x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Senatorii vor Logan si Cielo

Senatorii vor Logan si Cielo

09 Feb 2005   •   00:00

Secretarul general al Senatului, Constantin Sava, a inaintat ieri Biroului Permanent un memorandum prin care suma de 43 de miliarde de lei, alocata in bugetul pe anul 2005 al institutiei la capitolul "cheltuieli de capital", sa fie folosita pentru achizitionarea de masini noi.


MONICA IORDACHE, ANIELA NINE

PRETENTII. Senatorii vor in parcare masini noi, nu harburi
Constantin Sava si-a motivat propunerea prin faptul ca vechile masini s-au uzat. Acum senatorii folosesc in circumscriptiile electorale Dacii SuperNova, cumparate in 2001, care au, in medie, la bord 120.000 de kilometri. Una dintre propunerile lui Sava este achizitionarea de Dacii Logan de 1,4 si 1,6 MPI cu preturi cuprinse intre 5.700 de euro si 8.000 de euro, cu TVA inclus. A doua varianta este autoturismul Cielo Executive la pretul de 8.300 de euro, cu TVA inclus. Potrivit lui Sava, Senatul ar putea sa dea la schimb masinile vechi, platind numai diferenta de pret.

LICITATIE. Presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, a declarat ca Biroul Permanent i-a mandatat pe cei doi chestori, Nicolae Vlad Popa (PNL) si Serban Nicoale (PSD), sa intocmeasca caietul de sarcini si sa solicite oferte din partea producatorilor. Vacaroiu a recunoscut ca ar prefera Loganul pentru ca ar fi mai ieftin de intretinut. "Ca sa nu se spuna insa ca vreau Logan pentru ca sunt eu senator de Pitesti, am propus ca noile masini sa se cumpere pe baza de licitatie", a mentionat Vacaroiu.

CHIRII. De asemenea, Biroul Permanent a aprobat pentru acest an pentru chiriile de la birourile teritoriale si alte servicii un total al cheltuielilor de 2,2 miliarde de lei, cu 57% mai mult decat anul trecut. Din aceasta suma, fiecarui senator ii revine un plafon maxim de 250 de euro lunar pentru chiria biroului senatorial. Aceasta situatie vizeaza doar senatorii carora institutiile locale, care au obligatia, conform legii, de a asigura spatii pentru birourile parlamentarilor, nu le-au putut oferi un astfel de spatiu, si deci parlamentarii respectivi au inchiriat alte spatii. O alta hotarare a Biroului vizeaza stabilirea unei sume de 23 de milioane lunar acordata senatorilor care nu au domiciliu in Bucuresti si au optat sa locuiasca in gazda. Dupa cum a precizat Vacaroiu, numarul acestora este de "aproximativ" 35-40.

TELEFON INTERNATIONAL. O alta decizie luata de conducerea Senatului este ca presedintii de comisii si liderii de grup sa beneficieze in aceasta legislatura de telefon international. Accesul la aceste telefoane va fi restrictionat prin parolare, pentru a preveni utilizarea acestor linii de catre alte persoane in afara celor autorizate. In plus, la sfarsitul lunii cei doi chestori ai Senatului vor analiza factura detaliata a convorbirilor pentru a departaja apelurile in interes de serviciu de cele personale, singurele care vor fi decontate fiind cele legate strict de indeplinirea atributiilor de serviciu.

INLOCUIRE
Nicolae Vacaroiu a declarat ca pana saptamana viitoare va face o propunere pentru inlocuirea secretarului general al Senatului, Constantin Sava. Acestuia i-a expirat mandatul, dar trebuie sa ramana in functie pana la descarcarea de gestiune. Vacaroiu a spus ca a cerut Curtii de Conturi sa faca raportul privind activitatea lui Sava, dupa care se va proceda la numirea noului secretar general. El a sustinut ca are mai multe persoane in vedere pentru aceasta functie, ca va fi "un om care nu e angrenat politic" si ca nu se va consulta cu senatorii Aliantei PNL-PD cand va face propunerea, acesta fiind exclusiv dreptul presedintelui Senatului. Senatorii PNL-PD il au insa in vedere, pentru acesta functie, pe Ion Sarbulescu, fost senator PNL.
×
Subiecte în articol: politic senatorii