În ultima şedinţă înainte de vacanţa de două săptămâni determinată de Summit-ul NATO, senatorii s-au întrecut pe ei înşişi şi, în câteva minute, au dat votul final pe Legea de organizare şi funcţionare a Agenţiei Naţionale de Integritate
În ultima şedinţă înainte de vacanţa de două săptămâni determinată de Summit-ul NATO, senatorii s-au întrecut pe ei înşişi şi, în câteva minute, au dat votul final pe Legea de organizare şi funcţionare a Agenţiei Naţionale de Integritate care se afla în Senat din iunie anul trecut. Legea ANI, adoptată cu 79 de senatori “pentru” şi patru “împotrivă”, se aplică în cazul averilor considerate nejustificate, inspectorii de Integritate având sarcina de a verifica dacă diferenţa între averea declarată şi cea reală este sau nu justificată pentru eventuala sesizare a instanţei. ANI va fi condusă de un preşedinte în persoana lui Alexandru Macovei. Senatul a fost camera decizională.
REEXAMINAREA CPP. Tot ieri, senatorii au adoptat cererea de reexaminare a preşedintelui asupra Codului de Procedură Penală, legea revenind astfel la forma promovată de Guvern prin OUG 60/2006. Cu unanimitate de voturi, senatorii au decis eliminarea din textul legii adoptate de Camera Deputaţilor a prevederilor controversate referitoare la posibila incriminare penală a ziariştilor pentru difuzarea de înregistrări audio sau video, limitarea duratei anchetei la şase luni, cu posibilitatea de prelungire doar în circumstanţe excepţionale sau creşterea la 30 de milioane de lei a valorii prejudiciului de la care o faptă poate fi considerată ca având consecinţe deosebit de grave. În privinţa prejudiciului care stabileşte caracterul de faptă deosebit de gravă, senatorii au stabilit totuşi limita la 1 milion de lei, deşi textul OUG prevedea 200.000 lei. Totodată, înregistrările ambientale sau accidentale pot fi folosite ca probe în infracţiuni de corupţie sau contra persoanei, iar măsura de a nu părăsi localitatea sau ţara de o persoană cercetată într-un dosar penal poate să fie luată şi de procuror, nu doar de judecător, dar atunci când este luată de procuror judecătorul să o confirme în termen de maximum 48 de ore.