x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Scăderea impozitului IMM-urilor la 3% respinsă în plen

Scăderea impozitului IMM-urilor la 3% respinsă în plen

de Carmen Vintila    |    20 Dec 2010   •   21:38

Plenul reunit al Parlamentului a respins, luni seară, amendamentul admis de comisiile de buget privind scăderea cotei de impozitare a veniturilor IMM-urilor la 3%, ministrul de Finanţe, Gheorghe Ialomiţianu, susţinând însă că această măsură va fi introdusă în Codul Fiscal din 2011.

Conform articolului 100, votat de comisiile de buget-finanţe, cota de impozitare pe veniturile microîntreprinderilor este de 3%.

Deputatul PNL Daniel Chiţoiu a amintit că, în comisiile reunite de buget finanţe, s-a ajuns la un acord privind admiterea amendamentului de reintroducerea impozitului de 3% pe veniturile microîntreprinderilor.

'Sper ca de data aceasta să fiţi oameni de onoare şi să vă ţineţi cuvântul dat în comisiile de buget', a spus Chiţoiu.

Ministrul Finanţelor a precizat că într-adevăr s-a discutat despre introducerea 'unui impozit simplificat, de 3%, care se aplică la cifra de afaceri'.

'Dar locul impozitelor este în Codul Fiscal, şi nu în legea bugetului. Guvernul Boc are în vedere introducerea acestui impozit în Codul Fiscal începând cu 1 ianuarie 2011. Acolo este locul (...), niciodată în legea bugetului nu s-au introdus sau nu s-au scos impozite', a continuat Ialomiţianu.

Chiţoiu i-a spus ministrului că prin legea bugetară a anului 2009, Guvernul Boc a introdus impozitul minim care 'a falimentat peste 250 de mii de IMM-uri'.

'Deci în legea bugetară s-au introdus impozite', i-a replicat Chiţoiu ministrului de Finanţe.

În final, amendamentul convenit în comisii a fost respins cu 46 de voturi pentru, 135 împotrivă şi 10 abţineri.
Deputaţii şi senatorii, reuniţi în plen, au epuizat, luni seară, dezbaterea pe articole a proiectului legii bugetului de stat pe 2011, urmând ca şedinţa să fie reluată marţi dimineaţă.

Bugetul, intrat la vot în procedură de urgenţă

Parlamentarii au mers luni pe varianta îngrăşării porcului în Ajun. După ce au respins o moţiune de cenzură, au citit alta, deputaţii şi-au adoptat şi nişte legi, parlamentarii s-au reunit pentru a treia oară pentru legea bugetului de stat pe 2011, având program de lucru până la ora 2.00 noaptea, pentru că , la propunerea premierului Emil Boc, bugetul trebuie adoptat în procedură de urgenţă.

După o nelipsită pauză de consultări, timp în care aleşii ieşiţI pe holurile Parlamentului au fost colindaţI de două grupuri de colindători, premierul Emil Boc şi-a prezentat bugetul pe anul viitor.
"Bugetul pe 2011 este bugetul ieşirii României din recesiune. Cu acest buget România depăşeşte partea cea mai grea a crizei. În materie de investiţii, care vor fi cheia dezvoltării economice în 2011, sumele alocate vor creşte de la 33 de miliarde de lei la 35 de miliarde de lei, chiar şi în condiţiile reducerii deficitului bugetar de la 6,8 la 4,4…O revenire salarială pentru bugetari de 15%.. Peste 1000 de locuinţe ANL vor fi construite… Pensia socială minimă se menţine în continuare”, au fost doar câteva dintre promisiunile făcute de premier.

PSD, prin vocea preşedintelui Victor Ponta, l-a taxat imediat pe Boc. "Cel mai generator buget de colaps financiar din ultimii 20 de ani”, a susţinut Ponta, adăugând că tranşele de la FMI vor merge în rezerva BNR şi nu la pensii şi salarii.

"După Ceauşescu, Emil Boc e cel mai mare erou de bancuri din România”, a spus şi senatorul liberal Varujan Vosganian. "La poeţi şi umorişti criza nu a ajuns”, a venit replica lui Boc. "Eram în sală când răcneaţi la noi - dacă nu daţi bani la profesori, plecaţi acasă! Şi acum ne spuneţi că am dat prea mult. Lăsaţi frustările la o parte şi nu vă mai luaţI de pianişti, de poeţi. Şi acum între noi doi- dacă eu am făcut aşa de rău şI dumneavoastră aşa de bine, nu aţi vrea să ne plimbăm noi doi, mâine la prânz, într-o piaţă aglomerată din Bucureşti?”, a mai venit o dată la tribună Vosganian pentru o invitaţie de testare a popularităţii adresată premierului Boc. 

În această atmosferă de ping-pong declarativ, parlamentarii au reuşit în cele din urmă să încheie dezbaterile generale şi au început discutarea articolelor bugetului de stat pe anul 2011. Articolele au început însă să fie votate pe repede înainte, aşa cum ceruse premierul Emil Boc, aleşilor celor care şi-au susţinut amendamentele respinse fiindu-le acordat doar câte un minut pentru pledoarii. Şedinţa va continua şi marţi.

×