x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Senat: S-a adoptat Legea ANI!

Senat: S-a adoptat Legea ANI!

de Aniela Nine    |    20 Mar 2008   •   00:00

În ultima şedinţă înainte de vacanţa de două săptămâni determinată de Summit-ul NATO, se­na­torii s-au întrecut pe ei înşişi şi, în câteva minute, au dat votul final pe Legea de organizare şi funcţio­na­re a Agenţiei Naţionale de Inte­gri­tate

În ultima şedinţă înainte de vacanţa de două săptămâni determinată de Summit-ul NATO, se­na­torii s-au întrecut pe ei înşişi şi, în câteva minute, au dat votul final pe Legea de organizare şi funcţio­na­re a Agenţiei Naţionale de Inte­gri­tate care se afla în Senat din ­iunie anul trecut. Legea ANI, adoptată cu 79 de senatori “pentru” şi patru “împo­trivă”, se aplică în cazul averilor considerate nejustificate, inspectorii de Integritate având sarcina de a verifica dacă diferenţa între ave­rea declarată şi cea reală este sau nu justificată pentru eventuala sesizare a instanţei. ANI va fi condusă de un preşedinte în persoana lui Alexandru Macovei. Se­na­tul a fost camera decizională.

 

REEXAMINAREA CPP. Tot ieri, senatorii au adoptat ce­rerea de reexaminare a preşedintelui asupra Codului de Procedură Penală, legea revenind astfel la forma promovată de Guvern prin OUG 60/2006. Cu unanimitate de voturi, senatorii au decis elimina­rea din textul legii adoptate de Ca­mera Deputaţilor a prevederilor con­troversate referitoare la posibila incriminare penală a ziariştilor pentru difuzarea de înregistrări audio sau video, limitarea duratei an­chetei la şase luni, cu posibilita­tea de prelungire doar în circum­stan­ţe excepţionale sau creşterea la 30 de milioane de lei a valorii preju­diciului de la care o faptă poate fi considerată ca având consecinţe deosebit de grave. În privinţa preju­diciului care stabileşte caracterul de faptă deosebit de gravă, senatorii au stabilit totuşi limita la 1 mi­lion de lei, deşi textul OUG preve­dea 200.000 lei. Totodată, înregis­tră­rile ambientale sau accidentale pot fi folosite ca probe în infracţiuni de corupţie sau contra persoanei, iar măsura de a nu părăsi localitatea sau ţara de o persoană cer­cetată într-un dosar penal poate să fie luată şi de procuror, nu doar de judecător, dar atunci când este luată de procuror judecătorul să o confirme în termen de maximum 48 de ore.

×
Subiecte în articol: politic