x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Sancţiuni la Ordin. Decoraţii retrase pentru gură mare şi condamnări penale

Sancţiuni la Ordin. Decoraţii retrase pentru gură mare şi condamnări penale

de Adrian Ilie    |    29 Mar 2018   •   10:50
Sancţiuni la Ordin. Decoraţii retrase pentru gură mare şi condamnări penale
Sursa foto: Pablo GARRIGOS

Cristian Preda este al patrulea caz în care se discută despre eventuala retragere a Ordinului „Steaua României”, din cauza unor declaraţii publice făcute de membrii Ordinului. În schimb, există un singur caz de retragere a decoraţiei pe motivul unei condamnări penale, deşi mai multe persoane care au primit această distincţie au primit condamnări definitive.

Potrivit legii, nu există situaţii care impun automat retragerea calităţii de membru al Ordinului „Steaua României”, cu excepţia celor condamnaţi pentru trădare, în vreme de război. În rest, decoraţia „se poate pierde” în două situaţii: condamnarea definitivă la o pedeapsă privativă de libertate sau pentru fapte incompatibile cu calitatea de membru al Ordinului, fapte evaluate de un consilie de onoare alcătuit din şapte membri. În martie 2017, preşedintele Iohannis a emis decretul prin care îi retrăgea calitatea de Cavaler al Ordinului fostului şef al CFR, Mihai Necolaiciuc, condamnat în două dosare la opt ani de închisoare pentru abuz în serviciu, cu un prejudiciu pentru CFR estimat la 57 de milioane de euro. În rest, distincţia a fost pierdută pe motiv de „gură mare”, situaţie în care se regăseşte şi Cristian Preda. Primul a fost C.V. Tudor pentru care Consiliul de Onoare a propus, în 2007, preşedintelui Băsescu retragerea decoraţiei pentru circul făcut de Tribun la şedinţa solemnă a Parlamentului în care şeful statului a condamnat oficial comunismul. Vadim s-a agăţat cu dinţii de decoraţie atacând pe toate căile posibile, inclusiv la CCR, decretul prezidenţial. Liderul PRM a obţinut la ÎCCJ anularea decretului prezidenţial în 2012. Pe acelaşi drum a mers şi Tokes Laszlo, Klaus Iohannis retrăgându-i statatul de Cavaler în martie 2016, la propunerea Consiliului de Onoare, dar fostul pastor nu a avut succes în instanţă. În schimb, există o categorie de persoane care au intrat la închisoare având calitatea de membru al cel mai înalt ordin românesc şi pe care nu au pierdut-o, Băsescu şi Iohannis neemiţând decretele de retragere. De exemplu, Adrian Năstase a fost decorat cu Marea Cruce a Ordinului în 2002, an în care şi Miron Mitrea a primit gradul de Cavaler. Alţi „cavaleri în zeghe” au fost Gheorghe Bucur, fost judecător ÎCCJ şi membru CSM şi Dorinel Mucea, condamnat pentru spionaj în dosarul „privatizărilor strategice”. Alţii, au fost condamnaţi cu suspendare, printre ei aflându-se medicul Şerban Brădişteanu, care este chiar membru al Consiliului de Onoare care-l va judeca pe Preda.

Tokes Laszlo a pierdut „Steaua României” ca urmare a unei declaraţii în care spunea că Transilvania ar trebui să primească un statut de protectorat al Ungariei, similar celui care leagă Tirolul de Sud de Austria.

Kelemen stă în aşteptare

În noiembrie 2017, Consiliul de Onoare a cerut retragerea decoraţiei preşedintelui UDMR, Kelemen Hunor, după ce acesta a spus că maghiarii din România nu au ce sărbători de 1 Decembrie, însă preşedintele nu a emis încă decretul de retragere, el nefiind obligat să ţină seama de recomandare. „Noi ne-am terminat treaba, acum este decizia preşedintelui”, a declarat Costin Georgescu, preşedintele Consiliului de Onoare.

Şanse mai mari pentru Preda

Preşedintele Consilului de Onoare al Ordinului, fostul director SRI Costin Georgescu (foto), crede că acuzele aduse lui Preda nu reprezintă „ceva deosebit”. „Nu se compară cu cazurile Kelemen şi Tokes. Este dreptul oamenilor de a-şi spune părerea, Uneori greşesc, alteori au dreptate. Nu cred că e ceva deosebit, dar aştept să văd ce va spune şi domnul Preda pentru a-mi face o părere”, a declarat pentru Jurnalul, Costin Georgescu. Preda a fost chemat în faţa Consiliului pentru intervenţia din Parlamentul European în care a cerut retragerea dreptului de vot al României în Consiliul Uniunii Europene.

×
Subiecte în articol: decoraţii retrase condamnari penale