x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Scandal între Iohannis și Executiv pe tema votului uninominal

Scandal între Iohannis și Executiv pe tema votului uninominal

de Ion Alexandru    |    04 Iun 2019   •   10:49
Scandal între Iohannis și Executiv pe tema votului uninominal
Sursa foto: DIANA OROS

Klaus Iohannis atacă din nou Cabinetul Dăncilă, după ce, ieri, Executivul a adoptat o Ordonanșă de Urgență pentru modificarea Legii Alegerilor Locale. Concret. Guvernul a legiferat pentru reintroducerea votulu uniniminal, universal și secret, în vederea alegerii președinților de consilii județene, reglementare care a opert în perioada 2008-2012. În prezent, președintele Consiliulu Județean este ales prin vot de către consilierii județeni votați pe listele de partide.

La scrurt timp după anunțul Guvernului, purtătorul de cuvânt al lui Klaus Iohannis, Mădălina Dbrovolschi, a susținut o declarație de presă în care arară că președintele cataloghează OUG-ul drept “o concesie pe care premierul Dăncilă vrea să o facă în fașa baronilor PSD în încercarea de a le câștiga sprijinul. Vor fi favorizați cei dea în funcţie, adică doimnii Marian Oprișan, Dumitru Buzatu și Ionel Arsene Un președinte de CJ nu trebuie congundat cu un primat. Primarul reprezintă comunitatea”.

Purtătorul de cuvânt al Administrației Prezidențiale susține că nu există practic un popor al judeţului şi acest argument maschează disperarea PSD care a înţeles că pierde autoritatea în Consiliile Judeţene. Preşedintele României consideră că pesediştii oricât ar încerca să îşi spele imaginea nu mai pot păcăli pe nimeni că sunt bineintenţionaţi".

Conform legii, legislația electorală nu poate fi modificată cu mai puțin de un an înainte de scrutinul electoral pe care îl reglementează. Alegerile locale vor avea loc la jumătatea lunii iunie a anului viitor, motiv pentru care, pentru a se putea opera această modificare în acest moment, era necesară adoptarea unei OUG.

Liberalii au preluat mesajul Palatului Cotroceni și, pri vocea liderului Ludovic Orban, i-au solicitat avocatului poporului, Victor Ciorbea, să atace la Curtea Constituțională această ordonanță de urgență.

 

 

 

×