x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică ŞEFUL CANCELARIEI PREMIERULUI BOC/Baba are probleme la mapa profesională

ŞEFUL CANCELARIEI PREMIERULUI BOC/Baba are probleme la mapa profesională

de Andrei Badin    |    26 Feb 2009   •   00:00
ŞEFUL CANCELARIEI PREMIERULUI BOC/Baba are probleme la mapa profesională

Premierul Emil Boc şi-a adus în funcţia de şef al Cancelariei primului-ministru un coleg de catedră, Cătălin Baba, mai exact, decanul Facultăţii de Ştiinţe Politice a Universităţii "Babeş-Bolyai", unde Boc predă dreptul. Baba a fost cooptat recent în PD, la insistenţele lui Boc, care l-a şi promovat în partid. Jurnalul Naţional prezintă detalii privind ascensiunea lui Baba, cel care în 1996 şi-a dat singur nota 10, în ultimul an de facultate.Cătălin Baba a ocupat şi funcţia de consilier al ministrului Educaţiei, Andrei Marga, în perioada 1998-2001. Baba este un personaj controversat.



Trupa de încredere a premierului Boc adusă de la Cluj  începe să miroasă a gaşcă. În ultimele zile am fost martori ai bâlbâielilor penibile, ai tăcerilor vinovate şi dezminţirilor mincinoase în subiectele legate de “politica de cadre” din Palatul Victoria. Nepoata lui Boc, transferată de la Primăria din Cluj la Cancelaria unchiului din Palatul Victoria, a devenit celebră peste noapte într-un caz clasic de nepotism. Pentru a le face loc rudelor, prietenilor, colegilor de la Cluj şi oamenilor fideli din partid, premierul şi-a adus pe post de bielă-manivelă pe dl Baba, pus şef la Cancelarie. Acum se vede că şi Baba e din acelaşi aluat cu Bocul, pentru că mapa profesională a şefului Cancelariei scoate la iveală cazuri de nepotism şi mai flagrante. Ca decan la Ştiinţe Politice şi Administrative, a declanşat un uriaş scandal în lumea universitară din Cluj când a solicitat promovarea ca asistenţi a unor fini, a viitoarei soţii şi viitorului cumnat prin derogare la note. Adică o conjuraţie a mediocrilor cu acte de rudenie s-a opleşit la facultatea unde profesor era Boc, iar decan Baba. Culmea ridicolului: guralivul deputat Emil Boc propunea în 2004 o lege antinepotism! Noroc că n-a fost adoptată. (Dan Constantin)



FINII, SOŢIA ŞI CUMNATUL
Rectorul Nicolae Bocşan a prezentat în urmă cu trei ani un document semnat în 2005 de Cătălin Baba, decan al Facultăţii de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării, în care acesta solicită o derogare de medie, astfel încât să fie acceptate unele candidaturi pentru câteva posturi în facultate. El a spus că printre persoanele pentru care Baba a solicitat această derogare se aflau Bianca Cobarzân, Alina Cherecheş, Rareş Cherecheş şi Iustin Mureşanu, doi fiind fini ai decanului Baba, Alina Cherecheş a devenit mai apoi soţia lui Baba, iar Rarel Cherecheş, cumnatul său. "Din cauza notelor slabe ale acestor persoane, Senatul a fost obligat să blocheze acest concurs", a declarat Bocşan. Rectorul UBB, Nicolae Bocşan, spunea că Baba încearcă să împiedice scoaterea la concurs a unor noi posturi de cadre universitare în cadrul secţiilor facultăţii. Bocşan spunea că opoziţia lui Baba este motivată de intenţia acestuia de a-şi angaja rudele la facultate.

