x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Secretele se dezvaluie peste 40 de ani

Secretele se dezvaluie peste 40 de ani

de Monica Iordache Apostol    |    12 Aug 2005   •   00:00
Secretele se dezvaluie peste 40 de ani

Amenintarile presedintelui Traian Basescu cu declasificarea unor informatii SRI si disponibilitatea premierului de a pune pe masa publica aceleasi documente se lovesc de un singur obstacol: legea permite publicarea secretelor de stat abia peste 40 de ani.

Declasificarea unor documente "secrete de stat" este posibila dupa 40 de ani de la arhivare, potrivit Legii de organizare si functionare a SRI, se arata intr-un comunicat de presa publicat ieri pe site-ul SRI. "Serviciul Roman de Informatii constata ca, prin diferite luari de pozitie publice, se incearca implicarea sa in recentele evolutii ale vietii politice interne. Fata de aceasta situatie, precizam ca SRI a actionat si se va situa strict subordonat imperativelor apararii Constitutiei si respectului neconditionat al legii, fiind subordonat exclusiv vointei poporului pentru garantarea suveranitatii, a independentei si unitatii statului, a integritatii teritoriale a tarii si democratiei constitutionale", se arata in document. In privinta unei eventuale declasificari a unor documente "secrete de stat", articolul 45 alin. 2 din Legea 14/1992 privind organizarea si functionarea Serviciului Roman de Informatii stipuleaza: "Documentele, datele si informatiile Serviciului Roman de Informatii pot deveni publice numai dupa trecerea unei perioade de 40 de ani de la arhivare".

ACCES. "Aceasta interdictie a legii nu inchide accesul la informatiile serviciului pentru persoanele care au certificat de acces la informatiile secrete de stat necesare indeplinirii atributiilor specifice functiilor pe care le detin", precizeaza documentul. Reprezentantii SRI sustin ca informarile pe care le realizeaza sunt destinate, conform legii, acelor persoane-factori de decizie in stat, in ale caror competente intra masurile de prevenire, contracarare ori inlaturare a amenintarilor si starilor de pericol sau atunci cand se impune aplicarea legii.

DISPUTA. Cele 21 de documente pe care premierul le-a primit de la SRI au devenit motiv de disputa intre acesta si presedintele tarii. Basescu a afirmat ca din aceste documente reiese ca unii membri ai Guvernului se afla sub influenta unor grupuri de interese economice si l-a acuzat pe Tariceanu ca a vrut sa ascunda acest lucru. In schimb, premierul a sustinut ca din aceleasi documente nu reiese ca in Guvern ar exista coruptie si a cerut declasificarea dosarelor. Miercuri seara, premierul a reluat ideea declasificarii celor 21 de documente, motivand ca nu poate accepta ca asupra Guvernului sa planeze banuieli de coruptie. "Cred ca este necesara o desecretizare a informatiilor primite de la serviciile specializate, pentru a constata daca exista sau nu astfel de cazuri. Daca se va constata ca anumiti membri ai Guvernului pot fi suspectati de acte de coruptie, atunci autoritatile trebuie sa-si faca datoria. Pe baza acestor documente eu afirm insa, ca, de altfel, si presedintele, ca nu exista coruptie in Guvern. Dar, din pacate, interpretarile care s-au dat au facut sa planeze astfel de suspiciuni si, tocmai pentru ca ele sa fie indepartate, cred ca este nevoie de o analiza in CSAT", a conchis Tariceanu.

×
Subiecte în articol: politic documente