x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Sătui de prietenia cu Tăriceanu

Sătui de prietenia cu Tăriceanu

de Lavinia Dimancea    |    13 Aug 2007   •   00:00
Sătui de prietenia cu Tăriceanu
Sursa foto: NICOLAE DUMITRACHE/

Supăraţi pe jocurile politice ale premierului, pesediştii vor să tranşeze relaţia cu liberalii şi să treacă la Opoziţie dură. Lideri ai partidului sunt porniţi să declanşeze ruptura la reuniunea de la Bran, propunănd soluţia extremă: depunerea unei moţiuni de cenzură.


Vicepreşedintele PSD, Ilie Sărbu, crede că problema statutului partidului - in opoziţie clară sau la putere - va fi tranşată 100% la reuniunea de la Bran de măine, unde se discută strategia politică a social-democraţilor. El se bazează pe poziţia mai multor lideri ai formaţiunii, care au pledat, ca şi el, pentru clarificarea situaţiei PSD, intre care secretarul general, Titus Corlăţean, şi vicepreşedinţii Victor Ponta, Liviu Dragnea, Ion Stan şi Gheorghe Nichita. "Soluţia pe care o susţinem este iniţierea unei moţiuni de cenzură impotriva actualului Guvern. In cazul in care aceasta trece, sunt trei posibilităţi: ori un Guvern provizoriu, cum a fost pe vremea lui Mugur Isărescu, ori declanşarea anticipatelor, şi PSD nu are de ce să se teamă, pentru că a ajuns la un 24%-25% şi mai mult nu poate să se ducă, eventual poate să mai piardă, ori PSD să intre la guvernare", spune Sărbu. Şi Titus Corlăţean susţine că la reuniunea de la Bran trebuie tranşată poziţia PSD. "Opoziţie dură, asta este clar", se pronunţă liderul PSD. De altfel, recent el anunţa că va propune conducerii centrale iniţierea unei moţiuni de cenzură in cazul in care Guvernul nu va suplimenta, la următoarele rectificări bugetare, sumele alocate primarilor social-democraţi. Â


MOTIVELE. Ce i-a supărat insă pe pesedişti de au ajuns aici, după ce au contribuit la instalarea in funcţie a Cabinetului Tăriceanu? Ilie Sărbu răspunde că sunt două lucruri esenţiale: majorarea pensiilor şi subvenţiile in agricultură. Social-democraţii sunt indignaţi că, deşi ei au promovat majorarea pensiilor, roadele au fost culese de Guvern. "Aici este un joc politic, in special cu aceste scrisori care sunt trimise pensionarilor pentru a fi informaţi că li s-au majorat pensiile. Vor să arate că de fapt PNL a promovat această măsură. Şi s-a văzut şi in sondaje. Ei au crescut, noi nu", explică Sărbu. Al doilea motiv este cel al subvenţiilor in agricultură, pesediştii fiind revoltaţi şi in acest caz de faptul că puterea işi asumă "paternitatea", deşi este o decizie luată in urma adoptării moţiunii simple a PSD pe agricultură.


MOŢIUNI. Dar nu numai liderii centrali susţin trecerea la statutul de opoziţie dură, ci şi preşedinţii PSD de Consilii Judeţene. Aceştia au avut in acest week-end o intălnire cu liderul partidului, Mircea Geoană, in care au pledat pentru clarificarea poziţiei formaţiunii. "Noi, la momentul acesta, nu ne poziţionăm nici in Opoziţie, nici la putere, iar majoritatea preşedinţilor a cerut trecerea la o opoziţie clară", ne-a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gavrilă Mărza, adăugănd că strategia PSD va trebui să cuprindă iniţierea unor moţiuni simple, pe anumite domenii cu probleme, şi, "dacă se va considera necesar", introducerea unei moţiuni de cenzură.


"Ambiguitatea trebuie curmată"

Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat ieri intr-un interviu acordat Mediafax că "succesele" partidului legate de majorarea pensiilor sau reintroducerea subvenţiilor pentru agricultută sunt "umbrite de percepţia că PSD susţine un guvern slab şi nepopular, fiind asociaţi in mentalul public la actul guvernării". "Această ambiguitate nu ne face bine şi trebuie curmată", a spus Geoană, precizănd că, după căteva luni de guvernare, Cabinetul Tăriceanu II este "mai fragil ca oricănd" şi că social-democraţii nu sunt dispuşi să cauţioneze "un guvern slab şi neperformant in absenţa punerii in practică a adevăratelor priorităţi ale ţării".


Domnii din PSD

Liderul deputaţilor PSD, Viorel Hrebenciuc, este binecunoscut pentru statutul său de "negociator-şef" cu PNL. Intrebat cum va fi convins domnul Viorel Hrebenciuc de faptul că trebuie schimbat macazul in relaţia cu liberalii, vicepreşedintele Ilie Sărbu a răspuns tranşant: "Nu mă interesează nici un domn, indiferent cum il cheamă. Aşadar, toţi domnii care se consideră domni ai partidului trebuie să inţeleagă că mai important decăt orice este partidul. Nu vor să inţeleagă, atunci vom vedea cănd vom trage linia".

×
Subiecte în articol: politic psd