ACUZAŢII DE CORUPŢIE
Mai mult, într-un document difuzat de Rectoratul UBB se spunea: "Este însă altceva să ceri Consiliului Profesoral al facultăţii pe care o conduci, cum a făcut Cătălin Baba, să-ţi aprobe o listă cu absolvenţi mediocri (se observă, din adresa 751 din 08.12.2005, a Facultăţii de Ştiinţe Politice, că Alina Cherecheş, soţia decanului Cătălin Baba, a absolvit cu media 7,16 o facultate privată, iar Răzvan Cherecheş, cumnatul decanului, cu 7,96) în vederea numirii ca asistenţi. Ce fel de Consiliu Profesoral este acela care aprobă astfel de numiri de asistenţi universitari, în detrimentul numeroşilor absolvenţi de vârf din Facultatea de Ştiinţe Politice? În orice ţară europeană, un astfel de act de corupţie este foarte grav".

Mai mult, Rectoratul acuza că, "la 27 noiembrie 2005, Cătălin Baba a cerut oficial, după cum se poate sesiza în actul publicat alături, să fie exceptat de vechime la concurs şi angajat ca asistent universitar la Universitatea «Babeş-Bolyai», absolventul de «Bogdan Vodă», Paul Zai, nepotul lui Ion Lazăr, fost şef la «Bogdan Vodă»; în noiembrie 2007, Cherecheş Alina Ioana, soţia lui Cătălin Baba, este admisă (absolventă de Drept cu media 7,16 la o universitate privată) la doctorat la Ion Lazăr (nu discutăm acum cum un absolvent de Drept cu media 7,16 ia la examene de doctorat în economie calificativele excepţionale pe care le indică actele); Rectoratul şi Senatul Universităţii «Babeş-Bolyai» au trebuit să pledeze din răsputeri, pentru a convinge ministerul de resort din 2006 că numirea lui Ion Lazăr, «care nu a servit vreodată interesele Universităţii, ci cel mult cele personale» - cum s-a arătat în Declaraţia Senatului Universităţii «Babeş-Bolyai» din 22 iunie 2006 - este suspectă şi samavolnică". În document se spune că "Rectoratul Universităţii «Babeş-Bolyai» condamnă actele de corupţie şi pe oricine le comite şi va continua ca pe baza probelor factuale să pună în lumină faptele şi să contribuie la asanarea Facultăţii de Ştiinţe Politice".

FĂRĂ LUCRĂRI
Mai mult, prorectorul Şerban Agachi a strecurat în mapa de presă la o întâlnire cu jurnaliştii o listă cu universitarii de la FSPAC care au publicat, din 2003 şi până acum, studii sau cărţi recunoscute internaţional şi se subliniază faptul că Baba nu se număra printre aceştia. "Pentru prima oară după '89 apare Cătălin Baba, o persoană care vrea să facă carieră universitară pe activistică politică şi corupţie", se spune în documentul Rectoratului Universităţii "Babeş-Bolyai".

ŞI-A DAT SINGUR 10
În iunie 1996, rectorul de atunci al UBB, Andrei Marga, prieten bun cu tatăl lui Cătălin Baba, a scos la concurs primul post de preparator al facultăţii. Baba, deşi student doar în anul III al facultăţii, a fost singurul înscris la concurs, deoarece el avea deja o licenţă în zootehnie. În consecinţă, în anul universitar 1996-1997, tânărul preparator Cătălin Baba a fost la clasă, în paralel, profesor, dar şi student. Iar preparatorul univ. Cătălin Baba i-a acordat studentului Cătălin Baba la seminarul de cercetare nota 10. Un an mai târziu, protectorul său din aceea vreme, Andrei Marga, ajuns ministrul Învăţământului, îl numea consilierul său.

