Secția a II-a din Direcția Națională Anticorupție a fost sesizată de către Departamentul de Luptă Antifraudă (DLAF), structură care activează în subordinea Guvernului, cu privire la posibile fapte de natură penală săvârșite cu ocazia derulării unui proiect cu fonduri europene, administrat de fosta firmă a liderului USR, Dan Barna, și de soția acestuia. Anunțul vine cu doar câteva zile înaintea confruntării finale pentru șefia USR-PLUS, între Dan Barna și Dacian Cioloș. Este vorba despre una dintre componentele afacerilor cu fonduri europene sesizate și în trecut de DLAF, în legătură cu modul în care compania lui Dan Barna ar fi fraudat aceste sume.
Dezvăluirea aparține agenției de presă Mediafax și portalului Aleph News, către care DLAF a răspuns unor întrebări adresate în baza Legii nr. 544/2001, privind liberul acces la informațiile de interes public. Potrivut acestui răspuns, inspectorii antifraudă au sesizat Secţia a II-a a DNA şi cu privire la proiectul „Biblioteca bunelor practici. Concept inovator de dezvoltare a mediului rural”, care are ca beneficiar S.C. Grupul de Consultanţă pentru Dezvoltare DCG SRL, care i-a aparţinut lui Dan Barna şi soţiei sale, Olguța Totolici, pentru că în urma verificărilor „au rezultat indicii privind posibila săvârşire a unor fapte de natură penală”. Mai mult, întreaga documentaţie a fost transmisă Direcţiei Naţionale Anticorupţie (Secţia de Combatere a Infracţiunilor Asimilate Infracţiunilor de Corupţie)”.
Reamintim că și în luna mai a anului curent, DLAF a mai sesizat DNA în privinţa altor două dintre proiectele pe fonduri europene - „Punţi Comunitare” şi „SES-am deschide-te!” -, unde a găsit indicii privind o posibilă săvârşire a unor fapte de natură penală, fiind implicate patru persoane care, la data faptei, deţineau calităţile de expert cu atribuţii de recrutare, respectiv, manageri ai structurilor de economie socială, entităţi înfiinţate în cadrul proiectelor.
Tot atunci, DLAF anunţa că în privinţa celui de-al treilea proiect verificat, denumit „Incluziune socială şi pe piaţa muncii prin întreprinderi sociale”, nu a găsit indicii de natură penală, iar verificările în privinţa celui de-al patrulea proiect care implica firma ce i-a aparţinut lui Dan Barna şi soţiei sale erau în curs.
Citește și Croitoria surorii lui Dan Barna, vizată de ancheta DLAF, și-a cerut falimentul. Finanțele au executat silit toate utilajele
Până în prezent, procurorii l-au „albit” pe liderul USR
Zilele trecute, mai exact pe 22 septembrie 2021, Direcția Națională Anticorupie preciza că în dosarul care implică primele sesizări ale DLAF cercetările se fac în continuare „in rem”. Într-un al doilea dosar în care a fost invocat numele fostului vicepremier al USR PLUS, Dan Barna, procurorii au dispus soluţia clasării pe „fapta nu există”, clasarea fiind dată de procurorul secţiei I a DNA, Radu Ionescu, şi confirmată de către procurorul adjunct al Secţiei I a DNA, Adrian George Matei, fin al procurorul CSM, Cristian Ban, fiind contestată în instanţă, la Tribunalul Alba.
Reamintim și faptul că Dan Barna este vizat, de asemenea, și în ancheta Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ), în celebrul dosar privind fraudele de la alegerile pentru Primăria Sectorului 1. Și aici, încă din toamna anului trecut, a fost începută urmărirea penală „in rem”.
Progresiștii acuză Guvernul că se află în spatele acestui nou dosar
Dan Barna se apără, acuzând că sesizarea trimisă la DNA l-ar avea în spate pe premierul Florin Cîțu, în contextul depunerii moțiunilor de cenzură. „Oricât se va strădui DLAF, o instituție aflată în subordinea premierului, să taie în segmente verificarea activității mele pentru a plasa știri negative la fiecare moment politic sau electoral important, premierul Cîțu tot nu va recâștiga sprijinul USR-PLUS. Aflu și eu din presă că DLAF a păstrat, a pus deoparte, o bucată din verificarea inițială, pentru zile negre și nevoi urgente de comunicare negativă, ca să se mai poată genera încă o știre de genul «s-a trimis la DNA ceva cu Barna». Asta se întâmpla azi, când avem în linie dreaptă o moțiune care va confirma că actualul premier nu mai are susținere. Nu este nimic nou, nu e nimic diferit de ceea ce era și ce am clarificat deja de luni de zile. Este doar un film în permanentă reluare la câteva luni pe care îl tot vedem împreună de trei ani”, a precizat, ieri, liderul USR.
La rândul său, liderul deputaților USR, Ionuț Moșteanu, arată cu degetul către același prim-ministru. „Constat că din nou DLAF, care e în subordinea premierului, a mai scos o astfel de informație. O pun pe seama unei viitoare moțiuni de cenzură pe care o depunem săptămâna viitoare. E o coincidență stranie că apare brusc această trimitere de la DLAF către DNA într-un moment în care urmează să fie supusă la vot o moțiune împotriva Guvernului”, a punctat și acesta.