x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Scenarii mioritice de criză politică

Scenarii mioritice de criză politică

de Monica Iordache Apostol    |    18 Aug 2009   •   00:00
Scenarii mioritice de criză politică
Sursa foto: Christian Sylva/Jurnalul Naţional



Scena politică şi mediatică a fost inflamată în ultimele luni de scenarii de tot felul, începând de la candidaturile pre­zi­denţiabililor şi terminând cu şefia Executivului. Profesorul Bogdan Teodorescu spune că "se lucrează foarte mult pe dezinformări", iar zvonurile au scopul de a fragmenta masa liderilor de opinie şi a electoratului.

Unul dintre scenariile recente este cel al candidaturii independente a lui Traian Băsescu la Preşedinţie. Acesta ar încerca o disociere de PD-L şi de Guvern, lucru "demonstrat" de declara­ţiile critice la adresa Executivului şi a ambelor partide de la guvernare. Mai mult, candidatura independentă a Elenei Băsescu la europarlamentare nu ar fi fost decât testul electoral dat numelui Băsescu.

O altă variantă a legendei este că Traian Băsescu nu va mai candida deloc, variantă pe care o alimentează el însuşi cu declaraţii ambigue. Profesorul Bogdan Teodorescu nu crede însă în nici unul dintre aceste scenarii. "O candidatură independentă a lui Traian Băsescu la Preşedinţie este nerelevantă. El nu pierde şi nu câştigă nimic de pe urma unei disocieri de PD-L", spune Bogdan Teodo­rescu, explicând că şi PD-L, şi Traian Băsescu au un scor electoral de aproximativ 35%. "Scenariul este haotic. PD-L va trebui să aibă propriul candidat, pe Emil Boc sau pe Elena Udrea, sau pe oricine altcineva care va fi nevoit să îl concureze pe Traian Băsescu", explică Teodorescu.

Varianta potrivit căreia Traian Băsescu nu va mai candida deloc pare de asemenea impro­babilă. "În ciuda declaraţiilor sale, pare că luptă foarte tare pentru a-şi păstra funcţia, avantajele şi imunităţile", a comentat Teodorescu.
GUVERN VECHI, GUVERN NOU, GUVERN DE TEHNOCRAŢI
Un alt scenariu care a făcut înconjurul presei în această perioadă, precum şi al blogurilor cu tematică politică, este acela al răsturnării Guvernului Boc. Scenariul merge mai departe şi avansează ideea că preşedintele Traian Băsescu va numi un prim-ministru independent - pe actualul său consilier pe probleme legate de me­diul de afaceri, Alexandrina Gătej, fost manager al Unilever.

Profesorul Bogdan Teodorescu spune însă că un prim-minis­tru tehnocrat nu poate aduce nici un fel de beneficiu de imagine celui care îl nu­meşte. "Alexandrina Gătej este un perso­naj necunoscut. Nu poate de­veni un paratrăsnet de imagine. Lumea nu poate da vina pe ea pentru situaţia eco­nomică. Din păcate, nu putem purta dicuţia decât la nivel de imagine, pentru că nici Bill Gates nu va putea slava România, pentru că aici e vor­ba despre procese economice de durată. Doamna Gătej nu va putea face minuni. Ca ipotetic premier, m-aş uita mai dregrabă către Stolojan, care a ieşit în ultima vreme cu mesaje foarte precise şi, la nivel de imagine, tran­smite ideea că stăpâneşte fenomenul mai bine decât Emil Boc", afirmă analistul politic.


CANDIDATUL PNL, CANDIDATUL PSD, CANDIDATUL PNL ŞI PSD
Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a fost şi el personajul principal al unor scenarii legate de cursa pentru Preşedinţia ţării. A fost, pe rând, viitorul candidat al PNL - prin retragerea lui Crin Antonescu, viitorul candidat al PSD - prin retragerea lui Mircea Geoană, candidatul PNL şi PSD şi, în final, candidat independent, scenariu a cărui tran­spu­nere în realitate încă mai este aşteptată.

După unele zvonuri, Oprescu ar trebui să îşi anunţe candida­tura în oc­tom­brie. Bogdan Teodorescu le combate însă pe toate. "În acest moment, PSD a dat un răspuns violent la adresa lui Sorin Oprescu. Asta înseamnă că pică şi varianta Oprescu - candidat al opoziţiei PSD şi PNL", explică Teodorescu.

În privinţa liberalilor, analistul politic este mai puţin tranşant. "Ne putem imagina că ar exista o bază de discuţie între Oprescu şi liberali, având în vedere relaţia dintre el şi Crin Antonescu sau Dinu Patriciu. În plus, sondajele arată că o parte a electoratului PNL l-ar vota pe Sorin Oprescu", arată Bogdan Teodorescu.

Cât priveşte candidatura indepen­dentă la Preşedinţie a lui Oprescu, Teodo­rescu este sceptic. "Nu cred că va risca. În primul rând, pentru că nu are fonduri pentru o campanie naţională. În al doilea rând, nu are un aparat de partid: organizaţii teritoriale, sedii de campanie, oa­meni care să meargă în secţiile de votare etc. Una e Capitala, şi alta este ţara. Oprescu are prea mulţi ani de politică să nu în­ţeleagă acest lucru", mai spune analistul.
PREMIERUL TĂU, PREMIERUL MEU
Un alt scenariu care a electrocutat me­diile jurnalistice şi politice în această vară se referă la o schimbare la vârful Exe­cutivului. În urma unei pretinse discuţii între liderii PD-L şi PSD, împrenă cu preşedintele Traian Băsescu, Mircea Geoană ar fi trebuit să fie înscăunat premier, urmând ca PD-L să ia postul de prim-vicepremier. Miza ar fi fost un non-combat al lui Mircea Geoană în alegerile prezidenţiale.

Profesorul Bogdan Teodo­rescu spune însă că nu există nici un mo­tiv pentru ca Traian Băsescu să urmă­reas­că anihilarea lui Mircea Geoană, pentru că asta ar duce la intrarea în turul doi cu liberalul Crin Antonescu. "Îi va fi mai greu cu Antonescu, pentru că acesta este un bun vorbitor, iar dezamăgiţii se pot îndrepta către el", a mai explicat acesta.


TEODORESCU: "SE FRAGMENTEAZĂ ELECTORATUL"

Profesorul Bogdan Teodorescu spune că în ultimele luni s-a lucrat foarte mult "pe dezinformări", scopul fiind fragmentarea electoratului. Întrebat despre sursa acestor zvonuri, Teodorescu arată Cotroceniul. "Traian Băsescu ar fi votat în acest mo­ment de 30%-35% din electorat. Deci 60%-65% mai degrabă nu l-ar vota. Băsescu se ba­zează pe electoratul determinat şi încearcă să spargă valul de nemulţumiţi în va­luri mai mici şi să îndrepte nemulţumirile spre alte personaje: ăla negociază cu ăla, vor­beşte cu celălalt etc.", explică profesorul. El mai remarcă faptul că toate zvo­nu­ri­le sunt bine coordonate şi sunt lansate, cel mai probabil, de "instituţii specializate".

×
Subiecte în articol: politic