x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Senat - Iliescu ramane lider de grup

Senat - Iliescu ramane lider de grup

06 Iun 2005   •   00:00

Ion Iliescu s-a razgandit si ramane "din ratiuni practice" lider al grupului parlamentar PSD din Senat pana la toamna. Cu toate acestea, liderii partidului nu dramatizeaza o posibila plecare a senatorului din PSD.

  • de ANIELA NINE, LAVINIA DIMANCEA
  • POLITIC
  • PE POZITIE. Desi a acceptat sa ramana lider, Iliescu a tinut sa precizeze ca isi mentine criticile exprimate la ultima reuniune a Consiliului National al PSD
    Dupa ce cu doua zile in urma Iliescu isi anunta iminenta demisie din functia de lider de la Senat, fostul sef al statului a anuntat ieri, dupa sedinta grupului senatorial, ca, urmare a solicitarilor venite de la colegii sai, isi amana demisia pana la sfarsitul sesiunii parlamentare. Putin inainte de sedinta grupului senatorial, biroul lui Iliescu a fost loc de pelerinaj pentru lideri marcanti ai partidului: Octav Cozmanca, Nicolae Vacaroiu, Ion Solcanu si Antonie Iorgovan.

    AMANARE. "Am avut un schimb de pareri azi (ieri - n.r.) cu membrii grupului. A existat solicitarea, impartasita si de presedintele Geoana, de a discuta acest lucru (demisia - n.r.) abia dupa incheierea acestei sesiuni. Mai sunt trei saptamani de activitate a sesiunii curente si abia dupa aceea vom pune in discutie schimbarea liderului de grup. Aceasta se va face la inceputul sesiunii viitoare, conform procedurilor obisnuite, prin vot secret", a declarat Ion Iliescu. El a amintit ca a exprimat un punct de vedere in analiza prezentata la ultima reuniune a Consiliului National al PSD si a subliniat ca nu are nimic de modificat in legatura cu tot ceea ce a spus atunci. Fostul sef al statului a precizat ca, tinand seama de deciziile si de optiunile Congresului, si de prevederile statutare potrivit carora liderii grupurilor parlamentare fac parte din conducerea executiva de partid, a aratat la acel moment ca nu mai vrea sa ocupe nici un fel de functie executiva, iar de aici a rezultat ideea ca o sa-si depuna mandatul de lider de grup. Intrebat daca va parasi PSD si isi va face alt partid, senatorul a spus: "Nu ma gandesc acum la asta". Prezent alaturi de Iliescu, Mircea Geoana a sustinut in permanenta spusele fostului sef al statului si a apreciat ca hotararea acestuia este o decizie buna.

    "OFERTA". Inainte de sedinta grupului senatorial, presedintele Mircea Geoana lansa de la sediul partidului din Kisseleff, unde s-a desfasurat sedinta Biroului Permanent National (BPN), o oferta pentru Ion Iliescu. "Oferta noastra de azi este ca domnul Iliescu sa mai ramana, macar o bucata de timp, la sefia grupului din Senat, tocmai pentru a putea sa pregatim bine acest final de sesiune parlamentara, care este complicata", a anuntat Geoana. Mai mult, la acest moment a fost avansata chiar teoria unui nou lider. Secretarul general Miron Mitrea a spus ca, de regula, la Senat, liderul de grup este presedintele partidului. "Banuiesc ca Mircea Geoana va candida pentru aceasta functie", a explicat Mitrea, insa Geoana a evitat sa se pronunte daca va candida sau nu pentru aceasta functie. In schimb, Geoana a vorbit despre rolul lui Iliescu in PSD, aratand ca "se va incerca" gasirea unor solutii care sa-l tina pe Iliescu "implicat intr-o formula pe care o va agrea in viata politica a partidului".

    DEMISIE. In ceea ce priveste semnalele date de Iliescu ca ar pleca din PSD, acestea nu au fost luate in tragic de liderii partidului. "Este o problema care ne intristeaza, care ne preocupa, dar nu este problema principala a PSD" a fost mesajul transmis de deputatul Adrian Severin, cel mandatat sa prezinte pozitia conducerii partidului dupa sedinta BPN. Desi crede ca demisia senatorului din partid ar fi "regretabila" si "nefericita", Severin a spus ca aceasta nu ar fi in nici un caz fatala pentru PSD, in ciuda faptului ca plecarea unui lider inseamna si pierderea unui numar important de simpatizanti. De altfel, "cazul Iliescu" nici nu a fost dezbatut ieri in sedinta BPN. "Fara sa minimalizam importanta unui eventual gest de retragere a lui Iliescu din functia de lider al grupului de la Senat, nu putem spune ca avem in acest moment un caz Iliescu in partid, care trebuie neaparat discutat si care sa necesite o decizie urgenta. Ne pare foarte rau ca, deocamdata, raporturile cu dansul cunosc o anumita tensiune, dar deocamdata PSD doreste sa isi promoveze mesajul sau social-democrat, sa-si dezvolte agenda politica, iar cazul Iliescu nu figureaza pe aceasta agenda", a spus Severin, precizand totusi ca partidul "va face tot ce este omeneste si colegial posibil pentru a evita o despartire regretabila".

    PRESIUNI. Totusi, mai multi lideri ai PSD, intre care Mircea Geoana, Adrian Nastase si Miron Mitrea, si-au exprimat speranta ca Iliescu va ramane in partid. Ba, mai mult, unii dintre ei nu au ezitat sa vorbeasca de presiunile care s-ar face asupra senatorului. "Nu pot sa exclud posibilitatea ca alta lume sa profite de acest vid si sa incerce sa creeze din propria initiativa alte injghebari politice, la care sa incerce ulterior sa-l asocieze pe domnul Iliescu", a declarat vicepresedintele Ioan Mircea Pascu. La randul lui, secretarul general Miron Mitrea s-a aratat convins ca sunt oameni care, in urma rezultatului Congresului, sunt "nefericiti in partid si incearca sa faca presiuni asupra domnului Iliescu sa faca anumiti pasi".

    CONCILIERE
    Senatorul PSD Antonie Iorgovan a fost primul care a anuntat ieri, inainte de sedinta senatorilor pesedisti, ca Iliescu "deocamdata" nu pleaca din functia de presedinte al grupului senatorial. Iesit din biroul lui Iliescu, Iorgovan a dezvaluit ca se constituise chiar si o comisie, "Comisia de Conciliere", in care intrau Nicolae Vacaroiu, Mircea Geoana, Octav Cozmanca, Adrian Paunescu, Ion Solcanu si Antonie Iorgovan. Rolul comisiei a fost acela de a ii transmite lui Iliescu ca "dincolo de supararile sale exista aspecte ce tin de partid, si PSD nu are nevoie de sciziuni in acest moment".

    DENUNT
    Comisia de integritate morala a PSD va incepe sa faca "ordine" in partid, indeplinind astfel una din cerintele exprimate de Iliescu la Consiliul National, a anuntat senatorul Antonie Iorgovan. "In discutia avuta, Iliescu ne-a dat cateva nume. Sunt nume grele din actuala conducere a partidului. Vom ancheta toate aceste persoane. Nu scapa nimeni", a avertizat Iorgovan. "Nu eu am discutat aceasta problema. In afara discutiei, Iorgovan a vorbit de aceasta initiativa a comisiei. Eu nu m-am pronuntat insa", a spus, in replica, Iliescu.
    ×