x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică SCANDAL INTRE DICK MORRIS SI GUEST

SCANDAL INTRE DICK MORRIS SI GUEST

07 Feb 2004   •   00:00

Dick Morris a anuntat ieri ca ii va cere presedintelui Bush sa-l inlocuiasca pe ambasadorul SUA la Bucuresti, Michael Guest. In replica, Ambasada SUA s-a indoit de calitatea sfaturilor pe care Morris i le va da Liei Roberts.

Actualul consul onorific al Romaniei la Las Vegas, Lia Roberts, a urmarit, in 2001, obtinerea fotoliului de ambasador SUA la Bucuresti, dar nu a reusit. In locul ei a fost acreditat, pe 21 septembrie 2001, Michael Guest. Totusi, ea nu a renuntat la visul unei cariere in diplomatie. La momentul prezentei sale in Bucuresti, Lia Roberts a lasat sa se inteleaga ca se afla intr-o perioada de evaluare a optiunilor. Romano-americanca trebuie sa se hotarasca daca va urma o cariera politica - candidand la Presedintia Romaniei - sau daca va intra in diplomatie. Daca se va decide sa intre in cursa pentru Palatul Cotroceni, Lia Roberts il va avea ca sef al campaniei electorale pe Victor Gaetan, un roman stabilit in America, contestat in presa romaneasca.

NEMULTUMIRI. Strategul Liei Roberts, Dick Morris, pare sa nu fi uitat vechea infrangere a "protejatei" sale. Ieri, el l-a atacat dur pe actualul ambasador american la Bucuresti, Michael Guest. Morris s-a aratat ieri profund nemult umit de ultimele declaratii ale lui Michael Guest, pe care le considera "revoltatoare". Mai mult, el a acuzat ca declaratiile ambasadorului SUA "nu reprezinta opinia poporului american". In acest context, Dick Morris a promis ca, la intoarcerea sa in Statele Unite, va publica un editorial intr-un saptamanal care apare la Washington (posibil "The Hill" - n.r.) prin intermediul caruia ii va solicita presedintelui SUA, George W. Bush, sa il inlocuiasca pe Michael Guest din functia de ambasador american la Bucuresti. Intr-un interviu acordat recent publicatiei timisorene "Timpolis", Michael Guest a aratat ca multe dintre masurile anticoruptie luate de autoritatile romane nu sunt perfecte si s-a declarat dezamagit de situatia din Romania: "Sunt, de fapt, dezamagit si am devenit mai dezamagit pe perioada mandatului meu ca ambasador aici. Cu o exceptie, totusi, nu am fost cu adevarat surprins. In mod clar exista tot mai multi oameni care beneficiaza de "sistem", unii dintre ei fiind in pozitii influente in politica, afaceri sau societate sau avand contacte influente in aceste zone. Sper ca toti vor ajunge sa isi dea seama ca este in interesul lor pe termen lung si al tarii lor sa adopte schimbari mai serioase".

REPLICA. "Domnul Morris pare sa nu fie prea bine la curent cu actualele evenimente din Romania", a declarat atasatul de presa al Ambasadei americane la Bucuresti, Mark Wenig, pentru "Jurnalul National". Mai mult, oficialii americani par a fi intr-un conflict cu strategul Morris, deoarece acestia apreciaza: "Calitatea sfaturilor pe care le da dl Morris nu e un semn bun pentru campania Liei Roberts".

Cati bani da Lia Reprezentatia oferita ieri de Dick Morris vizavi de Ambasada Americana la Bucuresti a fost pigmentata si de alte elemente de culoare. Astfel, suma pe care Lia Roberts o va varsa in buzunarul lui Dick Morris a fost invaluita de mister si umor: "Este o suma confidentiala intre mine, Lia Roberts si preotul domniei sale", a spus Morris. Discutiile financiare nu s-au incheiat insa aici, el anuntand ca Roberts va cheltui in campanie ca si ceilalti candidati. Trecand sub tacere cele 15 milioane de dolari anuntate luna trecuta, Dick Morris a povestit cum, dupa ce a aflat costurile de campanie, clienta sa "a luat doua aspirine, dupa care a spus ca poate face rost de bani". Ba chiar cei mai multi vor proveni din pusculita proprie, "pentru ca nu vrea sa depinda de nimeni". Ca un experimentat specialist in psihologie, Dick Morris s-a solidarizat cu cauza Romaniei pe subiectul integrarii folosind persoana intai plural: "Este posibil ca fenomenul coruptiei sa ne impiedice sa intram in UE". El ne-a marturisit la plecare ca ii place Bucurestiul si in special opera, unde a gustat putin din viata culturala a Capitalei. (Mirela Iamandi)

Stampilele lui Morris Strategul Liei Roberts i-a atacat ieri fara perdea pe adversarii clientei sale. Astfel, pentru a justifica prezenta republicanei americane in cursa mioritica, Dick Morris a pus stampile negative celorlalti prezidentiabili. Adrian Nastase a fost gratulat cu formula "fost comunist", in timp ce Theodor Stolojan este considerat "fost premier care a dezamagit in trecut". Intre cele doua alternative indezirabile, romanii l-ar putea vota din nou pe C.V. Tudor, care a primit calificativul de "nebun" in doua variante "crazy guy" si "nut".

Nu are de-a face cu PSD Desi prin smulgerea voturilor din "buzunarul" opozitiei Lia Roberts va face un imens serviciu PSD, Dick Morris a infirmat ieri, cu vehementa, orice legatura cu partidul de guvernamant. "Nu i-am intalnit niciodata pe Adrian Nastase si pe Ion Iliescu si nu am avut nici o legatura cu ei. Nu am lucrat pentru nici un alt candidat in Romania", s-a aparat el cu o succesiune de negatii. Morris a explicat apoi folclorul creat pe aceasta tema, prin faptul ca fostul sau asociat, Dick Dresner, a colaborat cu oamenii PSD-ului. "Am ramas buni prieteni, dar am divortat acum 24 de ani", a incheiat el cu un suras malitios.

C.V. Tudor: "Informatiile sunt false" Presedintele PRM, C.V. Tudor, considera sondajul CURS fals. El a spus ca pentru a face acest sondaj, Dick Morris a luat bani de la Guvern. Vadim a mai declarat ca adevaratele rezultate il situeaza pe el pe primul loc, cu 36,8 %, fiind urmat de Adrian Nastase, cu 27,6%, si de Lia Roberts, cu 13%. Vadim a mai spus ca in cazul in care Dick Morris continua sa dea "informatii false" va cere expulzarea lui din Romania invocand articolul din Codul Penal cu privire la difuzarea de informatii false. "Lia Roberts se afla pe un drum gresit. Ce va face ea cand va fi nevoita sa bata la pas satele din Romania in campania electorala? Nu are cum sa ajunga presedinte. Lia Roberts e o naiva, nu e politician ", a precizat Vadim. (Dana Piciu)

CONTINUARE: Triunghiul Lia Roberts - Morris - Guest

×