x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Șeful NATO ne-a prins pe picior greșit

Șeful NATO ne-a prins pe picior greșit

de Gabriela Antoniu    |    01 Feb 2019   •   10:39
Șeful NATO ne-a prins pe picior greșit
Sursa foto: presidency.ro

Curtea de Apel Bucureşti a decis ieri suspendarea decretului preşedintelui Iohannis de prelungire a mandatului generalului Nicolae Ciucă la conducerea Statului Major al Armatei (SMAp). Decizia a venit chiar în ziua în care secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, se afla la București. O situație similară a mai fost anul trecut, tot în ianuarie, când Palatul Victoria a rămas fără prim-ministru chiar în ziua unei vizite istorice a premierului japonez în România.

Ministerul Apărării (MApN) a contestat, la Curtea de Apel Bucureşti, decretul prezidențial prin care a fost prelungit mandatul de şef al SMAp pentru generalul Ciucă.

MApN a depus două acţiuni în contencios administrativ având acelaşi obiect: "anulare act administrativ + suspendare dec. nr. 1331/28.12.2018". Cele două acţiuni au fost introduse în instanţă pe 11 şi 14 ianuarie şi au fost judecate separat, marţi, de magistraţii Vasile Bîcu şi Silviu Barbu.

O primă decizie a fost luată ieri, dar nu este definitivă. „Respinge cererea de repunere pe rol ca nefondată. Respinge excepţia inadmisibilităţii cererii de suspendare, excepţia lipsei calităţii procesual active a reclamantului şi excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a pârâtei Administraţia Prezidenţială ca nefondate. Ia act de renunţarea reclamantului la judecata capătului de cerere privind anularea Decretului nr. 1131/2018. Admite cererea în parte. Dispune suspendarea executării Decretului nr. 1131/2018 până la pronunţarea instanţei de fond. Cu recurs în termen de 5 zile de la comunicare. În cazul declarării, cererea de recurs se va depune la Curtea de Apel Bucureşti”, au decis magistraţii Curţii de Apel Bucureşti.

Judecătorul Silviu Barbu a amânat al doilea dosar pentru 12 februarie, motivul fiind că MApN are nevoie de timp pentru a-şi pregăti apărarea.

Ministrul Apărării Gabriel Leş a declarat, după decizia magistraţilor, că în urma unor analize, MApN va veni cu soluţii în acest sens. „Cred că nu este contextul bun să vorbim despre o astfel de situaţie. Este o chestiune care ţine, până la urmă, de Ministerul Apărării Naţionale, este chestiune strict administrativă. Am aflat acum de această decizie. O să vedem soluţiile pe care o să le avem de acum înainte”, a declarat ministrul Apărării, Gabriel Leş.

MApN a anunțat că funcţia de şef al Statului Major al Apărării va fi preluată de generalul-locotenent Laurian Anastasof,  ofițer de aviație cu o lungă experiență de pilot de avioane de luptă și de comandant de escadrilă. Șef al Statului Major al Forțelor Aeriene, el a fost eliberat din funcție de fostul ministru Mihai Fifor și numit consilier militar al ministrului apărării naţionale.

Problema achizițiilor

Decizia Curții de Apel București vine în contextul în care secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, se afla la București, cu ocazia reuniunii informale a miniştrilor Apărării din ţările membre ale Uniunii Europene. Secretarul general al NATO a fost primit ieri la Cotroceni de președintele Iohannis. Cei doi oficiali au avut convorbiri, urmate de o declarație de presă comună. Atât șeful NATO cât și Iohannis au fost întrebați despre amânarea achizițiilor militare importante și ce se poate face pentru rezolvarea problemei. “Mă aștept ca toată lumea să se țină de cuvânt în vederea cheltuirii de 2% pentru apărare și România este foarte aproape și sper că anul acesta va reuși să atingă, într-adevăr cei 2%”, a declarant Stoltenberg. “Unele au demarat foarte bine și sunt în desfășurare. Deci nu trebuie să spunem că nu se întâmplă nimic. (…) Nu poţi să aștepți de azi pe mâine ca departamente care s-au ocupat mai degrabă de achiziții mai mici, dintr-odată, să fie superperformante la achiziții strategice mari. Asta este, apar sincope, apar probleme neprevăzute şi toate acestea trebuie depăşite”, a spus Iohannis.

O gafă cât o vizită istorică

În ianuarie anul trecut, premierul Japoniei, Shinzo Abe, venea la București într-o vizită istorică, prima din ultimii 100 de ani în ţara noastră. Vizita a avut la 16 ianuarie, ziua în care Mihai Tudose demisiona din funcția de premier. În aceste condiții, Shinzo Abe nu a mai mers la Palatul Victoria, în locul său participând, la o întâlnire cu vicepremierul Paul Stănescu, Kotaro Nogami, director adjunct al cabinetului prim-ministrului Japoniei. Pentru că nu s-a mai dus la guvern, premierul nipon a mers împreună cu soţia sa, Akie Abe, la Muzeu Satului din Bucureşti, fiind întâmpinaţi de ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu. Shinzo Abe a fost primit de președintele Iohannis la Palatul Cotroceni.

„Cred că nu este contextul bun să vorbim despre o astfel de situaţie. Este o chestiune care ţine, până la urmă, de Ministerul Apărării Naţionale, este chestiune strict administrativă. Am aflat acum de această decizie. O să vedem soluţiile pe care o să le avem de acum înainte”,

Gabriel Leş, ministrul Apărări

După întâlnirea cu șeful NATO, Klaus Iohannis spune că avem fondurile pentru alocarea a 2% din PIB pentru Apărare, susțiinând că nu este un angajament doar al Guvernului sau doar al CSAT, ci al României , iar lucrurile vor fi duse la bun sfârşit.

×