x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Se va vota si in consulate onorifice

Se va vota si in consulate onorifice

20 Oct 2004   •   00:00

POLITIC

Pentru cetatenii romani din strainatate, ministrul Afacerilor Externe, Mircea Geoana a aprobat desfasurarea alegerilor generale din noiembrie in 137 de ambasade si consulate, inclusiv onorifice.
GABRIELA ANTONIU

DECIZIE. Ministrul Mircea Geoana a hotarat ca, in SUA, votul sa se desfasoare la 12 consulate onorifice
Decizia MAE de a organiza alegeri si la consulatele onorifice a avut la baza numarul important de cetateni romani din strainatate si distantele mari existente, in unele cazuri, intre zonele in care locuiesc comunitati de cetateni romani si orasele in care exista misiuni diplomatice si consulare. Potrivit MAE, 115 birouri de vot vor fi organizate la misiuni diplomatice si consulate de cariera, iar 22 de birouri de vot vor fi organizate la consulatele onorifice din Europa si America de Nord. Astfel, vor fi organizate alegeri la consulatele onorifice de la Melbourne (Australia), Wellington (Noua Zeelanda), Florenta, Bari, Treviso (Italia), Valencia (Spania), Gotteborg (Suedia) si la 12 consulate onorifice din SUA. Birourile de vot organizate la misiunile diplomatice, consulatele de cariera si onorifice sunt arondate circumscriptiei electorale a municipiului Bucuresti. Potrivit legii, din birourile electorale organizate la misiunile diplomatice, consulatele de cariera si onorifice vor face parte cate doi reprezentanti ai comunitatilor romane din strainatate. Acestia vor fi desemnati, conform legii, prin tragere la sorti, la Biroul Electoral al municipiului Bucuresti, in prezenta reprezentantilor partidelor parlamentare.

ORDONANTA. Potrivit unei ordonante de urgenta aprobate recent de Guvern, "la sectiile de votare din strainatate, partidele politice, aliantele politice si aliantele electorale care participa la alegeri pot desemna cate un delegat, cu cetatenie romana si cu drept de vot, care va putea asista, ca observator, la procesul electoral, pe intreaga durata a acestuia", toate cheltuielile privind transportul, cazarea, masa si altele urmand a fi suportate de cei care ii desemneaza pe observatori.

CONDITII PENTRU VOT

Guvernul a mai decis prin ordonanta de urgenta ca pasaportul simplu poate fi folosit pentru exercitarea dreptului de vot numai de cetatenii romani aflati in strainatate sau de cetatenii romani domiciliati in strainatate. "Cetatenii romani cu domiciliul in Romania care voteaza in strainatate, precum si cei cu domiciliul in strainatate care voteaza in Romania, in baza pasaportului simplu, completeaza o declaratie pe propria raspundere ca nu si-au exercitat sau nu isi exercita dreptul de vot in aceeasi zi pe baza altui act de identitate sau pe baza cartii de alegator", stabileste ordonanta de urgenta.

Banii, principala problema a partidelor

Partidele parlamentare nu se grabesc sa-si timita observatori la misiunile Romaniei din strainatate in perspectiva alegerilor generale din noiembrie, unul din motive fiind evaluarea costurilor acestui demers.

DISCUTII. Uniunea PSD+PUR nu a decis inca daca-si va trimite observatori la sectiile de votare din strainatate. Purtatorul de cuvant al Uniunii Nationale PSD+PUR, Titus Corlatean, ne-a declarat insa ca aceasta chestiune va fi discutata la nivelul conducerii PSD. "Ideal ar fi sa avem si noi observatorii nostri in acele orase unde traiesc multi romani si se asteapta o prezenta importanta la urne. Va trebui insa sa evaluam aspectele de ordin financiar si sa luam o decizie", a spus Corlatean.

UNGARIA. Nici UDMR nu a abordat pana in momentul de fata acest subiect. Vicepresedintele executiv, Borbely Laszlo, este insa convins ca Uniunea va avea observatorii sai la sectiile de votare din Ungaria. "Mai mult ca sigur vom trimite observatori in Ungaria pentru ca acolo sunt foarte multe persoane care vor sa voteze", a spus Borbely.

ANALIZA. PRM va avea observatori la misiunile din strainatate unde voteaza romanii, dar deocamdata nu a stabilit cati reprezentanti va trimite in strainatate si in ce tari. Aceasta chestiune este pusa in discutie in sedintele Biroului Permament al partidului din aceste zile pentru ca trebuie vazut mai intai potentialul partidului in privinta membrilor si a banilor. "Vrem sa avem observatori la misiunile straine pentru a veghea la respectarea legii alegerilor parlamentare si prezidentiale, dar si pentru a da un semnal romanilor din diaspora ca suntem preocupati de ei, de problemele pe care le au", a declarat vicepresedintele PRM, Lucian Bolcas.

CAUTARI. Alianta PNL-PD intentioneaza sa trimita observatori in toate sectiile de votare organizate in strainatate. Purtatorul de cuvant al Aliantei D.A., Ionut Popescu, a declarat ca o decizie punctuala nu s-a luat inca de catre conducerea celor doua partide, dar ca in mod sigur, liberalii si democratii isi vor desemna observatori la toate ambasadele si consulatele in care vor exista sectii de votare pentru romani. Intrucat partidele vor fi nevoite sa suporte costurile acestor deplasari, Alianta D.A. a gasit alta solutie. "Vom cauta persoane care locuiesc in orasele respective, nu vom trimite neaparat oameni de aici", a precizat Popescu. (Silviu Sergiu, Dana Piciu, Monica Iordache)

EVALUARE

"Va trebui insa sa evaluam aspectele de ordin financiar si sa luam o decizie" - Titus Corlatean, purtatorul de cuvant al Uniunii Nationale PSD+PUR

SOLUTIE

"Vom cauta persoane care locuiesc in orasele respective, nu vom trimite neaparat oameni de aici" - Ionut Popescu, purtatorul de cuvant al Aliantei D.A.

DESTINATIE

"Mai mult ca sigur vom trimite observatori in Ungaria pentru ca acolo sunt foarte multe persoane care vor sa voteze" - Laszlo Borbely, vicepresedintele UDMR
×