Soţia lui Cătălin Baba, Alina Cherecheş, a luat examenul de licenţa cu o notă sub 8


Emil Boc, de la antinepotism la nepoata colaterală

Liderul PNL Călin Popescu Tăriceanu a arătat ieri că principala caracteristică a Guvernului Boc este "nepotismul". El a amintit că în 2004 deputatul Emil Boc a fost iniţiatorul unui proiect de lege antinepotism, ceea ce nu l-a înpiedicat acum să-şi angajeze nepoata la Cancelarie. În urmă cu cinci ani, Emil Boc, de pe poziţia de deputat şi lider al grupului parlamentar din Camera Deputaţilor al PD, spunea că partidul său a elaborat un proiect de lege care prevede ca persoanele cu funcţii de conducere în instituţii publice să nu aibă dreptul să numească sau să angajeze rude până la gradul patru de rudenie, inclusiv. "Mii de tineri competenţi nu mai au speranţa că ţara lor mai are nevoie de ei, în timp ce odraslele nomenclaturii PSD se bucură de cele mai bune case şi de cele mai importante funcţii. Nepotismul practicat de Guvernul Adrian Năstase a depăşit orice măsură", declara Boc. El mai spunea că reglementări privind interzicerea actelor de nepotism există în legislaţia majorităţii statelor din componenţa SUA şi în codurile de conduită ale multor instituţii publice din Australia, Canada, Danemarca, Marea Britanie. Proiectul prevedea şi sancţiuni: amendă şi declararea nulităţii contractului de muncă al persoanei care a încălcat legea.

PREMIERUL SE LEAPĂDĂ...
La începutul acestei luni, premierul a angajat-o la propria Cancelarie, instituţie aflată în plin proces de restructurare, pe nepoata sa, Mihaela-Eugenia Boc, aceasta lucrând anterior la Direcţia de Protocol şi Relaţii Externe din Primăria municipiului Cluj-Napoca. Emil Boc este văr primar cu tatăl fetei. Mihaela-Eugenia Boc este membru PD-L şi a fost angajată la Cabinetul premierului la începutul lunii februarie. Ea completează lunga listă a clujenilor aduşi de Boc în Guvern, pe posturi de şef de Cancelarie secretari de stat, consilieri de stat, consilieri personali şi directori de cabinet. Încolţit, premierul Boc s-a lepădat de angajarea nepoatei sale la Guvern. El a declarat că nu a avut nici o "contribuţie" în angajarea nepoatei sale la Cancelarie şi că Mihaela Boc lucrează la cabinetul secretarului de stat Ştefania Ferencz. "Este vorba de o rudă de gradul 5, colaterală, angajată la cabinetul unui secretar de stat din cadrul Guvernului. Nu este consiliera mea, nu este consilier personal sau de stat", a răspuns Boc unei întrebări a presei pe această temă. Întrebat cine a angajat-o pe aceasta la Guvern, premierul a răspuns că secretarul de stat cu care lucrează. "Legea permite secretarului de stat să aibă un cabinet, iar acolo secretarul de stat este cel care îşi alege colaboratorii", a adăugat Boc. Cu alte cuvinte, a fost o simplă alegere, o pură întâmplare ca nepoata premierului să fie la cabinetul Ştefaniei Ferencz, care şi ea, tot pură întâmplare!, a fost adusă de la Cluj de Emil Boc!

SCRISOARE CĂTRE COMISIA EUROPEANĂ
Cum Cabinetul Boc este şi autorul unei ordonanţe care impune angajamente de loialitate angajaţilor Corpului de Control al Guvernului şi Departamentului pentru lupta antifraudă, liberalii doresc eliminarea acestor angajamente. Ei au trimis o scrisoare Comisiei Europene şi comisarului pentru Integrare, Olli Rehn, atenţionând asupra faptului că în acest fel DLAF "devine un instrument prin care cei care fraudează fondurile europene sunt puşi la adăpost". Călin Popescu Tăriceanu a subliniat că în anul 2003 Emil Boc a avut un proiect de lege în Parlament în care cerea ca funcţiile de secretar general al Guvernului, şeful Corpului de control şi adjunctul acestuia să devină funcţionari publici pentru a nu se crea premisele politizării instituţiei şi a diminuării credibilităţii în lupta anticorupţie.
  • Dana Piciu

×