Printr-o mobilizare exemplară, care a inclus prezenţa inclusiv a tuturor miniştrilor care sunt şi senatori, PDL a reuşit aseară să obţină o victorie parţială în bătălia pentru cele două locuri de judecător la Curtea Constituţională (CCR): drept reprezentant al Senatului a fost ales candidatul PDL, Antoanella Motoc, soţia ambasadorului României la UE, Mihnea Motoc, în detrimentul liberalului Teodor Meleşcanu.
Cum la audierile din Comisia juridică candidata PDL nu a obţinut nici măcar un singur vot "pentru", liberalul Meleşcanu contabilizând cinci voturi "pentru", Antoanella Motoc nici nu s-a mai prezentat în plenul Senatului la votul final, deşi fusese invitată.
Votul, care s-a desfăşurat pe buletine de vot, a fost marcat de momente tensionate, după ce Opoziţia a reclamat că reprezentanţi ai PDL supraveghează lângă cabinele de vot dacă membrii lor respectă indicaţiile de partid şi votează pentru Motoc. Spiritele s-au încins atât de tare între liberali şi pedelişti încât s-a ajuns la "atingeri" pe umăr "prietenoase", atunci când liberalul Puiu Haşotti a încercat să-l convingă pe unul dintre "superviser-ii" PDL să se îndepărteze de cabinele de vot. Cum intervenţiile liberalului au fost ineficiente, acesta a reclamat ingerinţele PDL în desfăşurarea regulamentară a votului care avea caracter secret şi a chemat presa chiar în sala de şedinţă pentru a dovedi valabilitatea spuselor sale. În faţa camerelor de filmat, pedeliştii şi independenţii s-au îndepărtat de cabinele de vot, nu însă înainte de a impune şi evacuarea presei din sală.
Disputele dintre opoziţie şi susţinătorii puterii au continuat însă în sală, preşedintele Senatului, Mircea Geoană, făcând apeluri repetate pentru ca votul să se poată desfăşura regulamentar. Pentru a se elimina orice suspiciune, s-a ajuns la evacuarea chiar a staff-ului tehnic aflat lângă cabinele de vot. În acest context, rezultatul votului, 71 pentru Antoanella Motoc (faţă de numai 65 pentru Meleşcanu), a fost contestat în final de PSD, reprezentantul său în comisia de numărare refuzând să semneze procesul-verbal.
Aceeaşi atmosferă tensionată a fost şi la Camera Deputaţilor până după miezul nopţii. Totul a pornit când şedinţa de plen a început cu o întârziere de o oră şi jumătate pentru ca apoi să aprobe suplimentarea ordinii de zi cu reluarea procedurilor pentru desemnarea unui judecător la Curtea Constituţională, din partea Camerei, deşi candidatul PSD Valer Dorneanu a întrunit numărul necesar de voturi. După vot, deputatul PSD Nicolae Bănicioiu i-a reproşat Doiniţei Chircu, deputat PDL, că a votat în locul unui deputat PDL absent. În apărarea Doiniţei Chircu a sărit deputatul PDL Cristian Boureanu, ajungându-se la îmbrânceli. Mai mulţi deputaţi PSD şi PDL s-au adunat în zona din sală unde stau democrat-liberalii, discutând în contradictoriu pe un ton ridicat.
Votarea propunerii liderului grupului PDL Mircea Toader de prelungire a programului de lucru până la ora 24:00, pentru a relua votul la numirea unui judecător la Curtea Constituţională a pus şi mai mult gaz pe foc. Votul a alimentat nemulţumirea PSD şi PNL. Invocând încălcarea regulamentului, deputaţii PSD şi PNL au vociferat şi au protestat faţă de modul în care vicepreşedintele Ioan Oltean (PDL) conduce şedinţa, postându-se în picioare lângă microfonul de la tribuna Camerei. De aici şi până la soluţia salvatoare - o nouă pauză de consultări - nu a mai fost decât un pas. Iar Ioan Oltean a tot aprobat pauze de consultări până la ora 24:00 când s-a decis prelungirea programului de lucru până la epuizarea ordinii de zi.
Citește pe Antena3.ro