x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Scandal / Privatizarile - os de ros in Alianta

Scandal / Privatizarile - os de ros in Alianta

de Monica Iordache Apostol    |    Oana Stancu Zamfir    |    Florina Zainescu    |    07 Dec 2006   •   00:00
Scandal / Privatizarile  -  os de ros in Alianta

Trei zile de negocieri nu le-au fost de ajuns democratilor si liberalilor sa rezolve imparteala posturilor din Guvern in urma plecarii PC. Dupa ce cu chiu cu vai s-a decis ca si Vosganian sa fie supus votului Parlamentului, PNL si PD s-au blocat in razboiul pentru controlul privatizarilor.

Trei zile de negocieri nu le-au fost de ajuns democratilor si liberalilor sa rezolve imparteala posturilor din Guvern in urma plecarii PC. Democratii au renuntat aseara la Ministerul Economiei, dupa ce liberalii il golisera de "comorile" din sistemul energetic.

Iesirea PC de la guvernare a aruncat PNL si PD intr-un razboi informational desfasurat pe frontul unor negocieri care dureaza de trei zile. La finalul fiecarei intalniri, cele doua partide dau presei informatii contradictorii, incepand cu sedinta Aliantei de luni dupa-amiaza, cand liberalii sustineau ca PD refuza anticipatele, iar democratii, ca PNL nu vrea decat guvern minoritar, si continand cu intalnirea presedintelui cu premierul de marti dupa-amiaza, la finalul careia Bogdan Olteanu anunta ca Varujan Vosganian va ocupa postul de vicepremier la care a renuntat democratul Pogea, drept pentru care nu va trebui supus votului Parlamentului. "Exclus!", au reactionat liderii PD, prin vocea lui Radu Berceanu, spunand ca postul lui Pogea nu a fost nici o clipa in discutie. Negocierile pana in miez de noapte au fost reluate ieri-dimineata, cand s-a decis ca Vosganian sa se supuna votului Parlamentului impreuna cu democratul Mircea Toader, propus pentru sefia Ministerului Economiei, dar sa aiba atributii mai largi decat IMM-urile lui Bogdan Pascu, fostul vicepremier PC.

IMPARTEALA PRIVATIZARILOR. In paralel, exploda insa un nou conflict. In sedinta de guvern a fost introdusa o ordonanta de urgenta prin care Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI) sa treaca de la Ministerul Economiei ("proprietate" democrata la acea ora) la AVAS ("proprietate" liberala, condusa de Teodor Atanasiu). Ea nu figurase in mapa sedintei de guvern, insa liderul PD, Emil Boc, urma sa se tradeze mai tarziu ca discutase cu premierul despre actul normativ. El urma sa se refere insa, potrivit lui Boc, doar la procesele de privatizare si nu la societatile din subordinea MEC in sine. Ministrii PD parasesc sedinta de guvern, dublati de Monica Macovei, care arata ca ordonanta nu poate fi supusa aprobarii fara avizul Justitiei. Negocierile continua inca un timp in biroul lui Tariceanu, dupa care liderii PD pleaca la Cotroceni, iar liberalii se strang in Comitetul Executiv. Presa afla ca ordonanta a fost aprobata, lucru infirmat de purtatorul de cuvant al Guvernului, Oana Marinescu, si confirmat tot de catre ea prin comunicat de presa la ora 21:00. Cum a fost adoptata? "Prin decizia premierului", sugera Bogdan Olteanu. Democratii spun ca ea este ilegala, pentru ca nu ar avea nici initiator, nici avizul ministerelor.

PD CEDEAZA MEC. Putin dupa ora 20:00, democratii anunta ca renunta la Ministerul Economiei. "Nu vrem sa se spuna ca am generat o criza politica. Renuntam la MEC in favoarea liberalilor, luam noi postul de vicepremier, dar nu vom nominaliza pe nimeni, consecventi cu decizia de retragere a lui Gheorghe Pogea acum cateva luni", ne-a declarat Adriean Videanu, liderul executiv al PD. Motivul nu ar fi legat de oficiul de privatizare, sustine el: "Nu OPSPI era important. Dar nu poti sa transferi AVAS-ului ROMGAZ, PETROM, societatile din subordinea MEC. Ministerul face politica economica, dar cu cine o mai implementeaza?". In paralel, liberalii Bogdan Olteanu si Ludovic Orban ies din CEx, inainteaza PD propunerea de a renunta la MEC. Emil Boc face conferinta de presa la ora 21:00 si anunta oficial renuntarea la MEC, constatand o "indarjire" a liberalilor in privinta acestui post. Bogdan Olteanu se arata "uimit" de decizia PD. "Genul asta de razgandiri ni se pare descalificant", spune el la Realitatea TV, in timp ce Ludovic Orban, la Antena 3, il anunta deja pe Vosganian ministru la Economie. Pe canale neoficiale, liberalii spun ca PD s-a temut ca Toader va fi respins in Parlament, iar democratii sustin ca PNL a incercat toata ziua sa ii provoace sa iasa de la guvernare.

MOTREANU, INVESTIT. In "pauza de pranz" a show-ului de ieri, cineva s-a ales totusi ministru: presedintele Basescu a semnat decretul de numire a lui Dan Motreanu la Agricultura. Pentru ca nebu-nia sa fie completa, chiar in acele momente Motreanu ameninta ca renunta la functie pentru ca democratii nu se delimiteaza de Platforma Stolojan.

OPSPI: OAIA GRASA
Miza trecerii Oficiul de Privatizare (OPSPI de la MEC) la AVAS este enorma. In vreme ce APAPS (transformat in AVAS dupa contopirea cu AVAB ) a cam terminat privatizarile interesante, toate societatile cu adevarat tentante se regasesc, la aceasta ora, in subordinea OPSPI. Daca democratii ar accepta varianta fuziunii AVAS - OPSPI, sub umbrela primei institutii, varianta promovata persuasiv de liberali inca de la inceputul anului 2005, insa respinsa categoric de Seres, viitorul ministru Toader va deveni sef peste o structura fara nici un fel de putere sau influenta, mai mult decorativa. Mai concret, fara "vacile de muls" Electrica, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz, Transgaz sau cele trei complexuri energetice (Turceni, Rovinari, Isalnita), acestea fiind numai cateva exemple din cele peste 130 de societati unde ministerul detine participatii, titularul portofoliului va deveni martor la caratul apelor. Asta fiindca robinetele de bani - mult mai utile politicienilor cata vreme sunt de stat, vezi cazurile Ioan Oltean - Beny Alex sau Gheorghe Stefan - Green Ener- gy - sunt adevaratul motiv care impinge orice formatiune politica sa preia controlul lor. (Eliza Popa)
×
Subiecte în articol: politic democratii