x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Şeful statului, atac dezlănţuit

Şeful statului, atac dezlănţuit

de Aniela Nine    |    17 Iun 2009   •   00:00

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, care a făcut un parteneriat cu sindicatele împotriva elevilor, trusturile de presă care îi distorsionează mesajul sau foştii preşedinţi care, din laşitate, nu au intervenit în problemele României au fost aseară ţintele predilecte ale preşedintelui Băsescu.



Invitat aseară la postul tv B1, preşeditele Traian Băsescu a acuzat ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, că nu vrea să facă o reformă profundă în sistemul de învăţământ. Băsescu a spus că este inadmisibil să se plece în vacanţă parlamentară, iar cele trei legi elaborate de comisia prezidenţială Miclea să fie lăsate în stadiul de proiect. El a precizat că intuieşte de ce Ecaterina Andronescu şi politicienii "plimbă legile", în loc să le adopte. Băsescu a afirmat, în acest context, că ministrul Educaţiei şi sindicatele din învăţământ, conduse de "veşnicii lideri", au intrat în "parteneriatul împotriva elevului", prin care se doreşte amânarea reformei, pentru că este an în care au loc alegeri prezidenţiale. "Dacă vindem din nou copiii pentru voturi la prezidenţiale, putem scrie mare pe noi «imorali»", a spus Băsescu.  

O altă ţintă a discursului preşedintelui a fost reprezentată de foştii preşedinţi Ion Iliescu şi Emil Constantinescu. Iniţial, întrebat de implicarea sa în problema crizei, Băsescu a comentat că nu poate să plece în concediu, căci nu este laş, aşa cum "a văzut că au fost alţi preşedinţi", care, în faţa problemelor ţării, "au preferat să stea la Cotroceni, interpretând laş Constituţia". Ulterior, întrebat despre atitudinea lui Ion Iliescu, Băsescu a afirmat că acesta şi-a consumat toată energia în a prezerva puterea, chiar dacă aşa a făcut rău şefului statului sau guvernului. "Nu-l înţeleg de ce atâta ură. Nici pe el, nici pe Constantinescu", a spus Băsescu.

Şi atitudinea a "două trusturi de presă" a fost criticată de preşedintele Băsescu, care şi-a exprimat nemulţumirea că aceste trusturi "distorsionează" mesajul preşedintelui. "Nu poti să-ţi propui ca tot timpul să distorsionezi mesajul şefului statului. E o chestiune de moralitate, de responsabilitate. E în afara democraţiei, dar nici nu sunt dispus să fac ceva. Până la urmă se vor discredita singuri. Eu tot o să scap pe undeva să spun mesajul complet şi tot vor fi câţiva români care îl vor auzi complet", a afirmat Băsescu. El a dat o explicaţie pentru această situaţie, spunând că "proprietarii reali ai trusturilor Intact şi Realitatea nu au mai putut să-şi facă jocurile, pentru că nu s-a mai putut negocia" în mandatul său. "Au fost cam ghinionişti în ultimul timp", a comentat Băsescu.

Şeful statului a refuzat să spună dacă va candida pentru un nou mandat, invocând necesitatea de a se concentra pe situaţia economică. În schimb, a dat asigurări că, atât timp cât mai durează mandatul său, premierul Boc nu va fi schimbat de la Palatul Victoria, infirmând astfel zvonurile privind posibilitatea unei rocade PSD-PD-L la şefia Guvernului. Traian Băsescu a vorbit şi despre fiica sa, Elena, povestind că aceasta a vrut să candideze şi la alegerile locale pentru CGMB şi, ulterior, la cele parlamentare, dar că, de ruşine faţă de foştii săi colegi, al căror partid ar fi devenit "partidul-succesuri", a convins-o să renunţe.

×
Subiecte în articol: basescu politic