Plenul Camerei Deputaţilor va dezbate astăzi cererea procurorului general privind începerea urmăririi penale a deputatului PSD Adrian Năstase în două dosare. PD-L şi PNL au anunţat că vor vota pentru, UDMR după conştiinţă, deputaţii PSD au opinii împărţite, iar Năstase acuză hărţuiala politică a DNA într-o scrisoare adresată preşedintelui Comisiei Europene, Jose Barosso.
"Vă informez că astăzi a avut loc prima «victorie» a justiţiei independente în România. M-am prezentat, în baza Rechizitoriului depus de Daniel Morar la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), pentru primul termen în dosarul care vizează finanţarea, cu pixuri şi brichete, a campaniei electorale din 2004, a PSD şi a mea", îi scrie Năstase lui Barosso. El menţionează că, pentru ca procesul să se desfăşoare cât mai "obiectiv", Daniel Morar a propus pentru audieri, în dosarul menţionat, 972 de martori. "În condiţiile actuale, în care ÎCCJ nu poate stabili mai mult de un termen pe lună pentru un dosar şi, respectiv, audierea a 10 martori pe şedinţă, acest proces ar urma să se desfăşoare pe o perioadă de circa 9-10 ani, perioadă care va depăşi, fără îndoială, durata mandatului actualei Comisii Europene ce monitorizează succesele «remarcabile» ale procurorilor lui Daniel Morar. Pe care istoria însă le va consemna. Pentru comparaţie, doresc să vă amintesc că în procesul de la Nürnberg au fost audiaţi 270 de martori. Diferenţa de la 270 la 970 dovedeşte, în cazul dosarului meu, seriozitatea, obiectivitatea, independenţa politică, neutralitatea, profesionalismul, preocuparea pentru egalitatea armelor în proces, egalitatea tuturor cetăţenilor în faţa legii (în sensul că aproape fiecare cetăţean să aibă şansa de a depune mărturie în faţa instanţei, în acest dosar), dar, mai ales, preocuparea pentru adevăr", scrie Năstase. El arată că "această preocupare deosebită se manifestă tocmai în acest an dificil, în care şeful lui Daniel Morar, Traian Băsescu, se chinuieşte cu greutăţile ţării şi încearcă, aşa cum ştie mai bine, să repare ce mai poate din inechităţile existente în sistemul judiciar".
DOSARUL FLOTA ŞI BĂSESCU
"Pentru că am observat cât de preocupată este Comisia Europeană de felul în care politicienii români se ascund în spatele imunităţii prevăzute de Constituţie, doresc să vă pun la dispoziţie un document, pe care l-am primit, prin care se solicita Preşedinţiei României - Comisiei speciale constituită conform art. 16 al. 2 din Legea 115/1999 republicată privind răspunderea ministerială, din noiembrie 2002, trimiterea în judecată a lui Traian Băsescu pentru acuzaţii grave de corupţie, legate de un prejudiciu de 300.000.000 USD şi diverse alte fapte. În urma primirii acestui aviz, dosarul a fost trimis în instanţă, însă, după schimbarea de regim politic din 2004, instanţa a descoperit un viciu fundamental în acest dosar, şi anume, faptul că dosarul fusese trimis nu sub semnătura şefului PNA (DNA), ci sub semnătura celui pe care îl lăsase la comandă şeful său, conform regulamentului", scrie Năstase.
MORAR "A SPĂLAT" DOSARUL
El adaugă că, în aceste condiţii, "probabil Comisia Europeană s-ar fi aşteptat ca Daniel Morar, «Europeanul anului», care se jura presei «că dosarele penale nu se fac în funcţie de succesul sau insuccesul în alegeri», să semneze simplu, acoperind viciul formal şi retrimiţând dosarul în instanţă, pentru ca Traian Băsescu să poată să-şi rezolve elegant problemele cu justiţia". "Ei bine, nu! Daniel Morar a chemat un grup de procurori din provincie, pe care i-a detaşat la Bucureşti, pentru a spăla acest dosar, prin intermediul a două expertize care o contraziceau pe cea iniţială, arătând că, în ciuda evidenţei, statul român nu a pierdut nimic pierzându-şi flota comercială, ci chiar a câştigat. Daniel Morar a asigurat disjungerea dosarului pentru Traian Băsescu, interpretând textul Constituţiei în propria viziune şi oferindu-i astfel imunitate absolută pentru fapte penale.
Citește pe Antena3.ro
Foto: Reuters