chiar şi în acest moment, când ar fi neapărat necesar să avem stabilitate politică, avem acelaşi scandal şi aceeaşi întrecere de imagine între PD-L, care aruncă moţiuni de cenzură, şi PNL, care blochează creşterea salariilor. Alianţa PSD-PC va prezenta un plan de asigurare a stabilităţii economice pentru o perioadă mai tensionată din punct de vedere economic, aşa cum se anunţă următorii doi ani”, a mai spus Dan Voiculescu.

×
Subiecte în articol: politic profesorilor